Benzin fiyatı Türkiye'de neden ucuzlamıyor?

Benzin fiyatı Türkiye'de neden ucuzlamıyor?

Bütün dünyada ucuzlayan benzin, Türkiye'de neden ucuzlamıyor?

Türkiye'de araç sahipleri çok şanssız. Çünkü tüm dünyada benzini en pahalıyla kullananan tüketiciler. Benzinin litresi, bizde yaklaşık 5 lira seviyesinde. Yani orta halli bir otomobiliniz varsa, benzin istasyonuna gidip 50 litrelik deposunu "fulle" demenin maliyeti 250 lira.

Benzinin hammaddesi petrol. Petrol ise tüm dünyada ucuzluyor. Dünya çapında en çok işlem gören iki petrol tipi var. Biri Amerikan tipi ham petrol, diğeri ise Avrupa'nın daha yakın olduğu Brent petrolü.

Türleri bu haberin konusu değil, ama ikisinin de fiyatı son 2 yılın en düşük seviyesine geldi. Peki, petrol fiyatı bu kadar aşağı gelmesine rağmen bizde benzin fiyatları neden ucuzlamıyor?

Janet Yellen. Amerika Birleşik Devletleri'nin Merkez Bankası Fed'in başkanı. Dünyaya son 5 yılda verdiği dolarları geri alacağı beklentisi, tüm dünyadaki para birimlerini dümdüz etti.

Türk Lirası da bundan nasibini aldı.
Bugün itibariyle dolar/TL 2.29 seviyesinin üzerine çıktı.
Türkiye topraklarında bulunan petrol ihtiyacını karşılamayan bir ülke olduğu ve petrolü de dolarla aldığı için, bu yükseliş benzinin ucuzlamasını engelliyor.

Ancak elbette, en önemli neden bu değil.
Türkiye'de en büyük sorunların başında vergi sistemindeki adaletsizlik geliyor.

Vergiyi tahsil etmekte güçlük çeken Maliye Bakanlığı, en kolay yolu, benzin üzerinden alınan vergide buluyor.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıklamasına göre, 100 liralık benzin aldığınızda deponuza sadece 49 lira 26 kuruşluk benzin giriyor.

Çünkü kalan 51 lira 74 kuruşu, devletin Hazinesi'ne aktarmış oluyorsunuz.

Dolayısıyla petrol fiyatı indiğinde, kur aşağıya gelmiş de olsa, vergide bir indirim olmadığı takdirde, siz benzinde bunun etkisini çok sınırlı ölçüde hissetmiş oluyorsunuz.

Yani, bir başka deyişle deponuzun bunca pahalıya dolmasındaki iki sorumludan biri okyanus ötesinde, diğeri ise Maliye Bakanlığı'nda... 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.