Başkentler şehri: Konya

Başkentler şehri: Konya

Konya'nın tarihi kimliği ve yetiştirdiği evlatlarıyla geçmişten aldığı mirasa sahip çıktığını söyleyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “ Konya yalnız Selçukluların değil Türk-İslam medeniyetinin de başkenti olmuştur” dedi

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından Selçuklu Kongre Merkezi'nde düzenlenen 2. Uluslararası İslam Sanatları Yarışması Ödül Töreni'nde düzenlenen yarışmada dereceye girenlere ödülleri takdim edildi. Ödül törenine Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un yanı sıra; Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta, AK Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem, Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay,  AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, İl Emniyet Müdürü Şükrü Yaman, İlçe Belediye Başkanları, Rektörler, sanatçılar ve çok sayıda davetli katıldı

KONYA BİR KÜLTÜR BAŞKENTİDİR

Türkiye'nin derin tarihi bağları olan ve geçmişte birlikteliği bulunan Yemen'de milyonlarca insanın çok büyük açlık ve sefalet çektiğini ifade eden Bakan Kurum, şöyle konuştu: "30 milyon Yemenli'nin 20 milyonu açlık, sefalet ve şiddete maruz. Mevlana'nın memleketinden, bu yıl 'selam' temasının işlendiği Konyamızdan, Diyanet İşleri Başkanlığımızın başlattığı Yemen kampanyasına, tüm Konyalıları ve vatandaşlarımızı davet ediyorum. Burada huzur içerisinde yaşarken, Yemen'de bu sefalete en azından 'dur' demek adına herkesin kampanyaya katılmasını önemsiyorum. Bunu rica ediyorum." Bakan Kurum, hat, minyatür, tezhip ve çini sanatının diğer kültür eserleri kadar önemli olduğuna işaret ederek, bunları yaşatabilmek adına uluslararası yarışmaların büyük önem arz ettiğini vurguladı. Yarışmaların dışında bu sanatla ilgili gençleri ve kadınları yetiştirecek mekanların olması gerektiğine dikkati çeken Kurum, bunları yaşatabilmek için sanat mekanlarının sayısını artıracaklarını anlattı. Kurum, Selçuklu ve Osmanlı dönemi sanat eserlerini yaşatmak adına yarışmalar ve mekanların büyük önem taşıdığını aktardı. Yarışmaya, İslam dünyasından çok sayıda sanatçının katıldığını anımsatan Kurum, şöyle devam etti:  "Büyük bir medeniyet geleneğine sahibiz. İnsanlık tarihine damga vurmuş bir medeniyetin mirasçılarıyız. Medeniyetimizin merkezinde insan vardır. Yaradılanı, Yaradan'dan ötürü sevmek ilkesi, insanı yaşat ki devlet yaşasın ilkesiyle birleşerek Türk-İslam medeniyetini Anadolu'da zirveye çıkarmıştır. Bu zirvenin taçlandığı şehirlerden birisi de hiç şüphesiz Selçuklu payitahtı Konya'dır. 1071'den itibaren Anadolu'yu ihya ve inşa eden ecdadımızın ilk fethettiği topraklar arasında Konyamız yer almaktadır. Atamız Süleyman Şah'ın fethettiği bu şehirde Selçuklu devleti kurulur ve bin yıldır Konya yalnız Selçukluların değil Türk-İslam medeniyetinin de başkenti olmuştur. Konya, tarihi kimliği ve yetiştirdiği evlatlarıyla hala bu kimliği ayakta tutmaktadır."

117 ESERLE BAŞVURU YAPILDI

Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak da iki yıldır düzenlenen bu yarışma ile Konya'da sanatsal anlamda büyük bir açığın kapatıldığına dikkat çekti. Yarışmaya sadece Konya'dan değil, farklı farklı ülkelerden sanatçıların da katıldığını hatırlatan Vali Toprak, “Hat, minyatür, çini ve tezhip sanatlarında birbirinden değerli eserler yarıştı. Kurulan jüri dereceye giren eserleri belirledi. Geçen yıl 53 eserle bu yarışmaya katılım olurken, bu sayı bu yıl 117'yi buldu. Her yıl bu sayının artarak, katlanmasını temenni ediyoruz” dedi.  

BİR ÇOK ÜLKEDEN BAŞVURU YAPILDI

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta da yarışmaların ilk olarak 2016 yılında başlatıldığını söyleyerek, yarışmaya 2Birleşik Arap Emirlikleri, Endonezya, Fas, Filistin, Irak, İran, Kuveyt, Libya, Malezya, Mısır, Özbekistan ve Ürdün” ülkelerinden de katılım sağlandığını dile getirdi. Yarışma ile kültürel bir şölen yaşandığının altını çizen Usta, “İnsan var olduğundan beri hep güzeli ve güzelliği aramıştır. Biz de bu anlayışla yaşayan bir ecdadın torunlarıyız. Bizler, farklı kültürler ile gelişmiş bir medeniyetin mirasçısıyız. Ecdadımız, mimariden musikiye, görsel sanatlardan edebiyata kadar kültürün her alanında çok önemli eserler ortaya koymuştur. Bu eserlere sahip çıkmak zorundayız” şeklinde konuştu. AK Parti İl Başkanı Hasan Angı da Konya'nın tarihi ve kültürel anlamda ne kadar önemli bir şehir olduğuna vurgu yaptı.

KONYA'DAN ÖNEMLİ SANATÇI VE ESERLER ÇIKTI

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay da şunları kaydetti: “Sanat, ayrıntıları fark etme, belli duyguları anlama ve anlatma dahası hissederek yaşayarak, paylaşmaktır. 200 yıla yakın bir süre Selçuklu'ya başkentlik yapan Konya, İslam kültürünün ve sanatının merkezlerinden biri haline gelmiştir. Konya, köklü geçmişinden devraldığı bu eşsiz mirası korumayı başarmış, daha da önemlisi Türk-İslam sanatında çok önemli eserler ve sanatçılar çıkarmıştır. Özellikle hat, tezhip, minyatür ve çini gibi bir çok sanatın en üst seviyede icra edildiği Konya, söz konusu sanat dallarının gelecek nesiller tarafından tanınması, anlaşılması ve geleceğe taşınmasına dair önemli çalışmalara da ev sahipliği yapmaktadır.” Yarışmanın tezhip, minyatür ve çini alanında dereceye giren diğer sanatçıların ödülleri de protokol üyelerince takdim edildi.

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum