Beck’ten Hükümeti Terletecek Almanca Dil Testi Soruları

Beck’ten Hükümeti Terletecek Almanca Dil Testi Soruları

Yeşiller Partisi Federal Meclis Grubu iç politikalar sözcüsü Volker Beck, Avrupa Birliği Adalet Divanı’nın (ABAD) kararına rağmen dil testi şartının devam ettirmede ısrar eden Federal Hükümet’e soru önergesi sundu. Beck, Türklerden dil...

Yeşiller Partisi Federal Meclis Grubu iç politikalar sözcüsü Volker Beck, Avrupa Birliği Adalet Divanı’nın (ABAD) kararına rağmen dil testi şartının devam ettirmede ısrar eden Federal Hükümet’e soru önergesi sundu. Beck, Türklerden dil testini talep ederken, örneğin Andorra, Brezilya, El Salvador, Kore veya San Marinolulardan niye istenmediğini sordu.

Dil testini sadece istisnai hallerde şart tutmayacağını daha önce açıklayan Federal İçişleri Bakanlığı ise şu cevabı verdi: “Tecrübeyle sabit ki bahsi geçenler Alman toplumuna genelde sorunsuz uyum sağlıyor ve genellikle zorunlu evlilik gibi sorun yok.” Beck’in ‘Bir Pakistanlı bayan Arjantinli biriyle evlendiğinde dil testi isteniyor, Hırvat’la evlenirse niye istenmiyor?’ sorusuna şu cevap verildi: “Çünkü Hırvatistan Avrupa Birliği (AB) üyesi, bundan dolayı eşi Almanca dil sınavına tabi tutulmadan gelebilir.”

Beck ayrıca şu ilginç soruyu yöneltti: “Yüksek kalifiye eleman olduğu için AB Mavi Kartı’na sahip bir Suudi Arabistanlı eşini dil sınavı olmadan getirirken, niye bir Suudi profesör getiremiyor?” Bu sorunun cevabı ise şöyle oldu: “İçişleri Bakanlığı’na göre ikamet ve yerleşim yasasında verilmiştir.”

Konuyla ilgili basın bildirisi yayınlayan Beck, Birlik Partileri’ne (CDU/CSU) şöyle seslendi: “Anayasanın 6.maddesi çerçevesinde yabancılarla yapılan evlilikler, yabancıların evlilikleri ve aileleri devlet düzeni tarafından özel olarak koruma altına alınmıştır. Ancak yabancılar söz konusu olunca muhafazakarlar için bu bir şey ifade etmiyor. Federal Hükümetimiz Türklerin Almanya’ya uyum sağlaması konusuna katkı yapmak yerine boynunu kırmaya razı.”

Beck, Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) ABAD kararının çiğnenmesine göz yumması durumunda ‘modern ve dünyaya açık göç politikasına’ veda edeceğine dikkat çekti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.