Başbakan Yardımcısı İşler: Dünyanın Bir İsrail Sorunu Var

Başbakan Yardımcısı İşler: Dünyanın Bir İsrail Sorunu Var

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Dünya Müslüman Alimler Birliği’nin Cevahir Otel'de düzenlenen toplantısında İslam coğrafyası ve bu coğrafyada yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. İşler, "İsrail, aynı zulmüne, aynı orantısız...

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Dünya Müslüman Alimler Birliği’nin Cevahir Otel'de düzenlenen toplantısında İslam coğrafyası ve bu coğrafyada yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. İşler, "İsrail, aynı zulmüne, aynı orantısız güç kullanmaya devam etmekle uluslararası teamülleri yine ihlal etmiştir. Artık herkes bilmeli ki dünyanın bir İsrail sorunu vardır. İsrail, dünya ve bölge barışını tehdit eden, hiç bir zaman barış yanlısı olmayan, her fırsatta zulüm eden bir ülkedir." dedi.

    İşler, İstanbul Cevahir Hotel’de düzenlenen ve İslam coğrafyasından pek çok inanç otoritesini bir araya getiren Dünya Müslüman Alimler Birliği toplantısına katıldı. Mısırlı din bilgini ve Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf El-Karadavi ve Tunus Nahda Hareketi'nin lideri Raşid Gannuşi gibi isimlerin de yer aldığı toplantıda Ortadoğu ve bölge sorunlarına dikkat çeken Başbakan Yardımcısı İşler, Arapça olarak yaptığı konuşmasında geçmişte suni sınırlar çizmek suretiyle bölge üzerinde operasyonlar yapan güçlerin, bugün mevcut sınırları daha da küçülterek ‘mikro’ seviyede küçük devletçikler oluşturma gayreti içerisinde olduklarını söyledi. Basın mensupları ile paylaşılan Türkçe metne göre İşler konuşmasında şu konulara vurgu yaptı: "Dün suni sınırlar çizmek suretiyle bölge üzerinde operasyonlar yapan güçlerin, bugün mevcut sınırları daha da küçülterek ‘mikro’ seviyede küçük devletçikler oluşturma gayreti içerisinde oldukları gözlenmektedir. Dünyanın pek çok yerinde insanlar insanlık dışı uygulama ve yöntemlerle katledilirken sessiz duran bu güçler, çıkarlarına ters düşen en ufak bir hadiseye aniden müdahale etmektedirler. Oysa başta İslam coğrafyası olmak üzere dünyanın her köşesinde soykırımlar niteliğinde cürümler işlenmektedir. Şüphesiz buralarda sadece insanlar ölmüyor. Burada ölen insanlığın kendisidir."

    Konuşmasında İsrail ile ilgili tespitlerde de bulunan İşler, "En son Gazze’de hem de Ramazan ayı içerisinde gerçekleştirilen katliamlar dünya vicdanının iflas ettiğini bir kez daha göstermiştir. İlkel ve karanlık olarak tabir ettiğimiz çağlarda bile kutsal sayılan ay ve günlerde savaşlar yapılmaz, insan katli haram kabul edilirken, İsrail’in tüm acımasızlığıyla Müslümanların kutsal ayı olan Ramazan'da bebek, kadın, yaşlı demeden insan katletmesi karşısında dünyanın suskunluğunu hiçbir şey izah edemez. İsrail, aynı zulmüne, aynı orantısız güç kullanmaya devam etmekle uluslararası teamülleri yine ihlal etmiştir. Artık herkes bilmeli ki dünyanın bir İsrail sorunu vardır. İsrail, dünya ve bölge barışını tehdit eden, hiç bir zaman barış yanlısı olmayan, her fırsatta zulüm eden bir ülkedir." şeklinde konuştu.

    Gazze’de ateşkesin devam etmesi ve Gazze halkına insani yardımların ulaşması için uygulanan ambargonun acilen kaldırılması gerektiğini vurgulayan İşler, "Gazze bugün açık hava hapishanesi olarak 21. yüzyılın utanç sayfasında yerini alacaktır. Bu durum gelecek nesiller açısından kara bir sayfa olarak adlandırılacaktır. Bu insanlık dışı uygulamayı yapan aktörler, buna güç veren ve destek veren ülkeler ve bunun karşısında sessiz kalanlar tarihe zulümleriyle geçecektir. Evet biliyoruz zalimler tarih boyunca olmuştur ve dünün zalimlerinin bugün nasıl anıldığı herkesin malumudur. Kim bugün göğsünü gere gere Mussolini’den, Hitler’den ve Stalin’den bahsedebilir. Kim yeryüzünde kan döken, can alan ve talan eden tarihte yaşamış nice zalimleri hayırla yad etmektedir. Zalimler bu dünyada yaptıkları zulümleriyle anılırlar." ifadelerini kullandı.

    Emrullah İşler konuşmasına şöyle devam etti: "Bu toplantı vasıtasıyla İslam dünyasına sesleniyorum; İslam dünyası gerek İsrail'e gerekse dünyanın çeşitli yerlerinde Müslümanlara zulüm eden güçlere karşı tavrını net koymadığı sürece bu olaylar devam edecektir. Ne yazık ki, İslam coğrafyasında yaşanan tüm bu üzüntü verici hadiselere rağmen, pek çok İslam ülkesi mezhebi veya kavmi maslahatlarını korumak adına sessiz kalmaktadır. Bu durum İslam dünyası olarak kendimizi yeniden check etmemizi ve adeta yeniden dirilmemizi zorunlu kılmaktadır." CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.