Adem Turan

Adem Turan

Bayraksız ‘Bayram’ olmaz

Bayraksız ‘Bayram’ olmaz

Bir Ramazan orucunu daha tamamlamak üzereyiz. Bugün Ramazan’ın 29. Gecesi aynı zamanda Kadir Gecesi’nin son gecesi. Zira Efendimiz,  Kadir Gecesi’ni Ramazan’ın son on  gecesi tekli günlerde idrak edin tavsiyesine uyarsak, bugün de Kadir Gecesi.

Ramazan orucu, hicretin ikinci yılında farz kılınmıştır. İslam’ın beş şartından biri olup; Rabbimiz bakara 183’de “Ey imanlar edenler! Sizden önceki (ümmet)lere farz kılındığı gibi sizin üzerinize de oruç farz kılındı.”  buyurmaktadır.

Yarın arafe, Ramazan’ı tamamlamış oluyoruz. Aynı zamanda muhasebe günü. Nasıl bir oruç tuttuk? Allah’ın emrettiği gibi mi?, Yoksa nefsimizin istediği gibi mi?, Ne kadar kalp kırdık?, Trafikte sabırlı olabildik mi?, İş ve ev halkı ile  ilişkilerimiz ne şekilde gerçekleşti? Tüm bu soruları objektif olarak cevaplamamız gerekiyor. Sonuç olarak gelir-gider tablomuza Ramazan bize ne katmış? Ramazan sonrası hayatımıza ne kadarı inşirah ve inkişaf edeceğini tespit etmemiz gerekiyor.

Çünkü orucun mükafatı çok büyük. Rasülullah (s.a.v) “Cennette Reyyan adında bir kapı vardır. Bu kapıdan oruçlular çağrılır. Kim oruçlulardan ise oraya girer, giren ise asla susamaz.” (Buhari-Müslim).     

Allah rızası için tutulan orucun fazileti pek yücedir. Oruç bir sabırdır. Bir rahmettir. Günahlara ve kötülüklere karşı bir kalkandır. Bir zikir, bir tesbihattır. Melekler oruçlu için istiğfar ederler. Onların bağışlanmasını dilerler.

Bu kadar yüksek mükâfatlı olan orucun sonunda da elbette bayram vardır. Ancak bayramlar; Eş-dost, hısım-akraba, küçük-büyük, ve de hemşerilerle birlikte olursa daha güzel olur.

Onun içindir ki, Türkiye’de misafir olan Suriyeli kardeşlerimiz bayramlaşmak için akın akın memleketlerine koştular. Akrabalarını ziyaret etmek, yıkılmadık evleri varsa onları görebilmek, memleket hasreti giderebilmek, anılarını hatırlamak için bayraksız vatanlarına gittiler.

Onlar; Vatansızlığın, bayraksızlığın ne olduğunu acı tecrübe ile anladılar. Ama her şey için çok geç.

Türk Milleti de bayrak inmesin, ezan susmasın, vatan bölünmesin diye Ramazan boyunca da her gün şehit verdi. Anneler iftarda çorba yerine gözyaşı içti. Sabır ekmeğini yedi. Ama düşmanları sevindirmedi. Allah hepsinden razı olsun. Şehitlerimize rahmet, yakınlarına sabr-ı cemil dileriz. Rabbimiz bu cennet vatanımızı düşmanların şerlerinden, hile ve oyunlarından, fitnelerinden muhafaza eylesin inşallah.      

Cumanız ve Ramazan Bayramınız mübarek olsun. Allah’a emanet olunuz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Adem Turan Arşivi
SON YAZILAR