Başkan Yılmaz: Tarihi Taşhan, Aslına Uygun Restore Edilecek

Başkan Yılmaz: Tarihi Taşhan, Aslına Uygun Restore Edilecek

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Saathane Meydanı Projesi kapsamında gün ışığına çıkarılan Hazinedârzâde Süleyman Paşa'nın yaptırdığı Ahi Ali Bin Ali Paşa Vakfı'na ait 500 yıllık tarihi Taşhan'ı aslına...

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Saathane Meydanı Projesi kapsamında gün ışığına çıkarılan Hazinedârzâde Süleyman Paşa'nın yaptırdığı Ahi Ali Bin Ali Paşa Vakfı'na ait 500 yıllık tarihi Taşhan'ı aslına uygun olarak restore edeceklerini söyledi.

Samsun tarihinin ilk eserlerini gün ışığına çıkaracak, kentte tarih ve kültür turizminin gelişmesine önemli katkılar sağlayacak Saathane Meydanı Projesi, tüm hızıyla devam ediyor. Proje kapsamında rekreasyona tabi tutulacak tarihi meydanın çehresi günden güne değişirken, Canikli Ali Paşa sülalesinden Hazinedârzâde Süleyman Paşa'nın yaptırdığı Ahi Ali Bin Ali Paşa Vakfı'na ait 500 yıllık tarihi Taşhan'a yapışmış vaziyetteki son dükkan da yıkıldı. Böylece tarihi Taşhan'ın etrafı temizlenmiş oldu.

Saathane Meydanı Restorasyon Projesi'nde hala kamulaştırma bedelleri ödenerek yıkılacak iş yerleri olduğunu hatırlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, projeyi genişleterek kentin tarihi meydanını turizme kazandıracaklarını kaydetti. Alınan meclis kararı ile ilk etapta Saathane Kulesi yanındaki lokantaları bedellerini ödeyip yıkacaklarını ifade eden Başkan Yılmaz, Samsun'un geçmişine ilişkin hatıraları ve eserleri de içine alan restorasyon ve rekreasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla Samsun'un saklı tarihi ve hatıraları ile yeniden buluşacağını vurguladı.

'TAŞHAN'IN KESİLEN PARÇASI KAZIDA BULUNDU'

Anadolu Selçuklu Devleti zamanında Samsun'un en eski ve önemli ticaret ve yaşam merkezlerinden biri olan Saathane Meydanı'nın restorasyon ve rekreasyon çalışmasının ardından eski ihtişam ve canlılığına yeniden kavuşacağının altını çizen Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, "Bu proje, Samsun'un vizyonunu değiştirecek, kente yeni bir kimlik ve estetik katacak önemli bir projedir. Bunun için üzerinde titizlikle duruyor, çalışıyoruz. Bu güne kadar yaptığımız yıkımlar, Samsun’un ilk tarihi eserlerini ortaya çıkardı. Örneğin Hazinedârzâde Süleyman Paşa'nın yaptırdığı Ahi Ali Bin Ali Paşa Vakfı'na ait 500 yıllık tarihi Taşhan, bugün itibariyle artık özgür durumda. Çevresindeki tüm iş yerlerini yıkarak, Taşhan'ı ortaya çıkardık. Ancak geçmişte hanı kesip yanındaki yol yapılmış. Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, hanın geometrisinin böyle olmaması, baklava dilimi gibi kesilip çıkarılmaması gerektiğini söyleyince yolun kenarında küçük bir kazı yaptık. Yaptığımız kazıda hanın kesilen dilimine ait temelini bulduk. Şimdi bu yolu araç trafiğine kapatacağız. Hanın kesilen dilimini de ilave ederek restorasyonunu bu şekilde yapacağız." bilgisini verdi.

'SAMSUNLULAR, TARİHİNDEN MAHRUM KALMAYACAK'

Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün de katkılarıyla gerçekleşecek Saathane Meydanı Projesi'nde gelinen son durumla ilgili değerlendirme yapan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, şu ifadeleri kullandı: "Selçuklu uygarlığının Samsun’da bulabileceğimiz ilk hatıraları Saathane Meydanı’ndadır. Saat kulesi, cami, han, medrese ve hamam, Anadolu uygarlıklarının ilk eserleridir. Şimdi bu eserlerin restorasyonunu yapacağız. Bu nadide eserlerimiz, çevre düzenlemelerinden aydınlatmasına kadar pırıl pırıl, ışıl ışıl olacak. Samsunlular tarihinden mahrum kalmasın diye bu projeyi hayata geçireceğiz."

Restorasyon ve yeni peyzajla birlikte proje bittiğinde Saathane Meydanı'nın buram buram tarih kokacağını dile getiren Başkan Yılmaz, "Bunların da tamamlanmasıyla restorasyon projesine başlayacağız. Saathane önemli bir dönüşüm, kültür, tarihle bütünleşme, modernizasyon projesidir. Şehrin önündeki bir çirkinliğin ortadan kaldırılması şehir için önemli yer teşkil ediyor. Samsun'un vizyon projelerinden birisidir. Bu sebeple projeye büyük önem veriyoruz. Burayı Samsun'a yakışan, Samsun'u temsil edebilecek bir tarih ve turizm alanı haline getireceğiz. Bu tarihi dokuyu, şehrimizin bu önemli merkezini kamu yararı da göz önünde bulundurularak tüm Samsun'a kazandıracağız. Bu sene sonunda burası tüm Samsun'un gurur duyacağı, hepimizin yüz akı olan, şehrin gülen yüzü olacak bir yer haline gelecek." ifadelerini kullandı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.