Bayramda tatil yanlış

Bayramda tatil yanlış

Bayramda tatil beldelerine gidilmesinin yanlış oyduğunu vurgulayan İlahiyatçı Prof. Dr. Orhan Çeker, “Bayramı bayram gibi yaşayın” dedi.

Ramazan bayramına sayılı günler kaldı. Kimi vatandaşlar akraba ziyareti için memleketlerine gidiyor, kimisi de tatil beldelerini tercih ediyor. Bayramda tatil beldelerine gidilmesinin yanlış oyduğunu vurgulayan İlahiyatçı Prof. Dr. Orhan Çeker, “Bayramı bayram gibi yaşayın” dedi.

İslam alemi Cuma günü Ramazan Bayramını kutlayacak. Bayram tatili ise bugünden itibaren başlıyor. Önceki yıl 9 gün olan bayram tatili bu yıl bayramın hafta sonuna gelmesi sebebiyle 4 gün. Birçok kişi bayramda evinde kalıp akraba ziyareti yapmayı planlıyo. Bazı ailelerde bayramı tatil beldelerinde geçirecek. Bayramlar akraba ziyaretleri için büyük bir fırsat olarak görülüyor. Bayramlarda paylaşım artıyor. Ancak birçok aile için bayramlarda akraba ziyareti değil, tatil oluyor. Bayramların tatil beldelerinde geçirilmesini uygun bulmayan ilahiyatçılar, “Bayram tatil değil, hatırlamaktır” diyor.

16-2orhan-ceker.jpg

TOPLUMSAL BAĞLAR ZAYIFLADI

Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Çeker, konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bayramı tatil gibi görmenin çok yanlış oyduğuna vurgu yapan Çeker, “Ramazan bayramı yaz tatiline denk geliyor. Okullar daha yeni kapandı. Birçok vatandaş bayramlarda fırsattan istifade edip sahillere akın ediyor. Bayramda tatil yapmak çok yanlıştır. Aileler bayramlarda evlerinde oturup ziyaretçi kabul etmeli, yakınlarına ziyarete gitmeli” açıklamalarında bulundu. Toplumsal bağların zayıfladığına dikkat çeken Çeker, bayramların bağların zayıflamasını önlediğini, bağları güçlendirdiğini ifade etti.

KÜLTÜREL YOZLAŞMAYA SEBEP OLUYOR
Bayramı tatilde geçirmenin kültürel yozlaşmaya sebep olduğunu belirten İlahiyatçı Prof. Dr. Orhan Çeker, “Bayramlarda hısım akraba ziyaretleri yapılır ve evlere misafirler kabul edilir. Bu tatiller bayramın geleneğini öldürüyor. Tatile giden vatandaşlar bayramların neşesini ve havasını yaşamaktan yoksun kalıyorlar. Özellikle sahil kenarlarına tatile gitmelerini tavsiye de etmiyoruz tasvipte etmiyoruz. Bundan dolayı arzumuz ve isteğimiz bayramların bayram gibi kutlanmasıdır” ifadelerini kullandı. Tatile giden ailelerin çocuklarına kötü örnek olduğunu söyleyen Çeker, bu eylemin çocukların bayramları tatil olarak görmesine sebep olacağını belirtti. Çeker konuşmalarını şu sözlerle tamamladı: “Bayramlarda tatile gitmek son yıllarda çok yaygın hale geldi. Aileler artık bayramlarda evlerinde durup misafir ağırlamak veya hısım akrabaya ziyarete gitmek yerine tatil beldelerini tercih ediyor. Bu hareket ile aileler kendi çocuklarına kötü örnek teşkil ediyorlar. Çünkü çocuklar büyüyünce bayramları ailelerinden gördükleri gibi geçirecekler. Bu da kültürel yozlaşmaya sebebiyet veriyor.”

SALİH ACIBADEM

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.