Bay sızıntı 7 yıl sonra gözaltına alındı

Bay sızıntı 7 yıl sonra gözaltına alındı

Wikileaks'in kurucusu Julian Assange İngiltere'nin başkenti Londra'da gözaltına alındı. Davet üzerine İngiliz polisi Ekvador Büyükelçiliği'ne girerek Assange gözaltına aldı. Assange 7 yıldır büyükelçilikte yaşıyordu.

Wikileaks'in kurucusu Julian Assange İngiltere'nin başkenti Londra'da gözaltına alındı. Davet üzerine İngiliz polisi Ekvador Büyükelçiliği'ne girerek Assange gözaltına aldı. Assange 7 yıldır büyükelçilikte yaşıyordu.

7 yıldır Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği'nde yaşayan Wikileaks'in kurucusu Julian Assange, İngiliz polisi tarafından gözaltına alındı.

İngiliz yetkililer konu ile ilgili yaptıkları açıklamada Assange'ı gözaltına almak için Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'nden polise davet yapıldığını açıkladı.  

EKVADOR DEVLET BAŞKANI MORENO'DAN AÇIKLAMA 

Assange'ın Londra'da Ekvador Büyükelçiliği'nde gözaltına alınması sonrası Twitter hesabından açıklama yapan Ekvador Devlet Başkanı Lenin Moreno, İngiltere'den Julian Assange'ı işkence ve idam cezası olan bir ülkeye iade etmeme garantisi aldığını açıkladı.

Moreno bu konuda İngiliz hükümetinden yazılı garanti aldıklarını da belirtti.
 

KREMLİN'DEN ASSANGE AÇIKLAMASI 

Assange'ın İngiliz polisi tarafından gözaltına alınması sonras bir açıklama da Kremlin'den geldi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Kremlin sözcüsü Dimitriy Peskov, Assange'ın haklarının çiğnenmemesini umduklarını söyledi.

2012'DEN BERİ EKVADOR KONSOLOSLUĞUNDA YAŞIYORDU

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın çok sayıda yazışmasını internet sitesi aracılığıyla kamuoyuna duyuran ve tartışmalara neden olan Assange, 2012'den beri Londra'nın Knightsbridge semtindeki Ekvador Büyükelçiliği'nin bir odasında yaşıyordu.

ASSANGE NEYLE SUÇLANIYOR?

İngiliz mahkemesi, Assange'ın 2010'da iki kadına tecavüzle suçlandığı İsveç'e iadesine karar vermişti.

Assange, hakkındaki iade kararının ardından Haziran 2012'de İsveç'e iadesi halinde ABD'ye gönderilme riski bulunduğu için Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'ne sığınmıştı. 

İsveç mahkemesi 2017'de Assange hakkındaki davaları düşürmüştü. Ekvador ise Assange'ın siyasi iltica başvurusunu kabul etmiş ve vatandaşlık vermişti.

EKVADOR İNTERNETİNİ KESMİŞTİ

Ekvador hükümeti tarafından Mart 2018'de yapılan açıklamada, sosyal medyadan gönderdiği mesajlarla ülkenin uluslararası ilişkilerini tehlikeye attığı için Assange'ın internet erişiminin kesildiği bildirilmişti. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.