Bergama Sunağı 5 Yıl Boyunca Ziyarete Kapalı Olacak

Bergama Sunağı 5 Yıl Boyunca Ziyarete Kapalı Olacak

Almanya’nın başkenti Berlin’deki ünlü Bergama Müzesi’nde yer alan Zeus Sunağı, bu haftadan itibaren kapılarını ziyaretçilere kapattı. Geçtiğimiz yıl 1,5 milyon kişinin gezdiği müze, Berlin’deki en popüler mekan unvanını büyük...

Almanya’nın başkenti Berlin’deki ünlü Bergama Müzesi’nde yer alan Zeus Sunağı, bu haftadan itibaren kapılarını ziyaretçilere kapattı. Geçtiğimiz yıl 1,5 milyon kişinin gezdiği müze, Berlin’deki en popüler mekan unvanını büyük ölçüde dev sunak sayesinde kazanmıştı.

Müzede en çok ilgi gören Zeus Sunağı, M.Ö. 2. yüzyılda inşa edilen sunak, 1870'li yıllarda Alman arkeologlar tarafından parçalara ayrılarak Türkiye’den Prusya'ya götürülmüştü.

Prusya Kültür Varlığı Vakfı tarafından yapılan açıklamada “Bergama Müzesi'nin bütününün ve sunağın bulunduğu salonun yapısal olarak çok kötü durumda” olduğu kaydedildi.

Açıklamada çelik çatı konstrüksiyonu, ön cephe ve tavan aydınlatmasında büyük hasarlar görüldüğü, binanın teknik donanımının da eskimiş olduğu ifade edildi.

Restorasyon çalışmaları sırasında müze açık kalmaya devam edecek ancak Bergama Zeus Sunağı'nın bulunduğu salon en erken 2019 yılında tekrar ziyarete açılabilecek. Müzedeki onarım ve yenileme çalışmalarının 2025 yılına kadar devam etmesi bekleniyor.

Milattan önce ikinci yüzyıldan günümüze kalan Bergama Zeus Sunağı, Helen kültürünün başyapıtlarından biri sayılıyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.