Sabit Horasan

Sabit Horasan

Başarının anahtarı

Başarının anahtarı

Torku Koınyaspor kötü başladı, iyi bitirdi dedik. 
Beşiktaş 79, Fenerbahçe 74, Torku Konyaspor 66 ve en yakın rakibi, 7 puan geriden gelen Başakşehir. Ligde, geçmişte şampiyonluk yaşamış Galatasaray, Trabzonspor ve Bursaspor’un da çok çok önünde Kartallar. İşte Konya için gurur tablosu.
İlk üç hafta ve İstanbul takımları karşısında ligin ilk yarısında alınan yenilgiler dışında Torku Konyaspor, mütevazi kadrosuyla özellikle ikinci yarıda çok başarılı bir dönem geçirerek tarih yazdı. Öyle ki, Kartallar ikinci devre sadece bir yenilgi aldı, kalesinde ise 8 gol gördü. Bu şampiyonluğa oynayan takımlarda bile görülemeyecek bir başarıdır.  
Hatta, basın sözcüsü Ahmet Baydar’ın dediği gibi, bu kadar kısa sürede bu hedefin yakalanması yönetim kadar herkesi şaşırttı. 
 
Ligin başında; takımı küme düşünmeye kadar götüren, ilk 5 hafta sonunda Aykut hocanın da gönderileceğini belirten bazılarının aksine takıma güvendik ve açıkça belirttik, sabırlı olunması halinde Konyaspor’un bu sezon başarılı olacağını, ligi rahat bir konumda kapatacağını yazdık. Tecrübelerimiz bizi yanılmadı. Hatta, Konyaspor ligi herkesin tahmin edemediği bir yerde bitirerek tarihe geçti.   
 
Konyaspor’un bu başarısında elbette ki yönetiminde payı var. Bu yadsınamaz.
Ama asıl pay; daha sezonun ilk haftalarında yolların ayrılması düşünülen, hatta yönetimde  Başkan Ahmet Şan ve bazı yöneticilerle hoca konusunda haklı olarak ayrı düşen, Selçuk Aksoy  ile birlikte beş yönetici istifa etmedi mi? Buna rağmen pes etmeyen ve futbolcularıyla birlikte prensipleri doğrultusunda mücadele ederek Konyaspor’un takım olmasını sağlayan, iyi bir yapılanma başlatan teknik direktör Aykut Kocaman ve sahada yürekleriyle oynayan futbolcularındır. 
Hani Aykut hocanın hataları olmadı mı? Elbette ki vardı. Örneğin, Sissoko, Borek,  Ömer Şişmanoğlu gibi futbolculara sıcak bakmaması, rotasyonda iyi değerlendirememesi. Abdülkerim Bardakçı’ya diğer genç oyuncular kadar tolerans göstermemesi, Selim’i yeterince kullanmaması gibi. Bence, hoca yeni sezonda bu yanlışlarından da kurtulmalı. 
Başarıda bir diğer katkı ise, bir sezon boyunca takımın arkasında duran, destekleyen, centilmenliği elden bırakmayan, Türkiye liglerine örnek olan taraftarlardan gelmiştir.   
Dedik ya, mütevazi bir kadro, ligi ilk iki sırada bitiren Beşiktaş ve Fenerbahçe’nin çok altında bir maliyetle oluşturulan bir takım, diye. 
 
Ama bu yürekli futbolcular gurubu  haftalar ilerledikçe alınan başarılı sonuçlar ve artan özgüvenle takım olarak kenetlendi ve bu birlik başarıyı getirdi. 
Konyaspor, şampiyon olamasa da Türkiye’de bir Leicester City örneği yaşattı. 
Tüm Konya/Konyalılar bu takımla ne kadar övünse yeridir. 
Konyaspor, bu sezon ki başarısıyla Türk futbolunda bir çığır açtı. 
 
Şampiyon Beşiktaş’ı iki kupa ve bir lig, takipçisi Fenerbahçe’yi bir lig maçında deviren Kartallar, başarının çok para harcayarak değil, bilinçli yapılanma, sistemli futbol ve takım olmakla gelebileceğini apaçık gösterdiler. Takımdaki bu dengeli yapılanma iki yıl içerisinde sürdürülmeli ve eminim ki, üçüncü yılda bunun meyveleri alınacaktır. 
Her zaman, her dönemde savunduğumuz konu; iyi yapılanma. Alt yapıya önem verme ve genç futbolcuları değerlendirme prensipleridir..
Konyaspor, bu sezon başarılı olmasının yanında geleceğe yatırım yapma  adına gerçekleştirilen genç transferlerle de dikkat çekti. 
Bunun sürdürülmesinde takım adına, gelecek için yarar vardır diyorum. İşte bunlara iki örnek: Bucaspor’un 20 yaşındaki kalecisi, bu sezon Elazığspor’da kiralık oynayan Çağrı Şahin Akbaba ve yine Elazığspor’da oynayan ve sözleşmesi 2018 yılı Mayıs ayında sona erecek olan 19 yaşındaki orta saha oyuncusu, Mali’li futbolcu Hamidou Traore. 
Tabiî ki karar yönetimin ve teknik adamların. 
 
Zaten teknik direktör Aykut Kocaman, geçtiğimiz günlerde yapılanma konusunda bir açıklama yapmıştı. Ne demişti Kocaman, “İleride Türkiye'nin Leicester City'si olmamız zor. Orantısal ve matematiksel olarak bunu yapmamız zor. Bursaspor bunu başardı ama Bursa Leicester değildi. Leicester'ın Türkiye'deki çapından daha geniş çapı vardı. Birden bu kadar zıplamak iyi değil. Temeli sağlam kurarak gelmek daha mantıklı Konya gibi büyük bir şehir için. Önce kuvvetli bir takım halini oluşturmak sonradan olabilir mi olamaz mı düşüncesine girmek daha mantıklı. Kuvvetli bir takıma doğru gidiyoruz. İleriye daha umutla bakıyoruz."
Bizim düşüncelerimiz doğrultusunda, yerinde bir açıklama. Umut ediyorum ki, Konyaspor yönetim kurulu Aykut hoca ile uzun yıllar birlikte çalışır ve bunlar gerçekleştirilir. 
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Sabit Horasan Arşivi
SON YAZILAR