Başrolde aile olmalı

Başrolde aile olmalı

Değer yargılarının ancak ailede öğretilebileceğini belirten Prof. Dr. Abdullah Topçuoğlu, “Değer yargıları ve zihniyet inşası ailede başlar. Burada başrol oyuncu ailedir” dedi

Hikmet İlim ve Sanat Derneği’nde “Dünyayı Anlamak ve Algılamak” konusu gündeme getiren

Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Topçuoğlu, “Biz kimiz?” sorusundan hareketle insan, aile deizm ile ilgili önemli açıklamalar yaptı.Ahmet Keleşoğlu Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen sohbette Prof. Dr. Abdullah Topçuoğlu, Allah insanı yaratırken içine İD denilen ve Türkçe karşılığı “nefs” olan bir mekanizmayı koyarak yeryüzüne gönderdiğini belirterek “Nefsin özelliği insana eylem yaptırır, iş yaptırır, hareket sağlar, hiç durmadan bedenin haz aldığı şeyleri yapmaya zorlar. Nefs hiçbir ahlâk kuralıyla sınırlı değildir. Rasyonel olmadığı için akılla da hareket etmez, hiç durmadan devamlı ister ve bunu yok etmemiz de mümkün değildir. Çünkü Allah yaratmış ve insanın içine yerleştirerek göndermiş. Bunu öldüremez, yok edemezsiniz ve ancak kontrol edebilir, denetleyebilir ve sınırlayabilirsiniz” dedi.

 

DEĞER YARGILARI AİLEDE ÖĞRETİLİR
 

İnsanın dünyaya geldiği andan itibaren iki yaşına kadar gözün gördüğü, kulağın işittiği, burnunun kokladığı, dilin tattığı, elinin dokunduğu herşeyi beyne kaydettiğini söyleyen Topçuoğlu, “Akıllı bir anne çocuğuyla yalnız başına kaldığında ikişer-üçer cümleden ibaret kısa cümleler kurar, toplamda 20-30 kelimeyi geçmez bunları hiç durmadan tekrar eder durursa çocuk biraz erken konuşur, ama esas özelliği çok düzgün konuşur. İki yaşına geldiğinde ise eşyayı farkedip tanımaya başlıyor. Bu beş yaşına kadar devam eder, eğer çocuğa eskiyi hatırlatırsanız onun zekâsını kullanma kapasitesini de ciddi şekilde artırırsınız.” dedi.Yedi yaşına geldiklerinde erkek ve kız çocuklarının cinsiyetlerini fark ettiklerine işaret eden Topçuoğlu, bir erkek çocuğunun anne ve babasına ne kadar diklenirse ileride kaliteli ve karakterli olacağını ve adam gibi adam olacağına dair bir işaret olduğunu da dile getirdikten sonra insan evrelerini anlattı. Konuyu değer yargılarına getiren, değer yargılarının kaynağının da ahlâk olduğunu ve ahlâkın da menşeinin din olduğunu söyleyen Topçuoğlu, “Değer yargıları okulda öğretilemez. Değer yargıları bizim belediyelerimizin yaptığı gibi KOMEK kurslarında da öğretilemez. Değer yargılarının öğretilebileceği bir tek yer var. O da aile. Değer yargıları eylem ve davranış biçimiyle öğretilir. Zihniyet inşası ailede olur. Burada başrolde aile vardır” dedi.
 

BATININ EN BÜYÜK PROBLEMİ BENCİLLİKTİR
 

Kâdir-i Mutlak olan Allah’a inanıyorsanız o dinin ahlâk sistemine uymak zorunda olduğumuzu da hatırlatan Topçuoğlu, Müslüman insanımızın cumhuriyetle birlikte modern bir hayat sistemiyle birlikte çatışmaya başladığını, bu çatışmanın modern dünya (ideolojik kapitalizm) ile birlikte günümüzde de artarak devam ettiğine dikkati çekti. İdeolojilerin dünyevî olmasından dolayı insanın inşasında yanlış malzemenin kullanılmasıyla birlikte dünyanın da anlamsızlaşmaya başladığını ve ortaya bencil bir insan tipi çıktığını ifade eden Topçuoğlu, cennetten arza indirilen Âdemoğlu, aynı anda hem hayat-ı dünyayı hem de hayat-ı ukba’yı eş zamanlı olarak inşa etmeye başladığını, İslâmi hayat sistemiyle modern hayat sistemleri arasındaki çatışmanın giderilmesi için de devletlere ve idarecilere büyük görevler düştüğünü söyledi. Ünlü sosyolog İbni Haldun’un devlet teorisinden örnekler veren Topçuoğlu, “liyakatlı” ve “sadık” kavramları üzerinde durarak asıl olanın “liyakatlı (ehil) insan” tipi olduğunu Kur’an’da geçen Musa ve Yunus kıssalarından örnekler vererek sohbetine “Bizler doğruyu yapmakla mükellefiz” diyerek son verdi. Prof. Dr. Abdullah Topçuoğlu’na teşekkür ve katılım plaketini ise, HİSDER Genel Başkanı Prof. Dr. Önder Kutlu takdim etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.