Bankaların oyununa dikkat!

Bankaların oyununa dikkat!

Ramazan Bayramına sayılı günler kala bankalar, faizli bayram kredisi kampanyalarını başlattı. Yetkililer, vatandaşlara bankaların verdiği bayram kredilerinden uzak durması çağrısında bulundu

Her bayram önce bankaların düzenlediği bayram kredileri kampanyası bu yıl da devam ediyor. Bayramı fırsat bilen ve faiz sistemini insanlara şirin gösteren bankalar, geleneksel hale getirdikleri bataklığa bu yıl da Müslümanları çekmeyi başarıyor. Yaşanan ekonomik sıkıntı ve dar boğaz sebebiyle nakit para bulmakta zorlanan vatandaşlar, bankalara hücum ediyor. Çareyi, bankaların düzenlediği ucuz faiz kampanyalarında buluyor. Bankaların yüzde 1,14'ten başlayan faiz oranları, 48 aya varan vade ve farklı ödeme seçenekleri de vatandaşa hayli cazip geliyor. Faiz sisteminin yaygınlaşması ve bunun “Ramazan bereketi” adı altında vatandaşa sunulması ise bu sisteme karşı çıkanların yüreklerini sızlatıyor.

FAİZ SÜSLÜ SÖZLERLE MEŞRU KILINAMAZ

İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar, bankaların dini sözler kullanarak faizi meşru göstermesinin doğru olmadığını belirterek, vatandaşlara uyarılarda bulundu. Ramazan ayı ve bayramının bereket ayı olduğunu ifade eden Akpınar, bereketin sadece Allah'tan geleceğini vurguladı. Bereketin gerçekleşmesi için dinimizin buyurduğu emirlerin yerine getirilmesinin kaçınılmazlığının altını çizen Prof. Dr. Ali Akpınar, “Bereket kelimesinin haramlarla anılması hiç doğru değil. Haramı meşru kılmaz, haram olan bir şeyi helal de yapmaz. Hepimiz Müslümanız ve dünyevi gayelerimiz olabilir. Bu sınırı iyi ayarlamak lazım. Faiz, Kur'an-ı Kerim'in şiddetle yasakladığı bir şey. Sınırları belli. Faizin düşük veya yüksek olması onun iyi olduğu anlamına gelmez. Aldanmamak gerekiyor. Dinimiz nettir. Haramın ve helalin ne olduğu açıklanmıştır. Bu tür sözlerle vatandaşı faize çağırmayı doğru bulmuyoruz” açıklamalarında bulundu.

4-3ali-akpinar.jpg

4-4mustafa-dinc-(1)-001.jpg

MÜSLÜMANLARIN SESSİZ KALMAMASI GEREKİR

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç, bankaların bayrama özel yürüttüğü bu kampanyayı şiddetle eleştirdi. Dinç, faizin bir Müslümana teklif edilmesinin dahi doğru olmadığını kaydetti. Müslümanların Ramazan ayında oruç tutup, yoğun bir ibadet ayını geride bıraktığını ifade eden Dinç, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Televizyonlarda, şehrin farklı noktalarında ve diğer farklı kitle iletişim araçlarında faizli krediyi hoş göstermeye çalışan reklamlarla veya görsellerle karşılaşıyoruz. Buna Müslümanların sessiz kalmaması gerekir. Faizi bayrama endekslemek doğru bir hareket olamaz. Reklam kuruna bu tür görsellerin şikayet edilmesinin vatandaşımızdan istiyoruz. Özellikle Konya gibi maneviyatın yüksek olduğu şehirde bu görüntüler ile karşılaşmak rahatsızlık veriyor. Bankalar, insanları bu bataklığa çekebilmek için her yolu deniyor. İnsanlara mesaj atıyor, onlar ise bankaya gitmeden telefon üzerinden kredi alabiliyor. Ekonomik olarak sıkıntılı günlerden geçiyoruz. Zorda kalanlar maalesef kredi alma yoluna başvuruyor. Ama borcun borç ile ödenmeyeceğinin iyi idrak edilmesi lazım. İnsanları faize davet etmek, domuz eti yemek için bulunulmuş bir teklif gibidir.”

EMRE ÖZGÜL

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.