Başkan Altay Merhaba'nın sorularını yanıtladı

Başkan Altay Merhaba'nın sorularını yanıtladı

Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay'ın medya kuruluşları ile düzenlediği haftalık basın buluşması programının bu haftaki konuğu, Merhaba Gazetesi oldu.

Büyükşehir Belediyesi tarafından Şefikcan Kafem'de düzenlenen programa; Merhaba Gazetesi İmtiyaz Sahibi Halid Şen, Müessese Müdürü Adem Turan, Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İbrahim Büyükeken, Spor Müdürü Ferhat Türkoğlu, İstihbarat Şefi Emre Özgül, Sayfa Editörü İbrahim Başcı, İnternet Editörü Salih Acıbadem, Reklam Koordinatörleri Hakan Armutcu, M. Ali Nurullahoğulları ve Muhabir Çağrı Meredov katıldı. Başkan Altay'a ise Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Bilgiç ve Basın Şube Müdürü Cemil Anıl Doğan eşlik etti. Başkan Altay, programda Merhaba Gazetesi ekibinin sorularını yanıtladı.

“ŞEHRİN HIZLI DÖNÜŞÜMÜNE KARŞIYIM”

Konya'daki yapılaşma ile ilgili gazetemiz tarafından sorulan soruyu yanıtlayarak konuşmasına başlayan Başkan Altay, şunları söyledi: “Keşke tek katlı ve 2 katlı binalarımız olsa. Şehrimizdeki imar keşke 5 katı geçmeseydi. Uçaktan veya droneden bakılınca Konya yemyeşil bir şehir olacaktı. Çünkü ağaçların boyları, 4-5 katlı binaların yüksekliğine erişebiliyor. Yüksek katlı bir binayı ne yaparsanız yapın, kapatamazsınız. Emsaller çok yüksek. Sadece Konya için değil, tüm Türkiye için Cumhurbaşkanımızın da yatay mimari ısrarı var. Konya'nın şanslı olduğunu düşünüyorum. Meram Eski Yol, Meram Yaka'nın bir kısmı, Erenköy, Lalebahçe gibi yerlerde zaten yatay mimari kültürümüz var. Şehrin ben bu kadar değişmesine karşıyım. 45 yaşındayım, çocukluğumun geçtiği mahalle kalmadı. Doğru bir iş değil. Şehri bu kadar hızlı dönüştürme doğru değil. Kentsel dönüşüm doğru bir iş. Ama seçimi iyi yapmak gerekiyor. Yapı stokunun yüksek olduğu, yapı stokunun dayanımı ile ilgili sorunun olmadığı yerlerde kentsel dönüşüm yapılmaması gerektiğini düşünenlerdenim. Keşke, durabilsek. Şehir hepimizin. Sorumluluk sadece belediyenin üzerine düşmüyor. Hep birlikte bir şeyler yapmalıyız.”

ÜST MAHKEME DAHA KARARINI VERMEDİ

Sille'deki 405 konutluk toplu konut projesi ile ilgili sorulan “Bu projede hata kimin?” sorusunu da cevaplayan Altay, “Bildiğim kadarıyla söyleyeyim. Başlangıçta bir imar uygulaması yapıldı. İmar uygulamasına göre de TOKİ tarafından bir ihale yapıldı. İhale sürerken, yanındaki maden ocağı, kendisinin bir maden ocağı olduğunu söyleyerek, planın iptali ile ilgili bir dava açtı. Mahkeme planı iptal etti. İnşaat bitmedi, yarım kaldı. Üst mahkeme kararını vermedi” şeklinde konuştu.

PARANIN BOŞA GİTMESİNİ İSTEMİYORUZ

Uzun süredir konuşulan fakat bir türlü somut adım atılamayan modern sebze ve meyve hali ile ilgili yöneltilen soruyu cevaplayan Başkan Altay, şunları kaydetti: “Önce haller ile ilgili bir yasanın çıkması gerekir. Yasa çıkmadan yeni bir hal yapmanın ben teknik olarak doğru olduğunu düşünmüyorum. Sorumluluğun kime verileceği belli değil. Bu konuda çeşitli söylentiler var. Hem ilçelerimizdeki hem de merkezimizdeki hal sorununu çözmek için hükümetin çıkaracağı yasayı bekliyoruz. Bu yasanın da bir an evvel çıkarılması gerekir. Gecikti aslında. 2019 yılında çıkılacağı ile ilgili söylemler vardı. Biz de bir adım atmak istiyoruz. Halin bulunduğu yer kıymetli bir mülkiyet, bize ait ve kullanamıyoruz. Şehir trafiği için hal problem oluşturuyor. Bir de fiziki alan olarak hal artık şehre yetmiyor. Bekliyoruz. Halcilerin büyük bir heyecanı var. Uluslararası bir hale kavuşmak istiyorlar. İstenilen bir hal için de finansman gerekli. Paranın boşa gitmesini istemiyoruz. Belki 150-200 milyon edecek arsamız orada atıl duruyor.”

PROJENİN GECİKMESİ İŞİMİZE YARADI

YHT Garı projesindeki son durum ile ilgili de sorulan soruya karşın bilgiler veren Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Projeye ilave olarak bazı sinyalizasyonların eklendiğini Konya Milletvekili Tahir Akyürek beyden duydum. Projenin bedelinin yükselmesinin mevcut garın tamamlanması işi değil, artı sinyalizasyonlar ilave edildiği için olduğunu söyledi Tahir bey. Bugünlerde inşaat başlayacak. Oranın da bugünlerde tamamlanması gerekiyor. Aslında gecikme yaşanmasının bize de bir faydası oldu. Gecikmeyle birlikte altgeçidi de tamamlayabildik. Yoksa çakışacaktı. Garı açtıktan sonra bizim de altgeçidi yapmamız ciddi bir eleştiri konusu olacaktı. En azından şuanda trafikle bağı kesilmiş oldu. Yasal süreç, tamamlanmak üzere. Banliyö işi de Konya için çok önemli. 2 yıl içinde o projeyi de tamamlamak istiyoruz” dedi.

YAPILAMAZ DENİLENLERİ YAPTIK

Düzenlenen toplantıda muhalefetin “Metro projesinin altından kalkamazlar” yorumuna da Merhaba Gazetesi aracılığıyla mesaj veren Başkan Altay, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Şunu anlayamadım. Belediyenin hiçbir mali yükümlülüğü yok. Sizde çıkan 'Belediye bu projenin altından kalkamaz' haberini okudum. Bu yorum, ekonomi, fizik ve mantık kurallarına aykırı. Bizim mali hiçbir yükümlülüğümüz yok. Ulaştırma Bakanlığı tarafından yatırım karşılanacak. Biz niye altından kalkamayacağız, anlamadım onu. Konya, her şeyin en iyisini hak ediyor. Bence gereksiz bir tartışma. Bursa'da, Ankara'da, İstanbul'da var da Konya'da neden olmasın? Konya, siyasi hareketimize en büyük desteği verdi. Bir şey yapılacaksa Konya'ya yapılmalı. Uluslararası bir kredi bulunmuş. Bu kredinin hangi şehirde kullanılacağına karar verilmesi gerekiyordu. O şehir Konya oldu. Parti kurulma meseleleri yokken, metro için Cumhurbaşkanımız tarafından da sözler verildi. Önce Konya metrosu yapılamaz dediler. İhalesi yapılamaz dediler, ihalesini yaptık. Sözleşme imzalanamaz dediler, imzaladık. İnşaata başlanamaz dediler, şantiye kurmaya başladık. Ben, Konya için siyaset üretenlerin böyle bir mesele içinde yer almalarını değil de, daha fazla destek vermelerini beklerim. Metro, Konya tarihinin yapılmış en büyük ihalesi. Konya, dünyada metrosu olan şehirler statüsüne kavuşacak. Ben, Ankara'ya kaç kez gittim bilmiyorum. Bu taşıtların Bakanlık tarafından alınması için mücadele verdim. Taşıtları biz alsak evet ciddi bir mali krizin altına girerdik. Belediyenin hiçbir yükümlülüğü yok. Konya, metroyu fazlasıyla hak ediyor. Biz, ikinci etabı nasıl yaptırabiliriz, onun mücadelesini vermeliyiz. Alaaddin-Kampüs hattının yer altına alınmasını gündem etmemiz gerekirken, metro gerekli mi gereksiz mi bunun konusunu yapıyoruz. Bunu başka şehirlerdekiler tartışsın. Metronun gerekli mi gereksiz mi konusunu tartışmaktan daha abes bir şey olamaz. Devletin bir sistemi ve bütçesi var. Konyalı'ya söylüyorum. Bu proje, şehrimiz için kesinlikle gerekli. Konya'nın vizyonu için çok önemli bir iş. Hayati bir yatırım. Konya metrosu için de yine söylüyorum herkesin çok destekleyici şeyler söylemesi gerekir. Biraz garipsiyorum.”

HAMDİ BUĞUR-HÜSEYİN BOSTAN

img_8188_880x440.jpg

img_8170_880x440.jpg

img_8195_880x440.jpg

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum