Barajlarda yüzmeyin!

Barajlarda yüzmeyin!

Havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte boğulma haberleri de arttı. Boğulma vakalarının büyük bir kısmı barajlar, sulama kanalları ve göletlerde yaşanıyor. Uzmanlar, özellikle barajlardan ve sulama kanallarından uzak durun çağrısında bulundu

Türkiye'de trafik kazalarından sonra en fazla ölüm olayı boğulma vakalarında görülüyor. Türkiye'de her yıl yaklaşık 900 kişinin boğulma sonucu hayatını kaybettiği belirtiliyor. Uzmanlar, deniz, nehir, göl, sulama kanalı veya havuza yüzmek ya da serinlemek için girenlerin çoğunun yüzme bilmediğini ifade ediyor. Özellikle barajlarda ve su kanallarında yüzmek yasaktır uyarısına rağmen insanlar serinlemek için suya giriyor. Neredeyse her yıl yapılan uyarılara rağmen insanlar barajlarda ve sulama kanallarında yüzmek istiyor. Konya'da daha havalar tam olarak ısınmaya başlamadan 2 kişi  baraj ve su kanalında boğularak can verdi. Geçtiğimiz gün Apa Barajı'na serinlemek için giren 27 yaşındaki 3 çocuk babası Yusuf Göz, boğularak hayatını kaybetti. Uzmanlar, vatandaşların özellikle barajlardan, göletlerden ve sulama kanallarından uzak durması çağrısında bulundu.  Yetkililer,"Ne kadar yüzme bilinirse bilinsin; tatlı ve durgun su ile deniz suyunun özellikleri farklıdır. Bunu göz ardı eden onlarca çocuğumuz 'ben yüzme biliyorum' diyerek 3-5 metrelik sulara korkusuzca giriyor. Ancak bilinmelidir ki baraj plaj değildir. Çocuklarımıza sahip çıkalım, baraj, gölet ve sulama kanallarında ölüm oyunu oynamalarına artık izin vermeyelim " çağrısında bulundu.

2017 YILINDA 49 KİŞİ BOĞULARAK CAN VERDİ

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) istatistiklerine göre, sadece bu yıl içerisinde 54 boğulma olayı gerçekleşirken bu vaka sonucu 49 kişi hayatını kaybetti, 12 kişi sağ kurtarıldı. AFAD'ın son yıllardaki istatistiklerine bakıldığında 2014 yılında meydana gelen 87 boğulma vakasında ise 109 kişi yaşamını yitirirken 10 kişi sağ olarak kurtarıldı. 8 boğulma olayının yaşandığı 2015 yılında 8 kişi, 82 boğulma vakasının yaşandığı 2016 yılında ise 68 kişi hayatını kaybetti..

AFAD İL MÜDÜRLÜĞÜ DE UYARDI

Konya İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, havaların ısınmasıyla meydana gelebilecek suda boğulma olaylarına karşı uyarılarda bulundu. Havaların ısınmasıyla Konya’da her yıl boğulma vakaları yaşanıyor. Köylerdeki gölet ve kanallara serinlemek veya başka nedenlerden giren vatandaşların, sudan cansız bedeni çıkıyor. Boğulmalar genellikle bilinçsizlik ve dikkatsizlikten dolayı meydana geliyor. Boğulma olaylarına karşı yetkililer vatandaşları sıklıkla uyarıyor. Baraj göl gibi yerlerde öncelikle yetkililer tarafından asılan tabelalara dikkat edilmesi ve dibi görünmeyen sulara kesinlikle girilmemesi gerekiyor. Özellikle velilerin küçük yaştaki çocuklarının bu tür yerlere gitmesini önlemesi gerekiyor. Vatandaşlar da bu tür yerlere karşı yetkililerin önlemlerini artırmasını talep ediyor. AFAD Konya İl Müdürlüğü resmi sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Sevgili vatandaşlarımız havaların ısınması sebebiyle boğulma vakalarına karsı insanlarımızı uyaralım tedbirli olalım (Bir can bir dünya)” uyarısında bulunuldu.

ÇOCUKLARA DİKKAT EDİLMELİ

Boğulma olaylarına bakıldığında genç yaşta boğulanların çoğunlukta olduğu görülüyor. 18-24 yaş arası gençlerin arkadaş ortamının getirdiği birtakım olayların da büyük etkisi ile tehlikeli sulara giriyor. Boğulanların arasında yüzme bilenler de oluyor bilmeyenler de. Dibi görünmeyen durgun suda yüzme bilmek de fayda etmiyor. Yüzme bilmek boğulmanın tam anlamıyla önüne geçemiyor. Bu konuda ailelerin çocuklarına karşı gerekli önlemleri alması ve uyarılarda bulunması gerekiyor.  Boğulmaların en büyük nedeni olan bilinçsizliğe karşı ailelerin çocuklarını bilgilendirmesi gerekiyor. Küçük yaştaki çocuklara ise daha fazla dikkat edilmesi gerekiyor. Küçük yaştaki çocukları kontrolsüz bir biçimde göletlerin olduğu yerlere yalnız bırakmak boğulma vakalarına davetiye çıkarıyor.

ALİ İBİLEME merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.