Belirsizlik sürüyor!

Belirsizlik sürüyor!

Dershanelerin kapatılma kararı alınmasının ardından mevcut açığın nasıl kapatılması ile ilgili henüz bir planlama ortada yok. Veliler çocuklarının eğitimi ile ilgili tedirgin olurken, uzmanlar eğitimin siyasete kurban edildiğini söylüyor

1 Eylül 2015 tarihinde kesin olarak kapatılması planlanan dershaneler ile ilgili henüz resmi bir planlamanın yapılmaması eğitimcileri tedirgin ediyor. Dershanelerin özel okula dönüşme kararı alınırken velilerdeki ve öğrencilerdeki soru işaretleri de devam ediyor. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı izin alınmadığı halde bugüne kadar reklam ve ilan verip öğrenci kaydı yapan, dershaneden Özel Temel Lise'ye dönüşen kurumlara karşı velileri uyarıyor. Konya'da da bir çok dershanenin reklam ve ilanları görünmesine rağmen, Milli Eğitim Bakanlığı'nın izin verilen kurumlar listesinde yer almadığı ortaya çıktı. Milli Eğitim Bakanlığı velilere 'Listede görmediğiniz özel okula asla kayıt yaptırmayın' uyarısında bulunuyor. Konya'da il genelinde sadece 9 dershane özel okul olabilme iznini almış bulunuyor. Başvuru süresi henüz sona ermediği için Ankara'dan onay bekleyen Konyalı kuruluşlar da var. Yürürlüğe giren kanunun iptal edilmesi için Anayasa Mahkemesi'ne başvuru yapılması gerekiyor. Anayasa Mahkemesi'nin yasayı iptal etmesi küçük bir olasılık olarak görünüyor. Kapatılan dershanelerle birlikte liseden mezun olup istediği bölümü kazanamayan öğrencinin sınava tekrardan nasıl hazırlanacağı, dershanelerde öğretmen olarak görev yapanların akıbetinin tam olarak ne olacağı merak konusu.

EĞİTİM SİYASETE KURBAN GİTTİ

Türk Eğitim-Sen 1 Nolu Konya Şube Başkanı Tanfer Ata, dershanelerin büyük bir eksikliği kapattığını ve bu eksikliğin halen devam ettiğini belirterek, "Dershanelerin kapattığı boşluk bugün de devam etmekte. Eğitimdeki bu eksiklik ileriki dönemden itibaren fazlasıyla hissedilecek. Dershanelerin velileri parasını emdiği için kapatıldığı söyleniyor. Ancak herkes dershanelerin neden kapatıldığını çok iyi bilmekte. Böylesine siyasal bir kararın eğitim gibi hassas bir kurumda alınması çok yanlış. Maddi durumu iyi olmayanlar bile bir şekilde dershaneye gidebiliyordu. Dershaneler başarılı öğrencilerin yanında olup onları ücretsiz kayıt ettirme imkanları sağlıyordu" ifadelerini kullandı. Bugüne kadar sadece 9 dershanenin özel okula dönüşme iznini aldığını ancak Konya'da yüzlerce dershane olduğunu hatırlatan Ata, "Dershane öğrencilere bir şeyler katıyor ki bu kadar insan dershaneye gidiyor. Bugün Konya'da yüzlerce dershane bulunmakta. Listeye baktığımızda dokuz dershane izin almış. Hepsinin maddi durumu elverişli değil elbette, dönüşemeyenler var. Bu yüzlerce dershane bir açığı kapatıyordu. Artık şunu sorar hale geldik, acaba vatandaşların kaliteli eğitim almaları istenmiyor mu? Dershanenin verdiği eğitimi bugün okulda veremezsiniz. Halk eğitim merkezlerinde hiç veremezsiniz. Kabul edilmelidir ki dershanelerin imkanları çok daha iyiydi. Sınav sistemini yakından takip edip soru kalıplarını belirliyorlardı. Rehberlik eğitimi verip öğrencilerin takibini yapıyorlardı. Var olan bir rekabet ortamının sonucunda kaliteli eğitimde bir yarış vardı. Şimdi hangi okulda bunları yapabilecek kapasite ve ortam var" diye konuştu.

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.