Besicilik bitiyor!

Besicilik bitiyor!

Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, “Yanlış politikalar yüzünden hayvancılıkta tamamen dışa bağımlı hale geleceğiz. Hayvancılıkta kalıcı ve köklü çözümlerin acilen bulunması gerekmektedir” dedi.

Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nazif Karabulut, kurban fiyatları ile ilgili açıklamada bulundu. Ufuk Besicilik Tesislerinde düzenlenen basın açıklamasında Başkan Karabulut’a yönetim kurulu üyeleri eşlik etti. Üreticinin artan maliyetler karşısında zor durumda olduğunu belirten Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nazif Karabulut, “Daha sağlıklı nesillerin yetişmesi, protein ihtiyacının karşılanması ve halkına kaliteli et yedirmek için çaba sarf eden üreticilerimizin artan maliyetler karşısında beli büküldü” sözlerini kullandı. Maliyetlerin artış sebebine değinen Karabulut, “Artan maliyetlerin sebebi yapılan zamlardır. Dövizdeki artış maliyetlere yansıtıldı. Geçen yıl harman zamanı 1 kilogram saman 30-35 kuruşdu, bugün 50 kuruş. Geçen yıl besi yeminin çuvalı 42 liraydı, bu yıl 62 lira. Yem fiyatlarında ki artış ortalama yüzde 40 oranında gerçekleşti”diye konuştu. Artan maliyetlere rağmen et fiyatlarının yükselmediğini dile getiren Karabulut, “Geçen yıl et fiyatları 27 liraydı. Aradan geçen 12 aylık süreçte yeme samana aşırı zam geldi ama besiciler eti şuan 26.50 liradan bile satamıyor. Bu iş nasıl sürdürülebilir olsun” dedi.

İTHALATA ACİLEN SON VERİLMELİ

Hayvancılıkta yaşanan sıkıntıların bir türlü çözülemediğini söyleyen Karabulut, “Son zamanlarda alınan önlemler ne kadar çözüm odaklı olsa da kendini tamamlayamıyor. Canlı hayvan besilik eksiğimizi yurt dışından gelen besilik danalarla tamamlıyoruz. Bu yanlış bir politika” dedi. Yapılan hayvan ithalatının üreticileri bitirme noktasına getirdiğini ifade eden Karabulut, şu şekilde konuştu, “Devlet et fiyatlarını düşürmek için yurt dışından hayvan ithalatı yapıyor. İthalat yerli üreticileri zor durumda bıraktı. İthalat bitmezse yerli üretici biter. İthalat sebebiyle iç piyasa tıkandı. Özel sektör bile ithal hayvan getirip kesiyor. Devlet büyükleri sesimizi duyarak bu işe sınırlama getirmelidir. Yoksa besicilik ülke genelinde bitme noktasına gelecek.” Besicilerin hayvanlarını satamadığını söyleyen Karabulut,”Yaz ortasında olmamıza rağmen besiciler hayvanını satamıyor. Yarının göremeyen üretici iş bırakmaya ve sektörden çekilmeye başladı. Bu politika bu şekilde devam ettirilirse hayvancılıkta tamamen dışa bağımlı hale geleceğiz. Hayvancılıkta kalıcı ve köklü çözümlerin acilen bulunması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

YAŞINI DOLDURMAMIŞ HAYVAN SATIYORLAR

Kurban keseceklere dikkat etmeleri gereken konular hakkında uyarılarda da bulunan Karabulut, konuşmalarını şu şekilde sürdürdü: “Kurban kesecek olan vatandaşlarımız öncelikle olarak büyükbaş hayvanların 2 yaşını doldurmuş olmalarına dikkat etsinler. Buda önde iki büyük dişin olması ile anlaşılır. Onun dışında hayvanın sağlıklı olması, tüylerinin parlak olması, Herhangi bir organında topallık, körlük, yara olmamasına dikkat etsinler. Dişi hayvan alan vatandaşlarımız veterinerden gebe olup olmadığına dair bilgi veren raporu istesinler. Özellikle dikkat etmeleri gereken husus ise hayvanların yaşını doldurmasıdır. Malesef birçok yerde yaşını doldurmamış hayvanlar kurbanlık olarak satılmaktadır. Vatandaşlarımız kurbanlık alırken kontrol ettirip alsınlar.”

FİYATLAR YÜZDE 12 YÜKSELDİ

Kurbanlık fiyatlarının yaşanan maliyet artışları sebebiyle yükseldiğini aktaran Karabulut, “Kurbanlık fiyatları geçtiğimiz yola göre biraz yükseldi. Bunun sebebi kurda yaşanan artışlar, yem ve saman fiyatlarına yapılan zamlar ve diğer giderlerin yükselmesidir. Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği olarak gerek üretici, gerekse tüketicinin durumu göz önüne alarak fiyatları şu şekilde belirledik; 2 yaşını doldurmuş erkek dana canlı kilogram fiyatı 22 TL, 2 yaşını doldurmuş (damızlık vasfını yitirmiş) dişi düve canlı kilogram fiyatı 20 TL, 2 yaş ve üzeri dişi inek canlı kilogram fiyatı: 18 TL.” Geçtiğimiz yıl ise büyükbaş canlı kilogram fiyatları şu şekildeydi: “ 2 yaşını doldurmuş erkek dana canlı kilogram fiyatı 20 TL, 2 yaşını doldurmuş (damızlık vasfını yitirmiş) dişi düve canlı kilogram fiyatı 18 TL, 2 yaş ve üzeri dişi inek canlı kilogram fiyatı: 16 TL”. Büyükbaş kurban fiyatlarına önceki yıla oranla yüzde 12 civarında bir zam yapıldı.

SALİH ACIBADEM merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum