Nurten Selma Çevikoğlu

Nurten Selma Çevikoğlu

Bayramlarda paylaşım esastır

Bayramlarda paylaşım esastır

Efendim bugün Cuma, önce cumânızı tebrik ediyorum. Yarın ise Bayram, şimdiden Bayramınızı da mübârek ediyorum. Size bu çifte bayram günlerinde bayramın şânına yaraşır bir yazı hazırlamak için her zaman olduğu gibi yine duayla başladık. Başı hayırla oldu sonu da hayır olsun inşaALLAH.

Kutlu Nebî, eşsiz önder Hz. Peygamber aleyhissalâtu vesselam arefe gününü (yâni bugünü) oruç ve ibâdetle geçirmiştir. Hatta bir hadislerinde; ‘Ümit ediyorum ki Allah Teâlâ, arefe günü tutulan oruç sebebiyle geçmiş ve gelecek yılın günahlarını affeder.’ Buyururlar. Aslında arefe günü tutulan orucun sevâbına yönelik muhtelif hadislerden pek çok şey söylenir. Meselâ, bugünkü oruca bin tane nafile oruç tutma sevâbı verilir, denir. Bu gece (aynı zamanda bayram gecesi oluyor) rahmet kapıları öyle açılır ki elden dualar, samimi yapılan tövbeler asla reddedilmez. Bugün ve gecesinde yapılan ibâdetler, kılınan namazlar, çekilen tesbihatlar pek kıymetlidir. Meselâ, ihlas sûresini çokça okumanın muhtelif faydaları vardır. Velhâsıl şu güzel hassaları olan günlerden nasiplenmemek hakikaten büyük idraksizliktir.

Cenâbı Hakk izin verirse, çok özel sevinç ve sürûr günlerimizden birisine daha erişiyoruz, yarın ‘Kurban Bayramı’nı idrak edeceğiz inşaALLAH. Ancak buruk ve hüzün içinde! Son yıllardaki bayramlara dikkat edilirse, hepsinde aynı acıları yaşadığımız görülecektir. İslam coğrafyasında bombalar ölüm kusuyor. Her seferinde ayrı bir bahâneyle Müslümanlar en sevinçle dolacakları günlerde kan ve gözyaşına gark oluyorlar, elem ve üzüntüye boğuluyorlar. Bugünlerde de durum aynı maalesef.

Fakat muhtaçları, yoksulları, faik-fukarâyı sevindirmekle ruhlar bir nebze olsun huzur buluyor. Bilindiği gibi yüce Kur’an’da, “Kurbanların ne etleri, ne kanları Hz.Allâh’a ulaşır, Hakk’a ulaşan sâdece takvanızdır” buyruluyordu Hac sûresinde. Kurban Bayramında yürek huzûruyla kesilen kurbanlarımızın ihtiyaçlı kardeşlerimize dağıtılmasının sevinci bizim bayram coşkumuz olsun. Onların sevinç ve coşkusu bize bayramı bayram olarak yaşatsın. Sevindirdiklerimizin sevinci bizim sevicimiz olsun. Bu anlamda Kurban Bayramı ‘infak’ lezzetini Müslümanlara tattıran en feyizli ve bereketli zeminlerdir.

Bayram günleri şu ızdırap, sıkıntı ve acılarla dolu dünya hayâtında Rabb’in kullarına ihsan ettiği çok özel sevinç ve mutluluk günleridir. Bilindiği üzere elem ve kederler paylaşıldıkça küçülür, mutluluklar ise paylaşıldıkça artar, çoğalır. Bayramlarda paylaşmak esastır. Paylaşım kardeşliği, akrabalığı kuvvetlendirir. Bayram sevinci aile, akraba, eş-dost, konu-komşu, yakın-uzak hep berâber birliktelik içinde, mutlulukla paylaşılarak yaşanır. Bayramı tâtil anlayışı olarak görmek değerlerimizi hiçe saymak demektir. Günlerimizin en özeli olan ‘Bayram Günleri’ ortak değerlerimizin, birlik ve berâberliğimizin simgesidir.

Bayram gününe ‘bayram namazı’ ile başlanır, yüreklere can suyu yürür. Gönüller Hakk divânına durur, kalplerimizde güzellik çiçekleri açar. Rahmete susamış yürekler duâyla esenliğe kavuşur. Kesilecek kurbanla yüce Rabb’e olan sorumluluğun ifâsının huzûru içimizi kaplar. Yardım amaçlı dağıtılacak etlerin getireceği uhrevî sürûr rûhu mâneviyatla doldurur. Kişilerin hayâtını anlamlandıran böylesi güzelliklerle dolu günlerin hiç bitmesi istenmez ancak her gün de bayram olamaz. O zaman küskünler barışmalı, dargınlıklar son bulmalı, sılaı rahimler yapılıp özlemler giderilmeli herkes bayramı bayram tadında yaşamalı…

Bu sevinç günlerinde bize yaraşan iyilik ve güzelliklerin paylaşılmasında kimsesizlerin, mağdur ve mazlumların, garip-gurebânın sevindirilmesin temin etmek, gönüllerini almak, yüreklerine girmek, yüce Rabb’in bizlere ihsan ettiklerinden bu zevâtı da istifâde ettirmektir. Bayram günlerinde fakir-fukarânın evindeki et neşesiyle yürekler ve yüzler gülecektir. Bugünlerde verenler verme şükründen bahtiyarken, alanlar da bulma şükrüyle mest olurlar. Netice dudaklara içten bir tebessüm olarak yansırken kalpler de samimâne şükran hisleri ile dolar.

Bu vesilelerle inşaALLAH yarın erişeceğimiz ‘Kurban Bayramı’, tüm Müslümanlara Hz. İbrâhim ve Hz. İsmâil’in teslimiyet ve tevekkül anlayışını getirsin. Kapımıza dayanan tüm mağdur ve mazlumların huzûruna sebep olsun, ağlayan İslam coğrafyasının gülmesine basamak teşkil etsin. Yüce Rab, bizleri de iyilik ve güzelliğin ölümsüzleştiği şu fırsat günlerini en kâmil mânâda değerlendirebilenlerden eylesin.

Bayramınız mübâre olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurten Selma Çevikoğlu Arşivi
SON YAZILAR