Bayrama acı düşmesin

Bayrama acı düşmesin

Ramazan Bayramı öncesi ve sonrasında binlerce araç yollara çıkacak. Memleketlerine ve akrabalarının yanına gidecek olan vatandaşların herhangi bir can ve mal kaybına uğramaması için yetkililer uyarıyor

Alınan tedbirlere ve yapılan uyarılara rağmen geçen yıl meydana gelen 1 milyon 182 bin 493 trafik kazasında 7 bin 300 kişi hayatını kaybetti, 303 bin 812 kişi yaralandı. Konya’da 2016’da 147 kişi trafik kazaları nedeniyle can verdi. Kazalarda oluşan maddi hasarın boyutu ise 30 milyar lira. Bayram tatillerinde de trafik kazalarında ciddi oranda artış yaşanıyor. Her bayramda ailelerin bayramı kabusa dönüşüyor. Geçtiğimiz yıl 9 günlük Ramazan Bayramı’ndaki trafik kazalarında 132 kişi yaşamını yitirdi, 480 kişi de yaralandı. Yetkililer benzer can kayıplarının yaşanmaması için tekrar uyarıyor. Emniyet yetkilileri tarafından yapılan açıklamada trafik kazalarında her yıl binlerce insanın yaşamını yitirdiği belirtilerek, “Can kayıplarının yanı sıra on binlerce insan ise yaralanmakta veya sakat kalmaktadır. Yaklaşan Ramazan Bayramı nedeniyle trafik yoğunluğunda artış olacağı öngörüldüğünden, vatandaşlarımızın huzurlu ve güvenli bir şekilde seyahat etmelerini sağlamak üzere gerekli tedbirler planlanarak uygulamaya konulmuştur” denildi.

KEMER HAYAT KURTARIR

Bilimsel araştırmalarla ölümlü ve yaralamalı trafik kazalarında yolcu ve sürücülerin yüzde 25’inin araç dışına fırladığı ve bunun sonucunda her üç kişiden birinin öldüğü belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Emniyet kemeri kullanmak trafik kazaları sonucunda meydana gelen ölümlerde yüzde 45, ağır yaralanmalarda ise yüzde 50 oranında azalma sağlıyor. Emniyet kemerinin frenleme veya çarpışma anındaki işlevi; yolcuların ileri hareketini engelleyerek araç içerisinde direksiyon, cam veya diğer yolcularla çarpışmasını önlemek, aracın takla atması gibi durumlarda ise araçtan dışarı savrulmayı engellemektir. Bununla birlikte 10 yaşından küçük çocukların arka koltukta oturtulmaları ve emniyet kemerinin bağlanması, eğer varsa çocuk koltuğu veya bebek puseti kullanılması da güvenlik açısından son derece önemlidir. Trafik kazalarının en önemli nedenlerinden biri de hız limitlerine uyulmamasıdır. Yalnızca 'aşırı hızlı araç kullanmak' değil, hız limitlerinin biraz üstündeki hızlarda araç kullanmakta acı sonuçlar doğurabilir. Hızın, seyir esnasında sürücü davranışına, sürücülerin görme ve algılama yeteneğine, kaza durumunda ise yaralanma ve ölüm riski oranına etkileri hafife alınamayacak derecede yüksektir.”

3 SAATTE BİR MOLA VERİN

Emniyet yetkililerinden yapılan açıklamada güvenli bir sürüş için şu açıklamalara yer verildi: “Hız limitlerine uyun ve her, 3 saatte bir mola vermeyi unutmayın, uykusuz, yorgun ve alkollü olarak kesinlikle araç kullanmayın. Emniyet kemerinizi mutlaka takın ve araçtaki diğer yolcuların da takmasını sağlayın. 10 yaşından küçük çocuklarınızı mutlaka arka koltuğa oturtun ve emniyet kemerlerini bağlayın. Köprü üstü, viraj, tünel, tepe üstleri ve sollama yasağı olan diğer yerlerde kesinlikle sollama yapmayın. Önünüzde seyreden aracı her zaman güvenli takip mesafesinde izleyin. Araç kullanırken dikkatinizi dağıtacak şeylerle ilgilenmeyin. Aracınıza kapasitesinin üzerinde yük ve yolcu almayın. Araç kullanırken sürekli sol şeridi işgal etmeyin. Araç kullanırken telefon görüşmesi yapmayın. Telefon görüşmesi yapmanız gerektiğinde aracınızı güvenli bir yerde durdurduktan sonra görüşmenizi yapın. Yola çıkmadan önce aracınızın bakımlarını yaptırın ve eksikliklerini tamamlayın. Trafik kurallarına, trafik işaret ve işaretçilerine uyun."

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.