Baroda seçim heyecanı

Baroda seçim heyecanı

Konya Barosu Olağan Genel Kurul Toplantısı'nı gerçekleştirdi. Baro Başkanı ve Birlik Grubu Adayı Fevzi Kayacan, avukatlık mesleğinin kutsal olduğuna vurgu yaptı. Demokrat Avukatlar Grubu Adayı Hilmi Erkin de, "Hukuki çıkmaza girildi" dedi

Galaport Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen Genel Kurul'a ilgi yoğun oldu. Toplantıya yüzlerce avukat katıldı. Genel Kurul'a Birlik Grubu, İlke Grubu, Demokrat Avukatlar Grubu ve Değişim Grubu olmak üzere 4 listeyle gidildi. Bugün yapılacak seçimlerde ise başkanlık için mevcut başkan ve Birlik Grubu Adayı Fevzi Kayacan, Konya Barosu Eski Başkanı ve İlke Grubu Adayı Hasan Özen ve Demokrat Avukatlar Grubu Adayı Hilmi Erkin yarışıyor. Başkan adıy çıkarmayan Değişim Grubu ise yönetime aday oldu. Bazı avukatlar ise seçimi boykot ettikleri için Genel Kurul'a katılmadı.

KUTSAL BİR MESLEK İCRA EDİYORUZ

Genel Kurul'da konuşan mevcut Baro Başkanı ve Birlik Grubu Adayı Fevzi Kayacan, avukatlık mesleğinin kutsal olduğuna vurgu yaptı. Kayacan, "Genel Kurulumuzun şehrimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Baro olarak meslektaşlarımızı en iyi şekilde temsil etmek için gece gündüz çalıştık. Kutsal bir mesleği icra ediyoruz. Bunun farkındayız. UYAP'tan meslektaşlarımızın ücretsiz yararlanması için girişimlerimiz oldu. Girişimimiz sonuç verdi. Toplumsal ve siyasi meselelerde görüşümüzü net bir şekilde belirttik. Açıklamalarımızda ideolojik reflekslerden uzak durduk. Şairin dediği gibi 'güzel günler göreceğiz' anlayışıyla hareket ettik. Yapıcı ve doğru eleştirileri önemsedik. Baro'nun kurumlarını aktif bir şekilde çalıştırdık. Konya Barosu, Türkiye'nin en büyük barolarından bir tanesi. Yeniden başkanlığa adayım. Yeni dönemde de meslektaşlarımızı yönetim kurulu üyelerimle birlikte en iyi şekilde temsil edeceğiz" diye konuştu.

HUKUKİ BİR ÇIKMAZA GİRİLDİ

Demokrat Avukatlar Grubu Adayı Hilmi Erkin de, "Kutsallığı ve saygınlığı tartışılmayacak bir mesleğin mensuplarıyız. Bizler avukatız, hak savunucusuyuz. Bireylerin kutsal ve anayasal haklarını savunuyoruz. Mesleiğin yüceliğini biliyoruz. Ama; gerek ülkemizin içinde bulunduğu koşullar, demokratik yapılanmanın bozulması, hukuk devleti ilkesinin tam ve yeteri kadar uygulanmaması nedeniyle mesleğiimiz bu özelliklerini yitirmiştir. Hukukun üstünlüğü, yargının bağımsızlığı ve savunmanın yargının ayrılmaz bir parçası olduğu ilkeleri uygulanamaz hale gelmiş, bir ilkeler alenen çiğnenmiştir. Adalete duyulan güven sarsılmış, kamu düzeni yara almıştır. 'Ülkede hukuk var mı?' sorusunu artık herkes birbirine sorar duruma girmiştir. Son dakika önerileri ile gece yarısı getirilen düzenlemeler, yasa tekniğine tamamen aykırı olarak yangından mal kaçırırcasına 40 yamalı bohça gibi art niyetlerle düzenlenmiş Torba yasalar, hakim, savcı ve avukatlar tarafından takip edilemez hale gelmiştir. Hukuki bir çıkmaza girilmiştir" sözlerini kullandı.

MESLEK EROZYONA UĞRADI

Avukatlık mesleğinin erozyona uğradığını söyleyen Erkin, sözlerini şöyle tamamladı: "Halkımızın çağdaş yaşam koşullarında yaşayabilmesi; hukukn üstünlüğünün, yargı bağımsızlığının ve adil yargılanma ilkesinin sağlanması, savunmaya layık olduğu önemin verilmesi ile mümkün olacaktır. Siyasetin baskı altına aldığı, bu baskılar sonucu bağımsızlık ve tarafsızlık özelliğini yitiren yargı ile savunmaya kısıtlamalar getiren, savunmayı yargının olmazsa olmazı olmaktan çıkaran engeller mesleğimizin erozyona uğramasına, önemini kaybetmesine neden olmuştur. Barolar; avukatlık mesleğini geliştirmek, bizlerin meslektaşlarımızla ve iş sahipleriyle ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni sağlamak amacıyla çalışan kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşudur. Hukuk devletinin vazgeçilmezi olan barolar, bireylerin savunucusu, avukatların susmayan gür sesidir. Suskun bir baro değil, atak ve mücadeleci, gündem yaratan, avukata saygı duyan, duyarlı bir baro için seçimlerde adayız ve oyunuza talibiz" ifadelerini kullandı.

AVUKATLARA PLAKET VERİLDİ

Avukatların sorunlarına dikkat çeken ve Baro Başkanlığı'na talip olduğunu belirten İlke Grubu Adayı Hasan Özen de, "Meslektaşların sorunlarını biliyoruz. Sorunları hep birlikte çözüme kavuşturacağız. Oylarınıza talibiz" diye konuştu. Değişim Grubu ise seçim beyannamesinde şu ifadeleri kullandı: "Ülkemizde adı konulmamış bir bölünme yaşamaktadır. Gücü elinde tutanların diğer halk kesimlerini görmezden geliyor. Adalet yerine siyaset, kardeşlik yerine öfke egemen. Meslek sorunlarının siyasetin gölgesinde kalması, mesleğimizin siyasete alet edilmesi, baroların dünyaya ya iktidar ya da muhalefet penceresinden bakmaları sorunlarımızı daha da içinden çıkılmaz hale getirmektedir. Bu gideye 'dur' demenin zamanı gelmiştir. Baroların meslek kuruluşu oldukları unutulmamalıdır. Barolar siyasein olun tahtası haline gelmemelidir. Adliyeler herkesten çok avukatlarındır." Konuşmaların ardından Genel Kurul sona erdi. Genel Kurul'da ayrıca meslekte 50. yılını dolduran Raif Yücel Tuncay ve Dr. Meral Silay'ın yanı sıra meslekte 40. ve 25. yaşını dolduran avukatlara da birer plaket verildi. Konyalı avukatlar yeni başkanını seçmek için bugün Adliye Sarayı'nda bulunan Baro Başkanlığı'nda sandık başına gidecek. Baro'ya kayıtlı bin 600'den fazla avukat bulunuyor. Binden fazla avukatın oy kullanması bekleniyor. Bazı avukatlar ise seçimi boykot ediyor.

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.