Bayat ekmekle yapılacak tarifler

Bayat ekmekle yapılacak tarifler

Ramazan ayında en çok israf edilenlerden biri de pide ve ekmekler ne yazık ki.

Açlığın etkisiyle çokça alınan ekmekleri ve pideleri, tatlı ve tuzlu pek çok tarifte kullanabilirsiniz.

İşte becerikli hanımların ellerinden çıkan bayat ekmekle yapılan tarifler;

ÇİKOLATA PARÇALI BAYAT EKMEK KEKİ

MALZEMELER:

3 su bardağı rondodan geçirilmiş bayat ekmek, 

TARİFİ: 2 su bardağı süt, 2 adet yumurta, 1 su bardağı toz şeker, 2 çorba kaşığı kakao, ½ su bardağı damla çikolata, 1 su bardağı fındık ya da badem, 1 tatlı kaşığı tereyağı, Servis için: Pudra şekeri

Rondodan geçirdiğimiz ekmeği sütle ıslatıp, mikser yardımıyla çırpın. Ayrı bir kapta yumurta ve toz şekeri mikser yardımıyla kabarana dek çırpın. Kakao, damla çikolata, kıyılmış fındık veya bademi şekerle kabartılmış yumurtalı karışıma ilave edin. Spatula yardımıyla küçük hareketlerle karıştırın. En son olarak sütle çırpılan ekmeği bu karışıma ilave edin. Kek kalıbına yağlı kâğıtla kaplayın ve tereyağı sürün. Karışımı kek kalıbına boşaltın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 50 dk. pişirin. Fırından çıkardığınız keki tel ızgaranın üzerinde soğumaya bırakın. Soğuyan kekinizi servis tabağına alın ve üzerine pudra şekeri serperek servis yapın. 

BAYAT EKMEKLİ HELVA

MALZEMELER: 2 su bardağı ince çekilmiş bayat ekmek, 1 çay bardağı irmik, 2 yemek kaşığı tereyağı, 2 yemek kaşığı zeytinyağ, 2 yemek kaşığı hindistan cevizi, 1,5 su bardağı şeker, 1,5 su bardağı su

TARİFİ:  Su ve şekeri karıştırıp şerbet gibi kaynamaya bırakın.Diğer tarafta yağları tavaya alıp eritin.Üzerine ekmek ve irmiği ekleyip altın rengine dönünceye kadar kısık ateşte kavurun.Rengi dönünce hindistan cevizini ekleyin sonra üzerine sıcak şerbeti ekleyip üç beş dakika karıştırıp suyunu çektirin,dinlenmeye bırakın. 

SIKMA

MALZEMELER: 1 adet robotta çekilmiş ekmek, Un, tuz, 2 bardak ılık su, İçine: Dürüm içi, peynir, maydanoz

TARİFİ: Robotta çekilen ekmek kaba alınır. 2 bardak ılık su ve tuzu katıp karıştırın. Un ilave ederek ele yapışmayan hamur elde edin. 1-2 saat dinlendirin. (Kendi kendine mayalanma sağlanması için) Hamuru bezelere bölün. Merdane ile açın. Yanmaz tavada altı-üstü kızarana kadar pişirin. İç harcını (peynir, maydanoz) hazırlayın. Pişen ekmeklerin içine koyup dürüm yapın. Sıcak servis yapın.

BAYAT EKMEKLE PATATES KÖFTESİ

TARİFİ: Patatesleri soyup küp küp doğrayın ve haşlayın. Soğanı yemeklik doğrayıp yağla beraber kızartın. İçine salçasını koyup eritin. Baharatları, ekşiyi atıp karıştırın. Maydanozu ince ince kıyın. Malzemelern hepsini bir kaba alın. Ufalanmış ekmeği de ekleyip yoğurun. Karışımdan iri ceviz büyüklüğünde parçalar alıp elinizde çiğ köfte yapar gibi sıkın. Sıcakken biraz fazla yumuşak olabilir. Fakat soğuyunca köfteler kendisini toparlıyor. Yanında bol yeşillik, ayran veya çayla servis edin. Afiyet şifa olsun. 
 

SÜTLÜ BAYAT EKMEK TATLISI

TARİFİ: 1.5 bayat ekmeğin içi derin bir kaba ufalanır. Üzerine 1.5 su bardağı süt gezdirip karıştırılır.Yarım saat bekletildikten sonra ekmek içleri el ile sıkılıp süt süzülür.

Buna eritilmiş 3 çorba kaşığı margarin, 3 yumurta ve 1 çorba kaşığı toz şeker eklenip karıştırılır.Yüksek kenarlı bir tepsi yağlanır.

Hazırlanan karışım tepsiye 1.5 cm. kalınlığında olacak şekilde dökülür. 180 derecede ısıtılmış fırında 40 dakika pişirilir. Şişip kabaracak olursa, bıçak ile birkaç yerinden delinir.Tatlı fırında pişerken, bir tencerede 1 su bardağı toz şeker, aynı miktarda su ve 1 tatlı kaşığı limon suyu kaynatılır. Fırından çıkarılan tepsi üzerine gezdirilerek dökülür.Tatlı soğuyunca baklava şeklinde dilimlenir. Hindistancevizi veya iri kıyılmış ceviz ile süslenerek servise çıkarılır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.