Bask: En Düşük Bayram Harcaması Bin 450 Tl

Bask: En Düşük Bayram Harcaması Bin 450 Tl

Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu(BASK), düşük ve orta gelirli aile tipi üzerinde hazırladığı “Bayram Harcaması Raporu”nda bayram hazırlıklarının hane başına bin 400 ile 3 bin 650 TL maaliyetle tamamlandığını...

Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu(BASK), düşük ve orta gelirli aile tipi üzerinde hazırladığı “Bayram Harcaması Raporu”nda bayram hazırlıklarının hane başına bin 400 ile 3 bin 650 TL maaliyetle tamamlandığını açıkladı.

Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK)Genel Eğitim Sekreteri Erdal Bayram, memur ve emeklilerinin Ramazan Bayramına buruk girdiklerini söyledi. Temmuz ayında memurların zam ve enflasyon farkı alamadıklarını belirten Bayram, memurların bayram geleneklerini sürdürmekte ekonomik açıdan zorlandıklarını, memur emeklilerinin ise torunlarına harçlık veremez ve çikolata alamaz hale gelmenin mahcubiyetini yaşadıklarını belirtti. Bayram, “BASK-AR-GE biriminin düşük gelirli ve orta gelirli iki aile tipi üzerinde hazırladığı Bayram Harcaması Raporu , bayram harcamalarının ücretli kesimin elini yaktığını gösterdi. Son derece mütevazi bayram hazırlıkları bile hane başına 1.400-3.650 TL arası harcama anlamına geliyor.” ifadelerini kullandı.

"BANKALAR BORÇLANDIRARAK GELECEĞİ HARCAMAYA TEŞVİK EDİYOR"

Bankaların bayram ihtiyaçlarını fırsat bilip yoğun kampanyalarını bir ay öncesinden yürüttüklerini belirten Erdal Bayram, “Geliri yetmeyen, eşine, çoluk çocuğuna ve aile yakınlarına mahcup olmak istemeyen aileler, Bankalara borçlanarak geleceklerini harcama yolunu tercih ediyor. Önümüzdeki sürecin yaz tatili olması, okulların açılmasına bir ay ve Kurban Bayramı hazırlıklarına iki ay kalmış olması memurun iki ayağını bir pabuca sokmaya zorluyor. Banka kredileri kampanyaları incelendiğinde en erken biteceği tarih dokuz aydır. Zaten tüketici kredisi batağında bulunan memurlar, yeni bir kredi yapılanması ile taksitlerini yükseltmek zorunda kalmaktadır.Dolayısıyla memurlar ve emeklileri bayrama yine içi buruk girmektedir.” dedi.

Geleneksel olarak Ramazan Bayramı, toplum tarafından özel hazırlıklarla karşılanan bir dini bayram olarak görüldüğünü söyleyen Bayram, bu nedenle herkesin bayrama tüm hazırlıkları ile girerken herhangi bir harcamadan kaçınmadığına dikkat çekti. Hazırlanan raporda, ikram gideri olarak bayramlaşma nedeniyle evlere gelecek misafirlere yönelik harcama yapıldığı belirlendi. Bunun için düşük gelirli bir ailede yapılan harcamalar 117,00 TL iken orta halli bir memur ailesinde 235,00 TL'ye kadar çıktığı görüldü. Burada düşük gelirli aile tatlısını kendisi yaparken orta halli aile bayramlık tatlı ikramını hazır tatlı satın alarak yaptığı varsayıldı.

Toplumda dini bayramlarda bayramlık alınması bir gelenek olması nedeniyle her aile imkanlarına göre çocuklardan başlamak üzere bayramlık yeni giysiler almaya özen gösterdiği belirtildi. Araştırmadaki örnek aileler 4 kişilik olarak alınarak biri 0-6 yaş gurubunda diğeri ise 06-15 yaş gurubundan örnekler tespit edildi. Yapılan giysi harcamaları ise düşük gelirliler için 525, orta gelirliler için bin 250 TL olarak belirlendi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.