Belediye, Sosyal Tesis Tabelalarında Türkçe İsim Kullanacak

Belediye, Sosyal Tesis Tabelalarında Türkçe İsim Kullanacak

Sivas Belediyesi, sosyal tesislerindeki tabela isimlerinde yabancı kelimeler yerine Türkçe isimler kullanacak. Cumhuriyet Üniversitesi öğrencilerinin önerisi üzerine gerçekleşen çalışma kapsamında ‘Restorant’ yerine “Yemekevi”, ‘Kafeterya’...

Sivas Belediyesi, sosyal tesislerindeki tabela isimlerinde yabancı kelimeler yerine Türkçe isimler kullanacak.

Cumhuriyet Üniversitesi öğrencilerinin önerisi üzerine gerçekleşen çalışma kapsamında ‘Restorant’ yerine “Yemekevi”, ‘Kafeterya’ yerine ise “Çay evi” tabelası asıldı. Self-servis yazısı da kaldırıldı. Düzenlenen törene Türk Dil Kurumu Başkanı(TDK) Prof. Dr. Mustafa Kaçalin de katıldı.

Kent Meydanı Belediye Selçuklu Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen törende, konuşan ilk olarak söz alan Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi ve Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Recep Toparlı, “Cumhuriyet Üniversitesi’nde okuyan öğrencilerimiz yabancı tabelalardan rahatsız olduklarını Belediye Başkanımıza ilettiler. Başkanımız da bu duruma duyarsız kalmayarak gerekli çalışmaları yaptı. Bizler de bu noktada destek vererek yabancı isimlerin değiştirilmesine katkı sağladık.” ifadesini kullandı.

Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaçalin de; “Sivaslı Türkçe dostları, küçük gibi görünen bir faaliyete imza atmak ve onu takdir etmek için buradayız. Anlaşılabilir ve anlatılabilir bir Türkçe olması noktasında hassasiyet gösteriyoruz. Yalnız kökü, kökeni değil kullanış sıklığı da mühim… Çay içiyorsunuz cafeterya da değil de çay evinde. Böyle olunca zihin bağlantıyı rahat kurar. Bu hassasiyetinden dolayı Belediye Başkanımızı tebrik ediyorum. Belediye yalnız insani hizmetler veren bir kuruluş değildir, dil kirliliği veya temizliği de belediyenin hassasiyet alanı içindedir.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından levhalar Türkçeleştirildi ve TDK Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaçalin Belediye Başkanı Sami Aydın’a Türkçeye katkısından dolayı teşekkür belgesi ve plaket takdim etti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.