Biçerler hasada hazır

Biçerler hasada hazır

Çukurova ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde hasat mevsimine 1 ay kala Konyalı biçerdöver sahipleri de makinelerinin bakımını yapmaya başladı. Biçerdöver sahipleri tane kaybını en aza indirmek için bakımı ihmal etmiyor

Biçerdöver sahiplerini Mayıs ayının sonlarına doğru Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Çukurova'da başlayacak olan hasat için son hazırlıklıklarını yapıyor. Konya'da en çok biçerdöver makinesinin bulunduğu Yunak, Cihanbeyli gibi ilçelerde biçerdöver sahipleri, yaklaşan hasat sezonu öncesi hazırlıklara başladı. Hasat mevsiminde Güneydoğu illerine dağılacak olan biçerciler, biçerdöverlerinin yıllık bakım ve kontrollerini yaptırıyor. Biçerdöverler, Mayıs ayının başından itibaren de hasat mevsiminin yaklaştığı yörelere doğru yola çıkacak. Ziraatçılar ise dane kaybının önlenmesinde konusunda biçerdöver sahiplerini uyarıyor.

GÜNLERDİR BAKIM YAPIYORUZ

Biçerdöver sahibi Mehmet Kart “Biçerdöverimi günler öncesinden bakıma aldım. Bakımı tamamlandı.  Biçim sırasında biçerdöverlerde bulunan hemen hemen bütün parçalar çalışır vaziyette. Dolayısıyla sıfır biçerlerde değil de eski model biçerler her yıl bakıma ihtiyaç duyuyor. Yunak sanayisi de bu ihtiyaca ziyadesiyle cevap veriyor. Biçer sahipleri, hasat mevsiminde arızalarla uğraşıp vakit kaybına uğramamak için ve biçimi esnasında biçerdöverin dane dökmemesi için bakım yapıyorlar. Makinelerde bilyelerin olduğu noktaları açıp kontrol ediyoruz. Elekleri ve tapla bıçaklarını değiştiriyoruz” diye konuştu.

BAKIMLAR İHMAL EDİLMEMELİ

Biçerdöver ustası Veli Kırca da biçerdöver bakımlarının Mart ayından itibaren başladığını belirterek, “Geçmiş yıllara göre işlerimiz azaldı, çünkü teknolojinin gelişmesiyle birlikte biçerdöverlerin çoğu yenilendi, eski biçerdöver pek kalmadı” dedi. Bilal Biçer isimli usta da biçerdöverlerin hasada başladığında hangi bir arızaya maruz kalmadan ve dane kaybının önlenmesi için bakım yaptıklarını belirterek, “Biçerdöverin bakımı bin liradan 15 bin liraya kadar değişebiliyor” diye konuştu.

BİÇERDÖVER USTASI AZALDI

Biçerdöver ustası Ahmet Bek ise biçerdöverlerin revizyon bakımına başladıklarını belirterek, "Bu yıl önceki yıllara göre işlerimizde biraz azalma var. Sebebi ise bu mesleğe olan ilgi pek kalmadı. Ayrıca biçerdöverler azaldı. Şuanda biçerdöverlerin bütün bakımını yapıyoruz. Sezona hazırlıyoruz. İlçemizde yaklaşık bin civarında biçerdöver var. Bunlar bugünlerde bakıma girer, bakım tamamlandıktan sonra da trenle veya kamyonlarla başta Adana ve Şanlıurfa yöresine giderek hasada başlar" şeklinde konuştu Ziraatçılar ise, “Arpa veya buğday tarlalarının biçimi yapılırken biçerdöverin dane döküp dökmediğini kontrol edin” uyarısı yaptı. Konya Ovası'nda Haziran ayının 15'inden itibaren arpa hasadının, Haziran'ın 25'inden itibaren de buğdayların biçilmesi bekleniyor" dedi.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum