Biden: Erdoğan’la Suriye’de Siyasi Geçiş Sürecini De Ele Aldık

Biden: Erdoğan’la Suriye’de Siyasi Geçiş Sürecini De Ele Aldık

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Erdoğan’la yaptıkları görüşmede sadece IŞİD’le mücadelenin değil, Suriye’de Esed rejimini sona erdirecek bir siyasi geçiş sürecini de ele aldıklarını söyledi.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la...

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Erdoğan’la yaptıkları görüşmede sadece IŞİD’le mücadelenin değil, Suriye’de Esed rejimini sona erdirecek bir siyasi geçiş sürecini de ele aldıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşmesinin ardından basına açıklama yapan Joe Biden, meseleleri doğrudan ve samimi şekilde açıkça ele aldıklarını ifade etti. Türkiye ile ortaklığın her zamankinden daha önemli bir dönemden geçildiğini belirten Biden, IŞİD’i zayıflatmak ve yenmek için yapılacakları ele aldıklarını söyledi. Irak’la ilgili Türkiye ile aynı görüşte olduklarını vurgulayan Biden, bu ülkedeki yeni hükümetin halka el uzatmak için gösterdiği çabadan memnun olduğunu belirtti. Biden, Türkiye’nin bu konuda önemli bir liderlik gösterdiğini söyledi.

Joe Biden, Suriye konusunda ise sadece IŞİD’i zayıflatıp yenmeyi değil, muhalifleri güçlendirmeyi ve Esed rejimini sona erdirecek bir siyasi geçiş sürecinin takip edilmesini ele aldıklarını dile getirdi. Bu kapsamda ılımlı muhalif güçlerin ve halkı koruyan diğer güçlerin eğitilip donatılması üzerinde durduklarını kaydetti. Biden, Suriye ve Irak'taki yabancı savaşçıların sınırlardan geçişi ve bunların mali kaynaklarının kurutulması konusu da ele aldıklarını söyledi ve "Türkiye'ye bu konudaki liderliği için teşekkür ediyoruz." dedi.

Kıbrıs meselesinin de görüşmede ele alındığını kaydeden Joe Biden, yakın dönemde Kıbrıs'ta iki toplumun liderleriyle bir araya geldiğini hatırlattı. Biden, Kıbrıs'ı birleştirerek iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyona haline getirecek müzakere sürecini desteklediklerini dile getiri. Biden, siyasi iradenin olması durumunda çözüme ulaşılabileceğini ve bunun hem adada hem de bölgede tüm tarafların çıkarına olacağını vurguladı. Biden, bunun için gerginliğin düşürülmesini ve yeniden masaya oturulmasını istedi. Doğu Akdeniz'deki ciddi enerji potansiyeli göz önüne alındığında uzlaşmanın getirisinin büyük olacağını vurguladı.

Türkiye ile ABD arasında 60 yıla dayanan ittifaka dikkat çeken Biden, "Bizim Türkiye'ye ihtiyacımız var. Türkiye'nin de bize ihtiyacı olduğuna inandığını düşünüyorum." dedi.

İstanbul’da gördüğü misafirperverlikten dolayı Erdoğan’a teşekkür eden Biden, 4 saat süren görüşme sebebiyle aç kalan ekibinden de özür diledi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.