Başbakan Erdoğan Cnn'e Konuştu

Başbakan Erdoğan Cnn'e Konuştu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gezi Parkı sürecinde Türkiye’ye ajan muhabir göndermekle suçladığı Amerikan CNN kanalına röportaj verdi. Bugünlerde tüm endişesinin Filistin olduğunu dile getiren Erdoğan, “Şu anda İsrail’in Filistin’de...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gezi Parkı sürecinde Türkiye’ye ajan muhabir göndermekle suçladığı Amerikan CNN kanalına röportaj verdi. Bugünlerde tüm endişesinin Filistin olduğunu dile getiren Erdoğan, “Şu anda İsrail’in Filistin’de Gazze’ye yaptıkları Hitler’in onlara yaptığını aşmıştır” dedi.

Röportajda Başbakan Erdoğan’a özellikle Filistin meselesine yönelik sorular yöneltilirken cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin tek bir soru soruldu. Başbakan Erdoğan CNN muhabiri Becky Anderson’ın "Türkiye’de yeterince siyasetin içinde bulunmadınız mı?" şeklindeki sorusuna "Siz gazetecilikten bıkıyor musunuz?" cevabını verdi.

İşte Başbakan Erdoğan’ın CNN’e verdiği mülakat:

Soru: "Bölgedeki durum hakkında düşüncelerinizi öğrenmek istiyorum. Değerlendirmelerinizi, eğer dilerseniz, İsrail-Gazze hakkında."

"Ariel Sharon ile Tel Aviv’de görüştüğümde, 'Benim hayatımın en zevkli anları Filistin’de tankların üzerinde olduğum anlardır' şeklinde bir ifade kullanmıştı. Bunu hiç unutamıyorum. Bu tabi insanın insana bakışını çok açık net ortaya koyuyor. Şu anda İsrail’in Filistin'de hangi konumda olduğu belli. Amerikalı dostlarımızla bunu konuştuğumuzda. gerek sayın Bush ile gerek sayın Obama ile hep söyledikleri bölgede iki devletli bir yapı. İsrail ve Filistin arasında. Bizler Filistin'de bunu devamlı işlemişizdir. Yani ‘Siz İsrail’i kabul edin. İsrail de sizi kabul etsin.’ Şu anda yaşanan resimde İsrail’in halen Batı tarafından savunulması, dünyanın suskun kalması anlaşılamaz. O yüzden biz sessiz kalamayız. Sessiz de kalmayacağız."

Soru: "İsrail’i Gazze’deki eylemlerinden dolayı suçlarken Hitler’i hatırlattınız. Soykırımdan bahsettiniz. Bu yorumlarınızın arkasında mısınız?"

"Bu yorumlarımın tamamıyla arkasındayım. Çünkü Nazizim, Hitler’in uygulamış olduğu faşizm, tüm bunları şöyle bir masaya yatırdığınız zaman şu anda İsrail’in Filistin’de Gazze’ye yaptıkları Hitler’in onlara yaptığını aşmıştır. Biz Hitlerin yaptıklarını tasvip etmiyoruz. Kabul etmiyoruz. Ama şu anda İsrail’in yaptığı zulmü, katliamı ve soykırımı da kabul etmiyoruz."

"Hamas ve El Fetih, iki devletli çözüm konusunda bir aya gelerek ulusal mutabakat hükümeti kurdular. Ama İsrail bu hükümetin ilerlemesini istemedi. Onu parçalamak istedi. Bunu Sayın Abbas’a da zaten söylediler. Abbas bana yapılan baskının biri de budur diyordu. Çok açık net bize bunu söyledi. Buradaki bir bütünleşmeden İsrail rahatsız oldu. Şu andaki son saldırılarda sıkıntının altında birinci derecede yatan sebep bu."

Soru: "Ateşkesin sağlanması adına aracılık yapma noktasında çok ciddi girişimleriniz oldu. Filistinli liderleri burada ağırladınız. Hamas ve yanısıra Katar ile görüştünüz. Kontaklarınız, Hamas, size ne diyor? Ne kadar yakın? Şu etapta ateşkese ilişkin herhangi bir konuşmaları oluyor mu?"

"Eğer İsrail ateşkeste gerçekten samimiyse, öncelikle 2012 ateşkesine uyması gerekir. Bakın 2012 çerçevesinde, bir defa şu anda Hamas yine her şeye hazır. Sayın Abbas yine hazır. Ama İsrail böyle bir şeye yaklaşmıyor. Ve ölüm kusuyor. Kan kusuyor. Ban Ki-mun’la dün yaptığım görüşmede kendisine söyledim. Eğer İsrail ateşkeste samimiyse biz Hamas tarafını ikna edebiliriz. Ön şartsız bir ateşkes anlaşması adil olmaz. Niçin ön şartsız? Aynı teklifi İsrail’e yapabilir misiniz? Şartlar belli olur. Şartlar konuşulur. Mesela bir haftalık geçici bir ateşkes yapılabilir."

Soru: "Barış için çabalarında Mısır Cumhurbaşkanı’na yönelik 'Tiran' ifadesini kullanıdınız. Cevaben, Mısır sizi barış sürecine müdahale etmekle suçladı. Cevabınız nedir?"

"Şu anda bir defa Mısır, Filistin olayına samimi bakmıyor. Mısır barış süreci için öncü rol oynayacaksa bizim Türkiye öncü olsun diye bir gayretimiz olamaz. Bizim derdimiz bağcıyla değil. Biz üzüm yemek istiyoruz. Nedir bu üzüm? Ortadoğu barışınsa katkı sağlamak. Eğer Filistin burada bu barış olayında barışı yakalayamazsa İsrail barış olayında barışı yakalayamazsa Ortadoğu’daki huzursuzluk bütün dünyayı devamlı rahatsız edecektir. Onun için İsrail Filistin arasındaki anlaşmanın tarihi bir önemi vardır. Ama burada tamamıyla Filistin’in şu anda elinde olan topraklara İsrail’in işgal etmesi bekleniyorsa bunu karşısında tabii ki Türkiye durmalıdır. Bunun karşısında tabii ki Mısır’ın durması gerekir. Mısır şu anda sadece Sisi değildir. Oranın bir halkı var. Bizim için önemli olan o halkın yaklaşımıdır. Ben Sisi’yi demokrat olarak görmüyorum."

Soru: "O bir Tiran mı?"

"Şu anda bir Tiran'dır. Bundan hiçbir şüphem yok."

Soru: "İsrail Cumhurbaşkanı, Katar’ı terörü finanse etmekle suçladı. Roket ve tünel inşasına para gönderdiklerini kastetti. Katar ve Türkiye arasında İsrail ve Hamas’ın yararına olacak bir çeşit insiyatif kurma çabası var."

"Bakın İsrail’in bu yorumuna bir şey ile özellike cevap vereceğim. Birincisi İsrail’in finansörü kimdir? İkincisi de İsrail bir terör devletidir. Şu yaptıklarıyla ile terör estirmektedir. Katar, insani yardımlarla mazlumların, mağdurların yanındadır. Katar’ın Türkiye ile işbirliği de her zaman mazlumların, mağdurların yanında olmak, insani yardımlarla onları desteklemektir. Yapılan iş budur. Katar’a burada farklı bir gömlek biçmek ya da Türkiye’ye farklı bir gömlek biçmek bir defa bu gömleği biçenlerin ne kadar niyetlerinin kötü olduğunu göstermektedir."

Soru: "Sayın Başbakan. Sizi geceleri ayakta tutan nedir?"

"Ben tabii geceleri sürekli olarak bir teyakkuz halinde uyumaktayım. Öncelikle şunu söyleyeyim ülkemin içindeki bu bölücü terör örgütü ile mücadelede acaba herhangi bir yerden bir ölüm haberi gelecek mi? Ancak şu anki durumu sorarsanız. Şu anda tek endişem sadece Filistin, Filistin, Filistin. Özellike son 10 günde bu katliam beni ciddi biçimde beni rahatsız ediyor ve kaygılandırıyor. Niye diye sorarsanız? Çünkü bu hadise İsrail ile normalleşmeyi düşündüğümüz bir sırada patlak verdi."

Soru: "Bir Cumhurbaşkanlığı kampanyasının içindesiniz. Türkiye’de yeterince siyasetin içinde bulunmadınız mı?"

"Siyasetin içerisinde doğdum. Siz gazetecilikten bıkıyor musunuz? Öyle bir niyetiniz var mı? Bizim de hayatımız hep siyasetin içinde geçiyor. Ve doğrusu şu anda dinamik bir devletim var. Siyaseten verimli bir ülkedeyim. Ülkeme hizmet etmek noktasında takvimde başka sayfalar kalmayana dek halkıma ve memleketime hizmet etmeye devam edeceğim." CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.