Başkanlık tartışması

Başkanlık tartışması

15 Temmuz darbe girişimi ve terörle mücadele nedeniyle bir süre askıya alınan başkanlık sistemi tartışması yeniden gündem oldu. AK Parti Türkiye'ye başkanlığı getirmek için harekete geçti. Muhalefet partileri ise sisteme karşı çıkıyor

Başkanlık sistemi tartışması yeniden alevlendi. AK Parti, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne başkanlık sistemine geçiş konulu bir anaya değişiklik paketi sunmaya hazırlanıyor. Başkanlık konusunu Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli gündeme getirdi. Bahçeli, "Ya Erdoğan Anayasa’nın öngördüğü Cumhurbaşkanlığı yetkilerine çekilsin ya da getirin başkanlık sistemini Meclis’e oylayalım” şeklinde bir açıklama yaptı. Açıklamanın ardından AK Parti kurmayları yasal alt yapı oluşturmak için harekete geçti. İktidar, başkanlık sistemini önce meclise sunup ardından referanduma götürmeyi planlıyor. Siyasi partilerin Konya il başkanları, başkanlık sistemi hakkında görüş belirtti.

REFERANDUM HAZIRLIKLARI BAŞLADI

4-2musa-arat-(2).jpg

Başkanlık sisteminin ihtiyaç haline geldiğini belirten AK Parti İl Başkanı Musa Arat, parti teşkilatlarının referanduma hazır olduğunu söyledi. Mevcut parlementer sistemin ülkenin önünü tıkadığını belirten Arat, Türkiye'nin hantallaşmış sistemden kurtulması gerektiğini belirtti. Devlet Bahçeli'nin önemli bir konuyu gündeme taşıdığını, Bahçeli'nin vatansever bir lider olduğnuu dile getiren Arat, "Parti olarak başkanlık, yarı başkanlık ve partili başkanlığı destekliyoruz. Başkanlık sistemi teklifi yakın zamanda Meclis'e gelecek. Tahminime göre karar meclisten geçecek. Daha sonra halkın oyuna sunulacak. Başkanlığın halkta karşılığı olduğuna inanıyoruz. Halkımız sisteme destek verecektir. Türkiye, başkanlığa geçmede çok geç kaldı. Parti olarak yarın referandum olacakmış gibi hazırlıklar yapıyoruz" diye konuştu.

MECLİS'TE BAŞKANLIK SİSTEMİ ÇIKMAZ
4-3chp-mehmet-ali-unal.jpg

Başkanlık sisteminin ülkeye zarar vereceğini dile getiren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Konya İl Başkanı Mehmet Ali Ünal da, unutulan başkanlık konusunu Devlet Bahçeli'nin gündeme getirdiğini, Bahçeli'nin başkanlığa öncülük yaptığını söyledi. "Meclis'ten başkanlık sistemi çıkmaz" diyen Ünal,  demokratların başkanlığı istemediğini ifade etti. Yasama, yürütme ve yargı bağımsızlığını savunduklarını, başkanlığın ise güçler ayrılığı ilkesine son vereceğini belirten Ünal, "Ülkeyi tek adam yönetsin istiyorlar. Neden başkanlıkta ısrar ediyorlar anlamıyorum. Başkanlık, parlementer sisteme inanmış ülkelerin tasvip ettiği bir sistem değil. Başkanlık, Türkiye'ye zarar verir" açıklamasında bulundu.

MHP BAŞKANLIK SİSTEMİNE KARŞI

4-4murat-cicek-mhp-(2).jpg

MHP İl Başkanı Murat Çiçek ise başkanlık sistemine karşı olduklarını, parlementer sistemi savunduklarını belirtti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yasal sınırlarının dışına çıktığını dile getiren Çiçek, MHP'nin başkanlığa destek vermediğini söyledi. Çiçek, "Cumhurbaşkanı, Bakanlar Kurulu'nu Saray'da topluyor. Fiili olarak zaten bir başkanlık sistemi uygulanıyor. Biz bundan rahatsızız. Güçlü bir parlementer sistemden yanayız. Erdoğan, bu tavrından vazgeçmeli. Başkanlık sistemine destek vermiyoruz. Erdoğan'ın hevesinden vazgeçmesini istedi. Başkanlık sistemini Meclise getirsin, millete götürsün. Erdoğan'ın yaptığı işlemler hukuksuz. MHP olarak başkanlık sistemine destek vermiyoruz" sözlerini kullandı.

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.