Bayram hareketliliği

Bayram hareketliliği

Kurban Bayramı öncesi piyasa hareketlenmeye başladı. Tarihi Bedesten Çarşısı ve Aziziye Camii etrafındaki esnaf ise hafta sonu ve arife günü işlerin daha da artmasını bekliyor

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala şeker, çikolata, lokum, kolonya ve kahve  gibi bayramın simgelerinden olan ürünler tezgahtaki yerini aldı. Kurbanlıklarını alan vatandaşlar, mutfak alışverişine yöneldiler. Tarihi Bedesten Çarşısında faaliyet gösteren şekerciler ve kuruyemişçiler işlerin hareketliliğinden memnunken giyimciler işlerin çok durgun olduğunu söylüyorlar. Bayram tatilinin uzun olması sebebiyle birçok vatandaşın tatile gitmesi ve çalışanların henüz maaşlarını almaması durgunluğun sebebi olarak gösteriliyor. Esnaf ise arife günü satışların iyi olmasını ümit ediyor.

img_7172.jpg

ÇİKOLATA VE ŞEKER ŞATIŞLARI İYİ

Bayramların olmazsa olmazı olan bayram şekerleri de tezgahta yerini aldı. Aziziye Camii etrafında şeker satışı yapan esnaflar, bayrama kısa bir süre kala işlerin hareketlenmeye başladığını söylediler. Kurban bayramının yaklaşması ile işlerin hareketlenmeye başladığını aktaran şekerciler, satışların arife günü artış göstereceğini belirtiyor. Konuyla ilgili konuşan Adnan Efendi Kuruyemiş Çikolata Satış Sorumlu Hasan Gümüşsoy,  bayram öncesi satışların iyi olmasını beklediklerini ifade etti. Bayramlarda şeker ve çikolatanın bolca tüketildiğini söyleyen Gümüşsoy, “Kurban bayramına kısa bir süre kaldı. Vatandaşlar ihtiyaçlarını karşılamak için çarşıya alışverişe çıktı. Bayram şekeri de bayramların olmazsa olmazlarından birisidir. Bu nedenle vatandaşlarımız bayram şekerlerine ilgi gösteriyor. Satışlarımız artmaya başladı ancak hafta sonu ve arife günü daha yoğun satış yapmayı ümit ediyoruz” şeklinde konuştu. Antep fıstıklı çikolata fiyatlarının yüzde yükseldiğini ifade eden Gümüşsoy, bunun sebebini Antep fıstığına yapılan zamma bağladı. Gümüşsoy, konuşmalarını şu şekilde sürdürdü:  “Bayram şekerlerinin fiyatları geçtiğimiz bayramla aynı seviyelerde. Ancak içerisinde Antep fıstığı bulunan çikolatalar zamlandı. Bunun sebebi de Antep fıstığına sürekli zam yapılmasıdır. Antep fıstıklı çikolatalar 5-10 lira arasında zamlandı. Diğer çeşitlerimizin fiyatları aynı seviyelerde seyrediyor.”

img_7189.jpg

LOKUMA VE DRAJEYE İLGİ ARTTI

Bayramların vazgeçilmezleri arasında yer alan şeker ve çikolataya vatandaş yine büyük bir ilgi gösteriyor. Bayram için gelen misafirlere ikram edilen çikolata ve şekerin yanını ise çeşit çeşit lokumlar süslüyor. Çikolatanın yanında vatandaşların lokum ve drajeye de ilgisinin arttığını söyleyen Gümüşsoy, draje ve lokum fiyatlarında da pek bir değişik olmadığını belirtti. Gümüşsoy, “Bayramdan 1 hafta önce hazırlıklarımızı tamamladık. Her yıl olduğu gibi bu yılda müşterilerimize bol çeşit ile hizmet vermeye çalışıyoruz. Çikolata ve şekerin yanı sıra lokum çeşitlerimizde bir hayli fazla. Ancak vatandaşın vazgeçemediği ve bolca satın aldığı lokum yine çifte kavrulmuş lokum oluyor. Lokum fiyatlarımız 20-50 lira arasında değişiklik gösteriyor. Satışlarımız şuanda iyi gidiyor. Bu yoğunluğun arife gününün akşamına kadar devam etmesini bekliyoruz” diye konuştu.

TÜRK KAHVESİ DOLARDAN ETKİLENDİ

Bayramda en çok tüketilen ürünler arasında kahve de yer alıyor. Bayramdan önce kahve satışlarında önceki yıllarda artış yaşanırken bu yıl kahve fiyatlarının yükselmesi satışları da olumsuz etkiledi. Vatandaşın kahvedeki tercihi Türk kahvesi fakat fiyatların yüksekliği sebebiyle kahveye olan talepte düşüş yaşandı. Türk kahvesini Aziziye Camii etrafındaki esnaflar 50-60 lira aralığında satışa sunuyor. Türk kahvesinde fiyatlar kahvenin kalitesine göre değişiklik gösteriyor. Vatandaşlar bayramda kahveyi bolca tüketiyor. Kahvenin döviz kurlarında yaşanan yükselişle pahalandığını dile getiren Kahveci Kemal Sayar, “Türk kahvesi bayramlarda en çok satılan ürünler arasında yer alıyor. Bu yıl kahve satışları düşük. Satışların düşük olmasının sebebi döviz kurunda yaşanan yükseliş ile kahveye zam gelmesidir. Kahve ithal edildiği için dövize bağlı olarak fiyatları değişebiliyor” açıklamalarında bulundu.

img_7200.jpg

GİYİMCİLERDE İŞLER DURGUN  

Bayramlarda vatandaş bayramlık satın almak için giyimcilere ve ayakkabıcılara yoğun ilgi gösterir.  Ancak bu bayram giyimcilerde hareketlilik yok. Giyimciler ve ayakkabıcılar bayram dolayısıyla durgun olan sektörün canlanmasını beklerken bayrama kısa süre kala halen durgunluk yaşanıyor.

Bayrama kısa bir süre kalmasına rağmen işlerde canlanma olmadığını belirten Servet Giyim Satış Danışmanı, Furkan İngit, “Bayram haftası olmasına rağmen işlerde bir canlanma olmadı. Vatandaşlar bayram alışverişini genellikle son günlere bırakıyorlar. Arife gününden ümitliyiz” sözlerine yer verdi. Giyimde fiyatların uygun olduğuna vurgu yapan İngit, vatandaşların bütçelerine uygun bayramlığı Tarihi Bedesten Çarşısında bulabileceklerinin altını çizdi. İngit, konuşmalarını şu şekilde tamamladı:  “Mağazamızda her bütçeye uygun kıyafet bulunduruyoruz. Vatandaşlar gönül rahatlığı ile Bedesten Çarşısından alışveriş yapabilirler. Şuanda gömlek fiyatları 30-50 TL aralığında değişiklik gösteriyor. Gömlekte pamuk oranı arttıkça fiyat yükseliyor. 40 liradan başlayan pantolon fiyatlar 70 liraya kadar çıkıyor. Ceket fiyatları ise 100-150 TL arasında değişiklik gösteriyor. Takım elbise almak isteyen vatandaşlarımıza bol çeşit ile hizmet veriyoruz. Takım elbiselerimiz 150-650 lira arasında değişiklik gösteriyor.”

SALİH ACIBADEM

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum