Bayraktar: Aşırı Yağış Ve Sıcaklar İncir Hasadını Olumsuz Etkiliyor

Bayraktar: Aşırı Yağış Ve Sıcaklar İncir Hasadını Olumsuz Etkiliyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye’nin bu yıl kuraklıkla başlayan ardından neredeyse bütün afetleri yaşayan kötü bir üretim sezonu geçirdiğine değindi. Bayraktar, kuraklık, don, dolu, fırtına...

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye’nin bu yıl kuraklıkla başlayan ardından neredeyse bütün afetleri yaşayan kötü bir üretim sezonu geçirdiğine değindi. Bayraktar, kuraklık, don, dolu, fırtına gibi afetlerin çiftçiyi olumsuz etkilediğini belirtti. Afetlerden etkilenen çiftçilerden olan incir üreticilerinin de hem kuraklık, hem fazla yağışlar hem de aşırı sıcaklar nedeniyle zararlar gördüğünü kaydeden Bayraktar, “Tabii bu afetlerin oluşmaması için alınabilecek bir önlem maalesef yok. Ancak bununla birlikte, zararları en aza indirebilecek tedbirleri de asla göz ardı etmemiz gerektiği gerçeğini de bir kez daha dikkatlerinize sunmak istiyorum. Bu noktada yeri gelmişken bir kez daha vurgulamak istiyorum ki, sigorta, artık her üreticimiz için, bir zorunluluk olarak görülmelidir. Her çiftçimiz artık ürün sigortasını, üretiminin bir parçası gibi, ekim gibi, dikim gibi, gübre gibi bir gereklilik olarak görmelidir.” dedi.

Dünyada oldukça sınırlı sayıda ülkede üretimi yapılabilen incirin Türkiye’de bütün sahil kuşaklarında yetişebildiğini aktaran Bayraktar, “ Ülkemizde incir için en elverişli bölgeler ise Büyük ve Küçük Menderes havzaları olarak görülüyor. Yıllara göre değişmekle birlikte, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, FAO’nun verilerine göre, ülkemiz, 2011 yılında yaklaşık 250 bin tonla, dünya yaş incir üretiminin yaklaşık yüzde 27’sini karşılıyor ve bu rakamla dünyada ilk sırada yer alıyor. Bizi, Mısır, Cezayir, İran, Fas, Suriye, ABD ve İspanya takip ediyor. Kuru incire gelince Yaklaşık 105 bin ton civarında olan dünya kuru incir üretiminin yarısına yakın bir bölümü yine ülkemiz tarafından gerçekleştiriliyor. En büyük kuru incir üreticisi ve ihracatçısı konumunda olan ülkemiz, dünya fiyatlarını da önemli ölçüde etkiliyor.” açıklamalarında bulundu.

Türkiye’deki incir hasadı ile ilgili detaylar veren Bayraktar şöyle devam etti:

“Üretimimize baktığımızda, yaş incir üretimimizin 2012 yılında 275 bin ton iken geçen yıl 297 bin tona çıktığını görüyoruz. Kuru incir üretimimiz ise yıllara göre, iklim şartlarına bağlı değişiklikler olmasına rağmen çoğunlukla 55 bin ton civarında gerçekleşiyor. İncir üretiminin ülkemizdeki yaygınlığına karşın üstün kaliteli kurutmalık incir Ege Bölgemizde üretiliyor.”

Bu yıl, yaşanan kuraklığın incire zarar verdiğini anlatan Bayraktar, “Haziran ayındaki aşırı yağışlar ise incirde pas hastalığına yol açtı ve ürüne kuraklıktan daha fazla zarar verdi. Üreticilerimiz bu hastalığı yeterince bilmediğinden, gerekli olan mücadeleyi de yapamadı ve incirde gazelleme olarak adlandırdığımız yaprak dökümleri yaşandı. Aşırı sıcaklarla oluşan aşırı nem ve sabah çiğleri incirde çatlamalara neden oldu. Yine bazı yörelerimizde üreticilerimizin “akma” olarak adlandırdığı iç çürüğü hastalığı yoğun olarak görüldü. Ayrıca, iklim şartlarından kaynaklanan ekşime ve sürgün uzunluklarının kısalığının neden olduğu meyve sürtmeleri ve güneş yanıkları kalitede düşüşlere yol açtı. Bütün bu olumsuzluklar, bu yılki yüksek kaliteli incir miktarını etkiledi.” dedi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.