Nurten Selma Çevikoğlu

Nurten Selma Çevikoğlu

Bayram sonrası

Bayram sonrası

Efendim hepinizin bayramını mübârek ediyorum. Bayramı hak eden kutlu müminlere selam olsun. On bir ay özlemle beklenen Ramazan ayını da bitirdik. Bu senede Ramazan ayı ömür takvimimizden eksildi. İnşaALLAH lâyıkı vechile ihya etmeye çalıştık. Rabbim kabul buyursun, affedilenlerin, mağfirete mazhar olanların arasına bize de katsın, cennetiyle, cemâliyle müşerref eylesin. (Amin, amin, amin)

Bir güzel Ramazan ayı geçirdik oruçlarla, Kur’an’larla, terâvihlerle, her çeşit yardım fâliyetleriyle… Ahlâkımızı kâmil bir ahlâka eriştirmeye, ibâdetü taatlaerimizi artırmaya, Hak katında mânevî derecemizi yükseltmeye gayret gösterdik. Sâdece ağzımızı değil dilimizi de elimizden geldiğince tutmaya çalıştık. Bunlar az şeyler değil. Ramazan ayında şahsiyetlerdeki bozuklar onarıldı, ruhlar yenilendi, yürek yaraları kapatıldı, kalp karalıkları pak oldu inşaALLAH.

İyi ama şimdi Ramazan bitti. Sağladığımız bu güzelliklerin bir bir elimizden uçup gitmesini kim ister? O halde davranalım dostlar. Ramazan kazanımlarımız devam ettirelim. Meselâ nelerimizi devam ettirelim dersek. Deriz ki;

ORUÇLARIMIZI DEVAM ETTİRELİM: Ramazan ayından sonra bilindiği üzere Şevval ayına girdik. İşte önümüzde 6 günlük Şevval oruçları var. Onları tutarak oruçları devam ettirebiliriz. Peygamber (s.a.s.) Efendimiz; ‘Bir kimse Ramazan ayı orucunu tutar ve ona ilâveten Şevval ayında altı gün oruç tutarsa bütün bir seneyi oruçla geçirmiş gibi olur’ buyurmuştur.(Müslim, Sıyâm 204, Tirmizi, Savm 53) Buyuruyorlar. Bu hadisi şerif, mübârek Ramazan ayından sonraki Şevval ayında altı gün oruç tutmayı teşvik ediyor. Bu oruç ile bir yıllık oruç tutmanın sevâbı vaad edilmektedir. Bu ne güzel bir müjdedir! Yanı sıra Pazartesi-Perşembe oruçları ile oruçlarımızı az da olsa devam ettirebiliriz.

KUR’AN OKUMALARIMIZI DEVAM ETTİREBİLİZ: Kur’an okumalarımız sâdece Ramazan ayına özgü olmamalı. Her gün mutlaka kutsal kitâbımızı açıp okumayı vird hâline getirmeliyiz. O’nu hayat boyu elimizden, zihnimizden, gönlümüzden çıkarmamalıyız zira bize kabirde ilk şâhitlik edecek, o kimsesiz mekanda bize sâhip çıkacak yoldaşımız Kur’ân-ı Kerim olacaktır.

FAZLA NAMAZLARIMIZI DEVAM ETTİRELİM: Mübârek Ramazan ayında sünnet olarak kılınan teravih namazların yerine geceleri bir miktar uyuyup kalktıktan sonra tıpkı sahura kalkar gibi kalıp teheccüd namazları kılabiliriz. Sabahları ‘Duhan Namazı’, akşam namazından sonra ‘Evâbin Namazı’ kılınabilir. Peygamberimizin kıldığı namazlardır, bunlar da nafile namazlardandır. Terâvihin yerine bu güzel sünnet namazları koyabiliriz değil mi?

SOFRAMIZI FAKİRLERE AÇMAYA DEVAM ETTİRELİM: İlla Ramazan ayına âit olmasın yemek ziyâfetlerimiz, israf ölçülerine dikkat ederek müsâit vakitlerimizde ara ara bu faziletli davranışı yapabiliriz. Çevrede pek çok aç-susuz biçâre var, arayıp bulmalı sevâbına tâlip olmalıyız.

HAYIR HASENÂNATLARIMIZI DEVAM ETTİRELİM: Yardım hislerimiz Ramazan ayında doruk noktaya çıkıyor Ramazan sonrası bu güzel hayır fâliyatini hayâtımızın bir köşesine koymayalım. Kendi kıyâmetimiz kopmadan daha vakit varken elimizdekileri paylaşalım lillah için. Etrâfımızda yardıma ihtiyâcı olan çok kardeşlerimiz var. Onları da nasiplendirelim.

AHLÂKI GÜZELLEŞTİRMEYİ DEVAM ETTİRELİM: Ramazan boyu; ‘Aman orucum sakatlanmasın, sevâbı azalmasın’ diyerek bilhassa çenemizi tutmaya çalıştık. Ayni gayretimiz Ramazan sonrasında da neden devam etmesin? Günümüz insanının en çok dikkat edeceği uzvu dilidir. Dilimizi her zaman dikkatle hareket ettirmeli. Boş konuşmamalı, gereksize dalmamalı. Hayır konuşmalı yoksa susmalı. Elimize, kulağımıza, gözümüze, ayağımızı da ayni hassâsiyeti göstermeli, haramlardan kaçınmalı, bu organlarımızı helal yollarda kullanmalıyız.

İBÂDETÜ TAATI DEVAM ETTİREBİLİRİZ:  Sâir zamanlarımızda tıpkı Ramazan ayındaki gibi tevbe ve istiğfarlarımız, dua ve niyazlarımız bolca olsa ne güzel olur! Ayni samimiyetle içten, yana-yakıla Cenâbı Hakk’ın huzûruna durulsa her günümüzü Ramazan günü gibi yaşasak böylesi kazanımlar bizim adımıza ahret sermâyesi olur, değil mi?

   Ey kardeş her dâim özlenen, istenen, beklenen Müslümanlardan olalım. Hep Rabb’imiz râzı etme arzusu, yegâne hedefimiz olsun. Neticede Peygamberimize lâyık ümmet olma şerefine mazhar olalım inşaALLAH.

   Bayramınız ve Cumânız mübârek olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurten Selma Çevikoğlu Arşivi
SON YAZILAR