Bern Üniversitesi'nden Prof. Dr. Novak: Çukurova Antik Kentler Hazinesi

Bern Üniversitesi'nden Prof. Dr. Novak: Çukurova Antik Kentler Hazinesi

Anadolu'daki en eski Hitit kabartması ‘Sirkeli’ kazısını yapan Zurich Bern Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.

Anadolu'daki en eski Hitit kabartması ‘Sirkeli’ kazısını yapan Zurich Bern Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mirko Novak, Çukurova’nın adeta antik kentler hazinesi olduğunu ancak pazarlanamadığı için hak ettiği değeri elde edemediğini söyledi.

Novak, Adana Bölgesel Turist Rehberler Odası’nın (ADRO) Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlediği ‘Kilikya’da Antik Kentler ve Sirkeli’ konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı. Novak, Ramazanoğlu Kültür Merkezi’ndeki konferansta, katılımcılara Sirkeli’de yaptığı kazılar hakkında bilgiler verdi ve bu yıl 15 Temmuz’da tekrar 2 ay sürecek bir kazı yapacaklarını söyledi. Bölgeyi çok önemsediğini vurgulayan Novak, bütün tarih, kültür ve medeniyetlerin kesiştiği yer olmasından dolayı Çukurova’yı seçtiğini kaydetti.

Sirkeli’de bulunan Kadeş Antlaşması’nın Mirami Kralı Muvattali’nin Rolyelfi’nin aynı zamanda Hitit tarihinin en eski Rolyefi olduğunu belirten Novak, Çukurova’nın Suriye, Kıbrıs ve Anadolu arasında kültürlerin buluştuğu bir antik kentler hazinesi olduğunu, ancak buradaki tarihi, kültürel değerlere gerekli önem gösterilmediği için halen hak ettiği değere ulaşamadığını aktardı.

MAGARSUS MARKA OLACAK
Yörenin Türkiye’nin diğer turistik bölgeleri gibi pazarlanamadığını anlatan Novak, burada daha çok yerel yönetimler ve turizm acentelerine görev düştüğünü, Kilikya’nın turizmde marka olması gerektiğini ifade etti. Novak, Karataş’taki Magarsus’un ise başlı başına gelecekte Adana ve bölge için bir marka olacağını sözlerine ekledi.

Konferansa, Adana Vali Yardımcısı Halis Arslan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuh Yıldız, Müdür Yardımcısı Mahmut Hazırlar, ADRO Başkanı İsa Akdağ, Türk-Japon Hakları ve Dostluk Derneği Başkanı Duran Yergök, turizm paydaşları ve rehberler katıldı.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.