Bankaların karı çelişkili durum

Bankaların karı çelişkili durum

KONTİMDER Başkanı Osman Başaran, "Ekonomide piyasalar daraldı. İşler durağanlaştı. Böyle bir dönemde reel kesim sıkıntı çekerken bankaların artan oranda kar elde etmeleri çelişkili bir durum" dedi

Konya Tesisat ve İnşaat Malzemecileri Derneği (KONTİMDER) Başkanı Osman Başaran, düzenlediği basın toplantısı ile bankacılık sektöründe yaşanan sıkıntılara değindi. Başaran, "Ekonomide piyasaların daraldığı, işlerin durağanlaştığı bir dönemde, reel kesim sıkıntı çekerken bankaların artan oranda kar elde etmeleri çelişkili bir durum" dedi.  Başaran, ekonomilerin bir bütün ve piyasadaki her kesimin konjektüre uygun adımlar atması gerektiğini belirterek, "Kamu piyasa istikrarı için adımlar atarken finans sektörünün de kriz dönemlerinde çözüm odaklı yaklaşımlara ekonomik istikrar ve büyüme için çaba sarf etmesi gerekir. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BBDK) 2016 yılı faaliyet sonuçlarına göre; Türkiye’de 52 adet banka var. Bunların 34 tanesi mevduat bankası, 13 tanesi kalkınma ve yatırım bankası, 5 tanesi de katılım bankasından oluşuyor. Toplam şube sayısı 12 bin civarında ve çalışan sayısı 211 bin kişi. Bankaların varlıklarını oluşturan aktiflerinin büyüklüğü Türkiye'nin GSYH’nın biraz üzerinde. Bankaların aktiflerini oluşturan toplam varlıklar 2. 7 katrilyon lira. Bunun da 1. 7 katrilyon lirasını bankaların kredi alacakları oluşturuyor. Buna karşın 1. 4 katrilyon lira mevduat şeklindeki borçları var” şeklinde konuştu.

BANKACILIK SEKTÖRÜ YÜZDE 27 ARTTIRDI

2016 yılında bankaların 195 milyar lira kredi faiz geliri elde ettiğini dile getiren Başaran, 103 milyar lira mevduat faizi ödemiş ve net faiz gelirinin 92 milyara ulaştığını aktardı. Başaran, “Diğer faaliyetlerden de 38 milyar lira kazanç sağladı. Bankalar, özvarlıklarına göre yüzde 14, aktiflerine göre de yüzde 1.9 kazanç sağlamış. Dikkat çekmek istediğimiz ve tartışılması gereken nokta ise 2016 yılında ülkemiz siyasi, ekonomik, jeopolitik olarak zor bir dönem geçirmesine rağmen, bankacılık sektörü 2015 yılına göre karları yüzde 27 arttırdı" diye konuştu. 2017 yılının ilk üç ayında ise bankaların net karı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 65,02 artarak 13 milyar 517 milyon liraya yükseldiğinin altını çizen Başaran, şunları söyledi: "2016 yılı sonu itibari ile 3 kamu bankasının toplam kredilerdeki payı yüzde 31.4, Ziraat Bankası yüzde 13. 6, Halkbank yüzde 9. 2, Vakıfbank’ın payı ise yüzde 8.6 düzeyinde. Ekonominin canlanması için hükümet birçok teşvik paketini uygulamaya koymuştur. Finans sektörü de gereken fedakârlığı yapmalıdır. Nüfus istatistikleri baz alındığında Türkiye genelin 23 milyon Konya'da 650 bin konut ihtiyacı olduğu ortaya çıkıyor. Konut üretiminde bir sorun yok ama müteahhitler satış yapamamaktan yakınıyor. Diğer taraftan kiralık konut bulmakta sıkıntı çekiliyor. Konut arzı var, talep de var ama kredi faiz oranlarının daha aşağıya çekilmesi ile sektör daha da hareketlenecektir. Banklara bu noktada da önemli görevler düşüyor."

ZİYARETÇİ SAYISI ARTIYOR

KONTİMDER’in çözüm ortağı olduğu Konya Gayrimenkul Fuarı, Konya İnşaat Fuarı, Konya Kent Fuarı ile Konya Mobilya, Dekorasyon ve İdeal Ev Fuarı’nı 34 bin 416 kişinin ziyaret ettiğinin dile getiren Başaran, ziyaretçi sayısının geçen yıla göre yüzde 67 oranında söyledi. Başaran, “Çok şükür bir fuarı daha alnımızın akıyla bitirebildik. KONTİMDER olarak 38 üyemiz fuarda stant açtı. Dernek olarak fuar esnasında yaptığımız organizasyonlar ile ziyaretçi sayısının artmasını sağlamaya çalıştık. 2018 yılındaki fuarın daha başarılı olacağını tahmin ediyorum. Yurtiçi ve yurtdışından ziyaretçilerin artması için çalışmalar yapılacak” diye konuştu.

ALİ İBLEME merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.