Beklenen sempozyum başladı

Beklenen sempozyum başladı

Uluslararası Rumi Medeniyetler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bilal Kuşpınar, Pazar günü sona erecek olan sempozyumumuzda 13 ülkeden alanında uzman 21 bilim insanının sunum yapacağını söyledi

Uluslararası Rumi Medeniyetler Uygulama ve Araştırma Merkezi, Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Selçuklu Belediyesi işbirliği ile düzenlenen “İslam Medeniyetinde Zaman Sempozyumu” başladı. Programın onur kurulunda ise Vali Muammer Erol, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Muzaffer Şeker ve Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay yer aldı. 

Programın açılış ve selamlama konuşmasını yapan Uluslararası Rumi Medeniyetler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bilal Kuşpınar, katılım sağlayan herkese teşekkür ederek, “Pazar günü sona erecek olan sempozyumumuzda 13 ülkeden alanında uzman 21 bilim insanı sunum yapacak. Bu ülkelerin arasında Malezya, Cezayir, Kırgızistan, Kazakistan, Kanada ve Almanya gibi ülkeler yer alıyor. Yurt içinde ise 70 bilim insanı sunum yapacak. Toplantının oturum sayısı ise 24” şeklinde bilgi verdi.

GEÇMİŞ, ŞİMDİ VE GELECEK İNSAN İÇİN ÖNEMLİDİR

Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker ise, "Zaman kavramı ve algısı üzerine bilimsel ve akademik çalışmalar uzun bir zamandan beri yapılmaktadır. Genel olarak insan hayatının her yönüyle ilişkili olsa bile, zaman konusu özellikle, din, felsefe ve müspet bilimlerde yoğun bir şekilde araştırılıp tartışılmaktadır. Tarihten günümüze her insan için ve her toplum için zaman önemlidir. Geçmiş, şimdi ve gelecek, tamamen insanın zaman içinde konumuyla ilgilidir. Ayrıca, zamanın mahiyetine, tanımına, algısına ve olgusuna dair her kültür ve medeniyet kendine özgü yorumlar getirmişlerdir. İslam kültür ve medeniyeti bu konu hakkında zengin bir literatüre sahiptir. Tarihin hemen hemen her döneminde, İslam düşünürleri ve bilim adamları bu konuyu ele alıp, incelemişler ve tartışmışlardır. Ancak yapılan çalışmaların çoğu henüz gün ışığına çıkmamakla birlikte, onların günümüze olan ilgisi ve önemi de pek ortaya konulamamıştır.  Uluslararası Sempozyumla bu önemli konu, farklı alanlarda ele alınıp incelenecek ve İslam kültür ve medeniyetinin insanlığa katkısı ortaya konacaktır" diye konuştu.

İSLAM'DA ZAMAN KAVRAMI NASIL?

Protokol konuşmalarının ardından sempozyum açılış konuşmalarıyla başladı. Sempozyumun açılış konuşmasını "İslam'da Zaman" konusuyla Prof. Dr. Alparslan Açıkgenç gerçekleştirdi. Kur'an'da zamanla ilgili birçok kavram ve kelimelerin olduğuna dikkat çeken Açıkgenç, "Kur'an'da zaman kelimesi bizzat tek kelime olarak geçmemektedir. Ama bu kelimeyi kavram olarak ele alacak olursak. Elbette bunu ifade eden birçok kelime var. Düşünürlerin de o zamanla ilgili bir düşünce çıkarması gerekiyor. Zaman nedir diye sorulduğunda bir fikir çıkarılması zordur. Ancak Secde Suresi'nde 4-7 ayetlerinde belirtilmektedir. Bizde bir gün olan orada bin yıldır. Hac suresinde göre buradaki bir günün oradaki bin yıla eşittir. Bütün bunlarda zaman ve ölçü ele alınıyor" dedi.

Ayetlere göre yerin ve göğün 6 günde yaratıldığı ifade edildiğini belirten Açıkgenç, "Halid Suresi'nde zaman kavramıyla ilgili bilgi veriliyor. Ayetlerde birçok kez zaman kavramı geçiyor. Kaf Suresi'nde de yine zamanla ilgili atıflar var. Eğer güneş sistemi olarak zamanı ele alacak olursak insanların güneş sisteminden kurtulması zaman ile mümkün değildir ve bir bağımlılık vardır” ifadelerini kullandı. Açıkgenç'in konuşmasının ardından Prof. Dr. Mahmut Erol Kılıç da İslam Medeniyeti ile ilgili önemli bilgiler verdi.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.