Nurten Selma Çevikoğlu

Nurten Selma Çevikoğlu

Bayramın Ardından

Bayramın Ardından

Güzeldir Bayramlar. Dînini güzel yaşasın yaşamasın herkes için sevinçli ve neşeli günlerdir. Hele dînini, diyânetini tüm samimiyetiyle yaşayanlar içinse ayrı bir sürur vesilesidir. Onlar Bayramları yüreklerinin derinliklerinde hissederler. Duygularıyla, hisleriyle mânen bir bütün olarak sarar Bayramlar onları, sımsıcacık kucaklar.

Ramazan Bayramı; orucu sırf Cenâb-ı Hakk’ın rızası için tutup, teravihlerle, sahurlarla, iftarlarla, okunan Kur’anlarla Rabb’ine daha çok yaklaşan ve yakınlaşan müminlerin hak ettikleri sevinç günleridir. Ramazan ayı boyu mübârek ibâdetlerle âdeta mübârekleşen müminlerin haklı olarak elde edebilecekleri en karlı en sürurlu günlerdir Bayram günleri.

Bayram günlerindeki sevinçler ve güzellikler paylaşımlarla ayrı bir lezzet bulur. Müslümanlar birbirlerini ziyâret ederek bu güzellikleri hep beraber yaşarlar. Hele uzun süre birbirleriyle görüşmeyen eş, dost ve yakınlar hem yüz yüze hem telefonlarla ayni ortak sevinci paylaşmaları onları daha çok kaynaştırır, dostluklarını perçinleştirir. Güzelliklerin her birlikte yaşanması güzel Bayramlarda bizlere farkındalıklar yaşatır.

Ancak bazen güzelliklerden nasibi olmayanlara güzeli güzel görmeyen gözlere ne yapsanız nafile olabiliyor. Güzeli tatmak istemeyen yanlış bakışlı insanlara yapabileceğimiz pek bir şey yok. Hayâtı hep menfi yorumlayan kişiler için Bayram, seyran fark etmiyor. Hatta bazıları; ‘Deliye her gün Bayram’ deyip çıkıveriyorlar işin içinden. Mayası kin-nefret, kibir-gururla yoğrulmuş insanlar hep bu menfi duygularının etkisinde kalıyorlar. Nifak, haset ve küslüğü huy edinen kişiler etraflarını da mutsuz ediyorlar. Karşılaştıkları her problemi iç dünyalarındaki kin, kibir ve nifakla yorumlayarak dünyânın güzelliklerine kapalı bir çizgi izliyorlar. Anlayacağınız böylesi insanlara Bayramlarda kâr etmiyor. ‘Anlayana sivrisinek saz. Anlamayana davul zurna az.’ misâli gerçekleşiyor. Bu çeşit insanlar kendi bildikleri yanlışlarından Bayramlarda dâhi zerre tâviz vermeyip ayni inatlarını sürdürüyorlar. Bayramlardan, halk tâbiriyle; ‘Burnunun doğrusuna giden’ dar kalıplı, hoş görüden nâsibi olmayan yoz insanlar istifâde edemiyorlar.

Oysa Bayram sabahı melekler, Ramazan ayı boyu ibâdetlerini samimâne yerine getiren Müslümanları tebrik etmek için fevc fevc yeryüzünün sokaklarına inerek onlarla müsafaha ederler. Kiniyle, nefretiyle câmiye giden ve aynen dönen mümin nasıl da bu menfiliğinden utanıp pişman olmaz. Hayret! İbret!

Güzellikleri görmek için güzel düşünmek gerek. Bayramlar zâten insanları güzel düşünmeye açıkça dâvet ediyor. Bunlardan nasiplenemeyenler kendilerine yazık ediyor. Bilenleri ise Mevlâ aziz ediyor. Hep beraber aziz olalım inşallah.

Hayırlı cumalar.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurten Selma Çevikoğlu Arşivi
SON YAZILAR