Benzine zam geliyor!

Benzine zam geliyor!

Dolar kurunun TL karşısında 6,09 liraya kadar çıkması ile birlikte benzin fiyatına zam gözüktü. Motorin fiyatında ise son durum nedir? İşte detaylar...

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan ölümcül koronavirüs salgını sonrasında Brent petrol ve uluslar arası piyasalarda ürün fiyatlarındaki gerilemeninin benzin ve motorine indirim olarak yansımasının önünü kesen dolar kuru, artış trendini sürdürmesi nedeniyle akaryakıtta zammı tetikledi.

Brent petrol varil fiyatı Çin’de ortaya çıkan ölümcül koronavirüs salgını sonrasında hızla düştü. Ocak ayı başında 70 doları gören Brent petrol, 53-54 dolar aralığına kadar geriledi. Bu dönemde küresel piyasalarda benzin ve motorinin fiyatı da düştü. 15 Ocak’ta (tonu) benzin 609, motorin 585 dolardı. Benzin 541, motorin 502 dolara kadar indi.

Ancak küresel piyasalarda yaşanan bu düşüş yurt içi piyasalarında hissedilmedi. Benzin ve motorinin pompa satış fiyatlarına belli oranlarda indirim yapıldı. Ardı gelmedi. Habertürk'ten Olcay Aydilek'in haberine göre Türkiye'ya yansımayan bu indirimlerin sebebi olarak TL karşısında yüksellen dolar kurunun etkili olduğu belirtildi. Küresel piyasaların yansımasıyla akaryakıtta gündeme gelen indirimi, dolar kurundaki artış alıp götürdü.

BENZİNE ZAM GELİYOR

Küresel piyasalarda gerek Brent petrol, gerekse de ürün fiyatlarında yukarı doğru hareket başladı. Brent petrol, yeniden 60 dolar sınırına dayandı. Küresel piyasalarda benzinin tonu 555, motorinin 514 dolar düzeyinde işlem görüyor. Dolar kuru da TL karşısında 6,09 liraya kadar çıktı.

Benzin fiyatına 10-12 kuruş aralığında bir zam ihtiyacı ortaya çıktı. Benzine yapılacak zam genelde pazartesiyi salıya bağlayan gece yarısı yapılıyor. Bugün ve yarın da dolar kuru ve küresel piyasalardaki (ürün odaklı) gelişmeler takip edilecek. Buna göre formül işletilecek ve hesaplama yapılacak. Zam ihtiyacı devam ederse pompa satış fiyatları değişecek.

Motorinde durum ne? Motorinde de yukarı yönlü bir hareket var. Ancak, şimdilik bir zam beklenmiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum