Adnan Özkafa

Adnan Özkafa

Berat Gecesi

Berat Gecesi

Bu gece 90 günlük 3 ayların tam ortasında, yani 45. gecesindeyiz. Bir başka ifadeyle Şaban ayının ortasındayız. Şaban ayının 15’i aynı zamanda 3 ayların da ortası demek, Ramazan’a da 15 gün kaldı demek.

Suçlu ya da zanlıların mahkemede “berat” ettiği gibi, kooperatif-vakıf-dernek ya da şirketlerin yıllık hesaplarının “ibra” edilerek aklandığı gibi, günahkar mü’minler de Allah’ın rahmet ve mağfireti ile bu gece cezalarından kurtulur ve selamete ererler.

Kur’an-ı Kerim’in Allah katından bize ulaşması 2 aşamada olmuştur. Biri toptan Levh-i Mahfuz’dan dünya semasına inmesi, diğeri de dünya semasından parça parça yeryüzüne gelmesi.

İşte Kur’an-ı Kerim’in Levh-i Mahfuz’dan dünya semasına inmesi bu Berat Gecesi’nde, oradan yeryüzüne inmeye başlaması da Ramazan ayındaki Kadir Gecesi’nde olmuştur.

Kadir Gecesi ile büyük benzerlik taşıyan bu gece Allahu Teala insanların doğum ve ölümü, rızık, bela, musibet, deprem, savaş… gibi önemli konulara dair listeleri görevli meleklere verir ve yıl boyunca Allah’ın takdir ettiği bu program uygulanır.

Bazı alimlere göre bu olay ya Berat Gecesi, ya Kadir Gecesi ya da ikisinin arasındaki 40 küsur günlük zaman diliminde gerçekleşir.

Dolayısıyla içinde bulunduğumuz günler ve önümüzdeki Kadir Gecesine kadar yaşayacağımız günler kaderimiz açısından çok önemli ve hassastır.

Allahu Teala; yapılan dualar, tevbeler, niyazlar ve ibadetlerle yazacağı listede dilediği değişiklikleri yapar. Onun için de bu gecelerde ne kadar çok dua edebilirsek o kadar menfaatimize olur.

 Bu gece Allah af dileyene af, rızık isteyene rızık, şifa isteyene şifa… vereceğini beyan ederek sabaha kadar Müslümanlardan gelecek taleplere açık olduğunu müjdelemiştir.

Peygamber Efendimize Şaban’ın 13. Gecesi ümmetinin üçte biri, 14. gecesi diğer üçte biri ve bu gece yani 15. gecesi de diğer üçte biri olmak üzere tamamının bağışlandığı haber verilmiştir.

Dinimizdeki kandil gecelerinden Mevlid Kandili : Salavat Gecesi, Miraç Kandili : Namaz Gecesi, Berat Kandili : Tevbe Gecesi, Kadir Gecesi ise : Kur’an Gecesidir.

Bu demek değildir ki Berat’ta tevbeden başka bir şey yapılmaz, Kadir Gecesinde Kur’an’dan başka şey okunmaz…

Tam aksine bu mübarek gecelerin ve gündüzlerinin hepsinde oruç, namaz, Kur’an tilaveti, salavat-ı şerife, tevbe, dua, hayır, hasenat, hediyeleşme, tebrikleşme, her türlü ibadet ve taatle meşgul olmalıyız.

Yukarda yazdığımız konulara ise bu gecelerde biraz daha fazla ağırlık vermeliyiz. Yani Berat’ta her şeyi yapıp tevbeye daha fazla ağırlık vermeli, Kadir gecesinde her şeyi yapıp Kur’an okumaya daha fazla ağırlık vermeli, Miraç’ta namaza, Mevlid Kandilinde de salavat ve sünnetleri tatbik etmeye daha fazla itina göstermeliyiz.

Hatta daha da ötesi sadece bu gecelerde, kandillerde değil her gece ve gündüz, yıl boyu ve ömür boyu İslam’ı tam olarak yaşamaya çalışmalıyız.

Allah bu gece şahsımız, aile efradımız, akrabalarımız, milletimiz, tüm ümmet-i Muhammed için, dünyanın dört bir bucağındaki her Müslüman fert için, cümle İslam alemi için en hayırlı kararları takdir eylesin.

Geceniz mübarek olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Adnan Özkafa Arşivi
SON YAZILAR