Beyşehir'de fasülye şenliği

Beyşehir'de fasülye şenliği

Konya’nın Beyşehir ilçesinde, “Akçabelen Fasulye Şenliği” gerçekleştirildi. Şenlikte köy halkı tarafından hazırlanan kuru fasulye yemekleri jürinin beğenisine sunuldu.

Konya’nın Beyşehir ilçesine bağlı Akçabelen Mahallesi’nde Beyşehir Kaymakamlığı himayesinde İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından düzenlenen Akçabelen Fasulye Şenliği’ne AK Parti Konya Milletvekili Gülay Samancı, Konya Vali Yardımcısı Erol Özkan, Beyşehir Kaymakamı Muzaffer Başıbüyük, Garnizon ve İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Binbaşı Mustafa Özdemir, Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Yurt, İlçe Emniyet Müdürü Mustafa Demirgül, Konya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar, Beyşehir İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nurettin Karşıyaka, Ziraat Odası Başkanı Adem Metli, çevre ilçelerin gıda, tarım ve hayvancılık müdürleri, akademisyenler, daire amirleri, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
Akçabelen Parkı’nda Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı’nın konseri ile başlayan şenlikte konuşan Beyşehir İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nurettin Karşıyaka, “Beyşehir meyvecilik ve sebzecilik yönünden büyük bir potansiyele sahip. Biz bu potansiyelin kullanılması için pilot bölgeler belirliyoruz ve bu bölgelere uygun ürünlerin üretimini sağlıyoruz. Akçabelen Mahallesi’nde insan beslenmesin de büyük bir öneme sahip ve sulu tarım alanlarında en çok yetiştirilen ürünlerden fasulye üretimini başlattık. Bu üretimle farkındalık oluşturup marka değer belirlemeye çalışıyoruz” dedi.
Bölge çiftçisinin profesyonel tarıma geçmenin yollarını aradığını belirten Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun ise, “Beyşehir bölgesi arazileri verimli, sadece fasulyeye değil bütün tarım ürünleri üretimine elverişli konumda. Biz eğer bir marka değer oluşturmak istiyorsak bunu profesyonel tarımla sağlayabiliriz” şeklinde konuştu.
Bölge arazisinin çok dağınık olduğuna dikkat çeken Konya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar da, “Bölgede hububat ağırlıklı bir üretim vardı. Müdürlük olarak daha yüksek verim ve daha fazla para kazandıran meyvecilik ve sebzeciliği özendiriyoruz. Bu sayede hem üretim artacak, hem de getiri. Fakat kalkınmak ve daha fazla üretebilmek için bazı aşmamız gereken hususlar var. Biz bunları düzeltmek için Beyşehir, Hüyük, Derebucak ve Derbent ilçelerinde toplulaştırmayı başlattık” dedi.
Marka değer oluşturmada etkinliklerin öneminden bahseden Beyşehir Kaymakamı Muzaffer Başıbüyük de, “Beyşehir tarım ve turizm şehri. Modern bir şekilde üretilen bu ürünler hem üreticiye, hem de bölgemize getiri sağlamaktadır. Bu amaçla Beyşehir’in kendine özgü markalarını ön plana çıkarmak istiyoruz. Fasulye şenliği kapsamında çevreye örnek olarak daha kaliteli ve daha verimli ürün elde edilmesini sağlayabiliriz” şeklinde konuştu.
Tarıma desteğin AK Parti iktidarı döneminde artırıldığını anlatan Konya Milletvekili Gülay Samancı ise, “Son 12 yılda tarıma çok büyük bir ivme kazandırdık. Eskiden üreticiler tamamen ilkel yöntemle üretim yaparak sadece kendi kışlıklarını hazırlarken, şimdilerde devlet ve millet ele ele güçlerini birleştirerek tarımsal alanda sağlanan doğrudan destekler ve ekipmanlar sayesinde üretimi modern bir hale getirdik” diye konuştu.
Konuşmaların ardından köy halkı tarafından hazırlanan kuru fasulye yemekleri jüriye tattırıldı. Jürinin yaptığı değerlendirme sonucunda dereceye girenler protokol mensupları tarafından ödüllendirildi. Programın sonunda katılımcılara kuru fasulye ve pilav ikram edildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.