Beş Bin Yıllık Antik Kentte Müzik Odası Bulundu

Beş Bin Yıllık Antik Kentte Müzik Odası Bulundu

Hatay'ın Erzin ilçesinde, 5 bin yıllık tarihi geçmişi olan ‘’İsos Antik Kentinde’' müzik dinleti odası bulundu. Roma dönemine ait olduğu tespit edilen ve dünyada çok az bulunan ‘’Odeon’’ mimarisi ile yapılan müzik dinleti odasının...

Hatay'ın Erzin ilçesinde, 5 bin yıllık tarihi geçmişi olan ‘’İsos Antik Kentinde’' müzik dinleti odası bulundu. Roma dönemine ait olduğu tespit edilen ve dünyada çok az bulunan ‘’Odeon’’ mimarisi ile yapılan müzik dinleti odasının tedavi amaçlı kullanıldığı düşünülüyor.

Milattan önce 545 yılında önemli bir yerleşim merkezi olan ''İsos antik Kentinde'' (Epifenia) kazı çalışmaları devam ediyor. 5 bin yıllık geçmişi bulunan antik kentte, Makedonya Kralı Büyük İskender ile Pers Kralı Darius arasında geçen meydan savaşı bu bölgede yapılmış. Dönemin ticaret şehri olarak tarih sayfalarında yer alan İsos; Roma, Bizans, Geç Hitit, Pers ve Osmanlı İmparatorluğu'na ev sahipliği yapan çok kültürlü bir kent. 5 bin yıl önceye kadar bölgenin önemli bir yerleşim merkezi olan kenti ayağa kaldırmak için 8 yıl önce başlatılan kazı çalışmaları aralıklarla devam ediyor.

Hatay Müze Müdürlüğü arkeologlarından Ömer Çelik başkanlığında 20 kişilik kazı ekibi, 3 ayrı noktada çalışmalara devam ediyor. Kazı alanının batısında Roma yolunun bir kısmı açığa çıkarıldı. Bulunan yolun, sütunlu yol olduğu kesinleşti. Roma yolunun kuzey doğusuna kadar devam eden çalışmalarda dükkanların olduğu kısma ulaşıldı. Buradaki kazılarda mozaikler bulundu. Arazinin doğusuna uzanan noktada Odeon mimarisine rastlandı. 8 yıldır devam eden çalışmalarda, daha önce Bizans askerlerinin kullandıkları hamam kalıntılarına ulaşılmıştı. Kalıntılarda orjinal ''Artemis'' mozaiği bulunmuştu. Son çalışmalarda Abbasi, Bizans ve Roma dönemlerine ait önemli yerleşim alanları bulundu. Bulunan bir kalıntıda yapılan çalışmada, tarihte çok az kullanılan ''Odeon'' mimarisi ile yapıldığı saptanan müzik odası bulundu. Roma dönemine ait olduğu tespit edilen müzik odasında çalınan müzikle insanların tedavi edildiği düşünülüyor.

Kazı alanında tepelik bir bölgede yapılan çalışmalarda ise Roma dönemine ait amfi tiyatro bulundu. İnsanların oturdukları alanın açığa çıkarıldığı kazılarda, tiyatro sahnesinin de ortaya çıkarılması için çalışmalar sürdürülüyor.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.