Baro Başkanı Çıtırık: Bölge İdare Mahkemeleri Adana’da Kalmalı

Baro Başkanı Çıtırık: Bölge İdare Mahkemeleri Adana’da Kalmalı

Adana Barosu Başkanı Avukat Mengücek Gazi Çıtırık ve yönetim kurulu üyeleri, CHP Adana İl Başkanı Orhan Sümer'i ziyaret etti. Görüşmenin ana gündem maddesini bölge idare mahkemelerinin kapatılması oluşturdu. Baro Başkanı Çıtırık,...

Adana Barosu Başkanı Avukat Mengücek Gazi Çıtırık ve yönetim kurulu üyeleri, CHP Adana İl Başkanı Orhan Sümer'i ziyaret etti. Görüşmenin ana gündem maddesini bölge idare mahkemelerinin kapatılması oluşturdu. Baro Başkanı Çıtırık, Akdeniz Bölgesinde İstinaf Mahkemeleri kurulmadığı gibi, Adana'nın yetki yönünden de Konya İstinaf Mahkemesi'ne bağlanmış olması ve Adana'da halen görev yapmakta olan Bölge İdare Mahkemeleri’nin de kapatılması nedeniyle yaşanacak olumsuzlukları anlattı.

Baro Başkanı Çıtırık, bölge idare mahkemelerinin Adana'da kalması için başlatılan destek arama çalışmaları kapsamında CHP’yi ziyaret etti. İdari yargıda yapılan değişikliklerle Bölge İdare Mahkemelerinin yerine Bölge İstinaf Mahkemeleri'nin kurulduğunu hatırlatan Çıtırık, 26 olan mahkemenin sayısının 8'e düşürüldüğünü, bu iller arasında Adana’nın bulunmadığını aktardı.

Mersin, Osmaniye, Hatay ve Kahramanmaraş barolarıyla yapılan çalışmalarda sorunun bölgesel niteliği dikkate alınarak girişimlerin ortaklaşa yürütülmesi kararı aldıklarını dile getiren Çıtırık, “Bölge İdare Mahkemelerinin ortak yarar gözetilerek Adana’da kurulması için illerindeki milletvekilleri nezdinde temasla sürecektir. İş yoğunluğu ve dosya sayısı bakımından Adana Bölge İdare Mahkemesi ülkemizde üçüncü sırada yer almaktadır. Bölgesel konumu, sosyal-ekonomik gelişmişliği, dosya sayısı, iş yoğunluğu gibi özellikler dikkate alındığında, bu mahkemelerin Adana'da kapanması son derece üzüntü vericidir. Yetki ve sorumluluk sahiplerinin bu durumun düzeltilmesi için gerekli çabayı göstermeleri gerekmektedir.” diye konuştu.

Bu konu sadece Adana’nın değil tüm bölgenin sorunu olduğunu vurgulayan Çıtırık, "Adana Bölge İdare Mahkemelerinde 15 binin üzerinde dosya bulunmaktadır. İdari yargıda yapılan değişiklikle 'istinaf mahkemeleri' ne dönüşecek ve Danıştay'ın kimi yetkilerini de kazanacak olan Konya'daki mahkemeye bu durumda gidecek dosya sayısı 50 bini bulabilecektir. Bu da vatandaşın adalet arama sürecinde yeni zorluklarla karşılaşacağı anlamına gelir." açıklamasında bulundu.

CHP Adana İl Başkanı Orhan Sümer de Adana’nın her alanda gerilediğini, hak kayıplarını uğradığını kamuoyu ile paylaştığını belirterek, "Söz konusu mahkemelerin Adana’da kalması için ne gerekiyorsa yapacağım. Önümüzdeki hafta Adana’da düzenleyeceğimiz eğitim çalışmasına Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu ile Genel Başkan Yardımcımız Bülent Tezcan gelecekler. Bu konuyu kendilerine de sunarız." şeklinde konuştu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.