'Bayram kredisi' yarışı!

'Bayram kredisi' yarışı!

Bankalar, yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla 'bayram kredisi' yarışına girdi. Bayramı fırsat bilen bankalar, bayram öncesi “Kurbana özel faiz oranlarıyla kredi” reklam kampanyalarına başladı. Tüketiciler Birliği ve ilahiyatçılar ise vatandaşı uyardı

Türkiye’nin en çok kar elde eden sektörlerinin başını çeken bankacılık sektörü, 'gelenekselleştirdiği' bayram kredileri için rekabete girişti. Bayramın yaklaşmasıyla birlikte bankaları da kredi telaşı sardı. Kurban Bayramı'na sayılı günler kala bankalar, bilboardlarla, televizyon ve gazete reklamlarıyla kredi verme yarışına girdi. Bankalar her bayram olduğu gibi bu bayram döneminde de kredi kampanyalarına başladı. Bayramı fırsat bilen bankalar başlattıkları sözde “Geleneksel Bayram Kredileri” ile vatandaşı kredi almaya teşvik ediyor. Zordaki vatandaşın durumundan faydalanmak isteyen bankalar, bayramı bile faize alet edebiliyor. Bankalar, verdikleri kredilere 'Kurban', 'Bayram' gibi kutsal isimleri vermekten çekinmiyor. Bankalar, bayrama yönelik kredi yarışına girerken, faiz ve masraflara dikkat edilmemesi durumunda tüketiciler zarar edebiliyor. Düşük faizli gösterilen kredilerde veya faizsiz kredilerde bile vatandaşlar daha fazla ödeme yapılabiliyor. Bazı bankalar ise SMS ve ATM yoluyla düşük krediler bile veriyor. Mübarek Kurban Bayramı ile haram kılınmış olan faizi yan yana getiren bankalar, bir bakıma faizi meşrulaştırmaya çalışıyor. Reklamlarında dini sembolleri de kullanan bankalar, Allah’a yaklaşmanın ibadeti olan Kurban Bayramını bile bir 'kâr vasıtası' olarak kullanmaktan imtina etmiyor. Tüketiciler Birliği ve ilahiyatçılar ise bayram kredileri konusunda vatandaşların tuzağa düşmemesi uyarısında bulunuyor.

KREDİYLE KURBAN KESMEK CAİZ DEĞİL

Konuyla ilgili konuşan Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç, "Kurban Bayramı, dini bir bayramdır. Allah faizi yasakladı. Faiz, en ağır günahlar arasında bulunuyor. Bankaları ikaz ediyoruz. Ancak bir adım atılmıyor. Devlet bize destek olmuyor. Kredi ile kurban kesmek caiz değil. Diyanet bu yıl ilk kez bununla ilgili bir açıklama yaptı. Bu dini değerlere bir saldırı. Devlet haram olana karşı tavır koymalı. Kredi alarak bayram kutlamak, hediye almak veya kurban kesmek caiz değil. Haramdır. Bankaların bayramları böyle kullanması kabul edilemez. Bu ahlak dışı bir durum. Yıllardır bunu dile getiriyoruz. Her geçen yıl bu kampanyaların sayısı artıyor. Kredi, faizli bir işlem. Faiz de yasak. Bu dine açık bir saldırı. Biz böyle yorumluyoruz. Bankaları Denetleme Kurumu devreye girmeli. Genel ahlaka aykırı reklamlar yasak. Banka reklamları da yasaklanmalı. Durumu yerinde olanlara kurban farzdır. Borçla kurban kesmek doğru değildir" diye konuştu.

BAYRAMLAR BAYRAM OLMAKTAN ÇIKTI

"Bayramlar bayram olmaktan çıktı" diyen İlahiyatçı Prof. Dr. Saffet Köse, "Bayram, dini veya özel olarak önemi olan ve kutlanan gün veya günlerdir. Kurban Bayramı da bizim için özel bir gündür. Ancak bayramlar, tatil olarak görenlerin sayısı hızla artıyor. Vatandaş, bayramdan önce kurbanlık ve üst baş alıyor, şehir dışına akrabalarını ziyarete gidiyor. Bunun yanın da bazıları da tatil yapıyor. Dolayısıyla vatandaşın harcamaları artıyor. İnsanlar bayramları işten kaçış olarak görmeye başladı. İnsanlar çok kolay borçlanıyor. Bankalar, halkı tüketime, borca tevşik ediyor. Kurban kesmek için faizli kredi almak doğru değil. Bu faizle alınan kurban kabul olmaz. Dinimiz hali vakti yerinde olanlar kurban kessinler diyor. Kurban kesenler, kesmeyenlere ikram ediyor. Bu bir görev. Kesemeyenler de bayram çoşkusuna böyle katılıyor. Ancak son yıllarda bir kredi furyası başladı. Bankalar kredi vermek için elinden geleni yapıyor. Kredi borçları yüzünden çok sayıda aile dağıldı. Aileler parçlanıyor. Halkın borç yükü artıyor. Borçlanmamak lazım. Tasarruf etmek daha iyi olur" dedi.

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.