Beyaz Saray: Obama Kürtlere Yardım Niyetini Erdoğan’a Açıkça Bildirdi

Beyaz Saray: Obama Kürtlere Yardım Niyetini Erdoğan’a Açıkça Bildirdi

Beyaz Saray Sözcüsü Eric Schultz, ABD Başkanı Barack Obama’nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmede Kobani’deki Kürt güçlere yardım niyetini açıkça ifade ettiğini söyledi.Sözcü Eric Schultz, Başkan Barack...

Beyaz Saray Sözcüsü Eric Schultz, ABD Başkanı Barack Obama’nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmede Kobani’deki Kürt güçlere yardım niyetini açıkça ifade ettiğini söyledi.

Sözcü Eric Schultz, Başkan Barack Obama’nın ziyaret ettiği Chicago’da basın mensuplarının sorularını cevapladı. Schultz, bir gazetecinin “Türkiye ABD’nin Kürtlere yönelik hava yardımını kabul etti mi veya onayladı mı?” şeklindeki sorusuna şu cevabı verdi:

“Bu hafta sonu Başkan Obama ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinin içeriğini hep birlikte okuduk. Türkiye’nin cevabının detaylarına girmeyeceğim ama size şunu söyleyebilirim ki Başkan Obama, bunu yapmaya niyetimizi ve gördüğümüz aciliyeti açıkça kendisine bildirdi. Yönetimden diğer yetkililerin yaptığı gibi.” dedi.

Bu cevabının ardından “ABD, Türkiye’ye bunun gerçekleşmesine izin vermesini sağlayacak herhangi bir teklifte bulundu mu?” sorusu ile karşılaşan Schultz, Başkan Obama’nın ABD’nin Kobani’de IŞİD’in kuşatması altına çaresiz bir durumda savaşanlara yardım yapılmasının neden acil ve elzem olduğunu açıkça bildirdiğini söyledi. Schultz görüşmenin detaylarına girmedi.

ABD ve Türkiye’nin IŞİD’in yok edilmesi, Suriye’de politik dönüşüm ve Irak’ta istikrarın sağlanmasında ortak çıkarları olduğunu belirten Schultz, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun peşmergenin geçişine yardımcı oldukları yönündeki sözlerini hatırlattı. Schultz, Kobani’deki muhalif birliklerin uygun bir yolla desteklemesi konusunda Türkiye ve Kürt Bölgesel Yönetimi ile yakından çalışmaya devam edeceklerini dile getirdi.

ABD DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: TÜRKİYE’Yİ BİLGİLENDİRDİK

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf ise Başkan Barack Obama’nın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin de 17 Ekim günü mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu’na Kobani’deki Kürt kuvvetlerine yönelik silah yardımı niyetini açıkça dile getirdiklerini söyledi. Harf, “Neden bu yardımın yapılması gerektiğine inandığımızı açıkça ifade ettik.” dedi.

Harf, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun, Türkiye'nin, peşmergelerin sınırı geçmesine yardımcı olunduğuna ilişkin ifadelerinden de memnuniyet duyduklarını sözlerine ekledi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.