Bayraktar: Sürdürülebilir Tarım İçin Çiftçinin Morali Yüksek Tutulmalı

Bayraktar: Sürdürülebilir Tarım İçin Çiftçinin Morali Yüksek Tutulmalı

Yağmur ve doludan olumsuz etkilenen Karacabey çiftçisine geçmiş olsun ziyaretinde bulunan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, sürdürülebilir tarım için çiftçinin moralinin yüksek tutulması gerektiğini...

Yağmur ve doludan olumsuz etkilenen Karacabey çiftçisine geçmiş olsun ziyaretinde bulunan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, sürdürülebilir tarım için çiftçinin moralinin yüksek tutulması gerektiğini vurguladı. Bayraktar, afetlerin devam etmesini beklediklerini, ancak önümüzdeki yıl için gıda güvenliğinin sağlanabilmesi için çiftçiye destek verilmesi gerektiğini vurguladı.

Karacabey Ovası'nı ziyaret eden Bayraktar, ilk olarak Ziraat Odası yetkililerinden, yaşanan afetle ilgili brifing aldı. Büyük bir afet yaşandığını vurgulayan Bayraktar, “Tek tesellimiz can kaybı olmayışıdır.” dedi. 2014 yılının başlarında dolu felaketi yaşandığını hatırlatan Bayraktar, Marmara Bölgesi'nin kuraklıktan en az derecede etkilendiğini düşünürken ard arda felaketler yaşadık. Bunlar, küresel ısınmanın sonuçları. Çok şanssız bir yıl geçirdik. Tek tesellimiz, bu felaketlerde can kaybı yaşanmamış olmasıdır.” dedi.

Çiftçinin moralinin yüksek tutulması ve tarlada tutulması gerektiğinin altını çizen Bayraktar, yaraların sarılması gerektiğini söyledi. Borçların yapılandırılması konusunda girişimlerinin sürdüğünü açıklayan Bayraktar, afetlerin devam etmesini beklediklerini, ancak önümüzdeki yıl için gıda güvenliğinin sağlanabilmesi için çiftçiye destek verilmesi gerektiğini vurguladı.

Sadece borç ertelemesinin yeterli olmadığını söyleyen Bayraktar, gelecek seneye de gelir sorunu yaşanacağından TARSİM sigortasının işlerlik kazanmasının hayati önem taşıdığını söyledi. Bayraktar, özel bankaların da makul faiz oranlarıyla çiftçiyi rahatlaması gerektiği çağrısında bulundu.

Kurban Bayramı öncesinde hayvan ihtiyacı konusunda Türkiye’nin kendine yeter durumda olduğunu anlatan Bayraktar, hayvan ithalatının söz konusu olmadığını belirtti. Yerli üreticinin hayvan üretimi konusunda yeterli olduğunun altını çizen Şemsi Bayraktar, “Spekülasyonlara meydana verilmemelidir. Bu konuyu rakamlarıyla önümüzdeki günlerde basın açıklamasıyla kamu oyuna duyuracağım.” diye konuştu.

AK Parti Bursa Milletvekili Önder Matlı da yaptığı açıklamada, ciddi bir afetle karşı karşıya kaldıklarını ancak hükümet olarak üreticinin yanında yer alarak bunun üstesinden geleceklerini belirtti. Ziyaret sırasında ‘Bu sene ucuz salça yemek hayal.” diyen Karacabey Ziraat Odası Meclis Başkanı Nuri Karaca ise “Bizim bölgemizde bir dönümde ortalama 11 ton domates üretimi yapıyorduk. Bu sene 4-5 tona düştü. Hava şartları, yağışlardan dolayı ekimlerin geç kalması ve hastalık baş gösterdi. Bütün bunlar olumsuz etkiledi. Domates üretiminin düşük olması doğal olarak salça üretimini de etkileyecek. Salça üretimi çok düşük olacak, salça ihracatına da olumsuz yansıyacak. Bölgemizde üretilen salçanın yüzde 70’i ihracata gidiyordu. Sıkıntı büyük. Salça fiyatları artacak ve bu iç piyasaya da yansıyacak. 15 günlük bir sürede hasat tamamen biter ama kesin olan bir şey var ki salça fiyatları çok yükselecek.” şeklinde konuştu. Karacabey ova köylerini ziyaret eden TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üreticilerle karşılıklı bilgi alış verişinde bulundu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.