Beyşehir turizm cenneti olacak

Beyşehir turizm cenneti olacak

Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun, "Beyşehir birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir şehir. Göl üzerindeki 33 adayı turizme kazandıracağız. Beyşehir bir turizm cenneti olacak" dedi

KERİM ATICI-RÖPORTAJ

İLÇE HIZLA BÜYÜYOR

Silah imalatıyla adından söz ettiren Beyşehir, gerçek bir turizm ve tarih kenti olma yolunda ilerliyor. 30 Mart Yerel Seçimleri'nde Beyşehir Belediye Başkanlığı'na seçilen Murat Özaltun, gazetemize konuştu. Özaltun, "Alaeddin Keykubat’ın 'Cennet ya burasıdır, ya da buranın altıdır' dediği şehri daha iyi yerlere taşımak için daha çok çalışacağız" diye konuştu.

GÖL İLÇEYE HAYAT VERİYOR

Hedeflerinden bahseden Özaltun, "Bütün belediyelerde olduğu gibi Beyşehir Belediyemiz'de de borç yükü var. Hizmet üretmek için kaynak üretmeliyiz" sözlerini kullandı. Gölün ilçeye hayat verdiğini belirten Özaltun, "Ancak gölde can kayıpları fazla oluyor. Çoğu çocuğumuz yüzme bilmiyor. Bu nedenle yüzme havuzu yaptık. 2 ayda 80 çocuğa yüzmeyi öğrettik" dedi.

**Böyşehir Gölü'nün ilçe turizmine ve ekonomisine ne gibi bir katkısı var? Göl üzerinde ne gibi projeleriniz var?

-Beyşehir dikkatleri üzerine çeken büyük bir ilçe. Göl ilçeye hayat veriyor. Beyşehir Gölü, İç Anadolu'nun bir incisi. Beyşehir denilince, akla hemen göl geliyor. Yani göl, buradaki hayatı her yönüyle etkiliyor. Gölün bulunduğu Milli Park alanı içerisinde su sporları, dağ sporları ve av sporları yapma imkanı da vardır. Su ürünleri açısından ekonomik değeri yüksektir. Her yönüyle güzel olan Beyşehir öncelikle, göl ve bir kısım Hitit dönemi anıtlarıyla, öne çıkan bir belde. Yani: bir yandan tarih ve bir yandan da doğal güzellikler. Önemli bir kavşak merkezidir. Doğusundan geçen Konya-Isparta-İzmir karayolu ile batıya, Konya-Antalya karayolu ile güneye açılan bir kapı gibidir. Beyşehirde: MÖ.2000-1200 yılları arasında: Hititler, Eflutanpınar ve Fasıllar bölgelerinde eserler bırakmışlar. Topraklarının dörtte birini Beyşehir gölü kaplıyor. Beyşehir ve çevresi, tarih ve tabiatı ile bir turizm cenneti sayılabilir. Doğal yönden bir Milli Park, arkeolojik yönden de bir açık hava müzesi hüviyeti taşır. Bunun içindir ki, tarih ve tabiat iç içe yaşıyor.

17-3.20141103095722.jpg

**Göl üzerinde 33 ada bulunuyor. Adaları turizme kazandırmak için neler yapılıyor? Adaların önemi nedir?

-Beyşehir Gölü üzerinde bulunan adaları turizme kazandırmak için harekete geçtik. Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü'ndeki 33 adanın Beyşehir Belediyesi bünyesine dahil edilmesi planlanan 100 yolcu kapasiteli gezinti teknesi ile tanıtılacak. Bugün göl üzerinde 33 tane irili ufaklı ada bulunuyor. Adaların isimleri şöyle: Mana Adası (Kazak), Hacı Akif Adası, İğdeli Ada, Orta Ada, Kes Adaları, Aygır Adası, Kızılada, Çeçen Adası, Gölkaşı Adası, Eşek Adası, Kızılada, Akburun Adası, Kirse Adası, Kız Kalesi, Höyük Adası, Mındıras Adası, Kül Adası. Bu adalara ek olarak; Taşlı ada, Kum adası, Geyik adası, Ketlaş adası, Yılan adası, Kuşkondu adası,Yapraklı ada, Camız adası ve Afrika adlarını da saymak mümkün. Gölde su seviyesine göre ada sayısı da değişiyor. Adalarda çok sayıda tarihi kalıntı bulunuyor. İlçemize günü birlik gelip giden yerli ve yabancı misafirlerimizi en az bir veya daha uzun süreli olarak ilçemizde konaklamasını arzu ediyoruz.

**Konya'nın en büyük ilçelerinden olan Beyşehir'in en önemli sorunları neler? Sorunların çözümü noktasında neler yapıyorsunuz?

-30 Mart'ta göreve geldik. 6,5 aylık süreçte bazı hizmetlere imza attık. Vatandaşa, zor olanı yapacağız, ilk olmanın yollarını arıyoruz demiştik. İlçenin en önemli sorunu doğalgaz ve otoparktı. İlçede büyük çaplı bir kültür merkezinin olmaması da önemli bir sorun. Doğalgaz noktasında önemli bir gelişme oldu. Enerya Konya Genel Müdürü ile görüşmelerimiz oldu. Sözleşme imzalandı. İlçeye yakın bir doğalgaz hattı yok. Beyşehir'e en yakın doğalgaz hattı Seydişehir Çavuş bölgesinden geçiyor. Botaş'ın da devreye girmesi gerekiyor. İlçenin merkezinde otopark sorununu çözmek için çift yönlü bir caddemizi tek yöne çevireceğiz. Kültür merkezi için de adımlar atıyoruz. Bin kişilik bir kültür merkezinin ihalesine yakın zamanda çıkılacak.

BELEDİYENİN BORÇ YÜKÜ VAR

**Bazı kamu kurumları ve ilçe belediyeleri yeni hizmet binaları inşa etti. Beyşehir Belediyesi, yeni bir hizmet binası inşa edecek mi? Kaynak üretme noktasında ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?

-İlk 5 yıllık süreçte hedeflerimiz arasında yeni bir hizmet binası inşa etmek yok. Bizim bir binamız var. Önceliğimiz vatandaşın sorunlarına çözüm getirmek. Bu sorunlar çözüldükten sonra, ekonomik anlamda da iyi bir yere gelirsek yeni bir hizmet binası düşünebiliriz. Bütün belediyelerde olduğu gibi Beyşehir Belediyemiz'de de borç yükü var. Hizmet üretmek için kaynak üretmeliyiz. Kaynak üretmek için çeşitli girişimlerimiz var. Ekibimizle birlikte çalışıyoruz. Üzerinde durduğumuz bir projemiz var. Bu proje hayata geçerse 15 milyonluk gibi bir kaynak elde edeceğiz. Bu projeyi şimdi kamuoyuyla paylaşmıyoruz.

**Beyşehir yatırım alıyor mu? İlçe 5 yıldızlı bir otele ne zaman kavuşacak? Yatırımcıların öncelikleri neler?

-İlçemizde 4 yıldızlı oteller var. Fakat 5 yıldızlı otelimiz yok. Belediye olarak otel yapma şansımız yok. Ancak yatırımcıları ilçeye davet ediyoruz. İspanya, İran ve Norveç'ten birer heyet ilçemize geldi. Yabancı heyetle biraraya geldik. İlçemizin birinci derecede bir sit alanı olması yatırımları engelliyor. Bununla ilgili düzenlemeler yapılacak. Azerbaycan'da 'İçeri Şeher' diye bir alan var. Biz de Beyşehir'in İçeri Şehir'i ona göre düzenlemek istiyoruz. Orayla 'Kardeş Şehir' olma gibi bir projemiz de var. Mevcut dokuyu bozduğu gerekçesiyle 4-5 katlı emniyet binası yıkıldı. Emniyet için yeni bir yer belirlenecek.

TÜFEK ÜRETİMİNDE SÖZ SAHİBİ

**Beyşehir silah üretimiyle yurt içinde ve yurt dışında adından söz ettiriyor? Silah üretiminin ilçe ekonomisine ne gibi katkısı var?

-İlçemiz tarımı, turizmi ve sanayisiyle büyük bir şehir. Büyümeye açık bir şehir. İlçemizdeki organize sanayi bölgesinde 4 fabrika faal, 6'sının inşaatı devam ediyor. 10 tanesi yapı ruhsatı almış durumda. Fabrikaların çoğu mermerci ve silah üretiyor. Üzümlü ve Huğlu'da küçük işletmeler var. Dünya av tüfeği üretiminin yüzde 85'i, Türkiye'deki üretimin ise yüzde 95'i ilçemizde üretiliyor. Askeri silah üretimi için de girişimlerimiz oldu. Teknolojimiz buna müsait. Girişimler sürüyor. Güvenliği sağladığınız zaman bu üretimi de rahat bir şekilde yapabilirsiniz. Dünyaya silah ihraç ediyoruz.

**Konya'ya gelen turistler ilçelere uğramadan dönüyor. Turistlerin Beyşehir'i de ziyaret etmesi için çeşitli girişimleriniz var. Bununla ilgili neler söylemek istersiniz?

-Beyşehir'e gelen turist Eşrefoğlu Camii'ni ziyaret ediyor geri dönüyor. Konya'da ise ziyaretçiler Mevlana Müzesi'nin ziyaret edip gidiyor. İlçemiz Eşrefoğlu Camii'nden ibaret değil. Amacımız turistleri bir gün de olsa ilçede tutmak. Kubadabad Sarayımız var. Alaeddin Keykubat o dönem burası için 'Cennet ya burasıdır, ya da buranın altıdır' diyor. Orada güneşin batışı ve doğuşu muhteşem. Herkes bir kere burayı görmeli.

**İlçe halkının çoğu balıkçılık ve tarımdan geçiniyor. Tarımın ve balıkçılığın gelişmesi için neler yapılmalı?

Tarım alanında topluluştırma devam ediyor. Toplulaştırma önceliğimiz. Çiftçiler desteklerden yararlanıp modern tarıma geçiyor. Ama istenilen seviyeye henüz ulaşamadık. Tarımda daha iyi yerlere geleceğiz. Gölden en fazla sazan balığı çıkıyor. Göldeki balık çeşitliliğini artırmak istiyoruz. Bazı balık çeşitlerimiz yok oldu. Geçmişte bu yönde hatalar yapıldı. Hedefimiz bilinçli bir şekilde çeşitliliği artırmak. Geçmişte gölde 22 çeşit balık vardı. Şimdi bu sayı 4-5'e düştü.

**Gölün karşı karşıya olduğu riskler hakkında neler söylemek istersiniz? Su seviyesinde düşüş var mı?

- Beyşehir Gölü, Çumra Havzası'na yılda belli miktarda su veriyor. Kota var. Su seviyesinde bir sıkıntı yok.

**Sosyal ve kültürel anlamda ne gibi projeler yürütüyorsunuz?

-Gerçekleştirdiğimiz Türk Yıldızları gösterisi beğenildi. Evlenenden çok boşananlar var. Bu konuya dikkat çekmek için 40. yılını dolduran evli çiftlerle biraraya geldik. Evde bakım hizmeti de veriyoruz. 50-55 hemşerimize hizmet veriyoruz. Hedefimiz dua almak. İlçeye modern oyun grubları yapmaya başladık. Gölde can kayıpları fazla oluyor. Çoğu çocuğumuz yüzme bilmiyor. Bu nedenle yüzme havuzu yaptık. 2 ayda 80 çocuğa yüzmeyi öğrettik. Beyaz Park'ı da yakın bir zamanda halkın hizmetine sunacağız. Yeraltı çöp konteyniri projesini de hayata geçirdik. Vatandaş memnun.

ÜZÜMLÜ 5-6 İLÇEDEN BÜYÜK

**30 Mart Yerel Seçimleri'nde ilçede başkanlık için kıyasıya bir rekabet vardı. Seçimleri az bir farkla kazandınız. İlçede size oy veren kadar bir de oy vermeyenler var. Oy vermeyenlere karşı nasıl bir tutum takınıyorsunuz?

-Bize oy verenleri mahçup etmemek için çalışacağım. Yaptığım hizmetlerle bana oy vermeyenlerin de desteğini almak hedefindeyim. Herkese eşit şekilde yaklaşıyorum. Bir vatandaş bana, 'Başkanım o sana oy vermedi. Neden ona hizmet götürüyorsun?' dedi. Ayrım yapmak doğru değil. 70 bin 300 hemşehrimin başkanıyım. Halkımıza hizmetkar olacağım. Beyşehir zor bir coğrafya. 18 tane belde bağlandı bize. Sadece Üzümlü, nüfusuyla Konya'nın 5-6 ilçesinden büyük. Kırsaldaki vatandaş, 'iki haftada bir değil, haftada bir uğrayın' diyor.

**Beyşehir ile ilgili mega projeleriniz var mı?

-Mega projelerimiz var. Toplantılar yapıyoruz. Hayal değil, yapılabilir. Tarihi Taş Köprü ile ilgili bir projemiz var. Projemizi gölde gezerken Başbakan Ahmet Davutoğlu'na anlatmıştım. İnşallah onu hayata geçiririz.

 

Murat Özaltun kimdir?

1976 yılında Beyşehir'e bağlı Bayat köyünde doğan Özaltun, ilkokulu Bayat köyünde, orta ve lise tahsilini Konya'da tamamladı. Selçuk Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nden mezun oldu. Yalova Karamürsel Eğitim Merkezi Komutanlığı'nda Deniz Asteğmeni olarak vatani görevini tamamladı. Konya'nın bir doğalgaz şirketinde proje mühendisi olarak çalıştı. Daha sonra bir döküm sektöründe yer alan bir firmada proses mühendisliği görevinde bulundu. Son olarak Konya Çimento Fabrikası'nda üst düzey yöneticilik görevlerinde bulundu. 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde Beyşehir halkının gösterdiği teveccüh sonunda belediye başkanı oldu. Özaltun, evli ve 3 çocuk babası.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.