Bankalardan faiz tuzağı

Bankalardan faiz tuzağı

Yeni yıla sayılı günler kala, bankalar yılbaşı kredi kampanyalarını başlattı. Diyanet-Sen Konya Şube Başkanı Ali Koç, “Dinimizce kesin hükümlerle haram kılınan faize, dünya gerçeği deyip geçmek yanlıştır” dedi

Yeni yıla girmemize sayılı günler kala, bazı işletmeler yılbaşı kampanyalarını şimdiden başlattı. İslam dininde yeri olmayan yılbaşı kutlamalarına faiz de bulaştı. Yeni yılın yaklaşması bankaları harekete geçirdi. Her yılbaşında kredi kampanyaları düzenleyen bankalar bu yılı da boş geçmedi. Bankalar şimdiden yılbaşı kredilerini vermeye başladı. Müslüman kesimin yılbaşına özel bir harcama yapması gerekmemesine rağmen, bankalar yine de insanları krediye teşvik etmeye devam ediyor. Çeşitli kampanyalar düzenleyen bankalar, vatandaşı ağına çekmeye çalışıyor. Türkiye'de kredi borcu olan vatandaş sayısı gittikçe artıyor. 2002 yılında Türkiye'de 1 milyon 655 bin kişinin kredi borcu bulunuyordu. Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi verilerine göre, 2014 yılında 3 milyon 700 bin kişi kredi borcu yüzünden yasal takibe alındı. Hem faizin, hem de yılbaşı kutlamalarının dinimizce yeri olmadığını ifade eden Diyanet-Sen Konya Şube Başkanı Ali Koç, "Faiz, Kur'an-ı Kerim'de ve hadislerde haram kılınmıştır. Yılbaşı kutlamak ise bizim dinimizde yoktur. Yani burada iki türlü yanlış vardır" diye konuştu.

FAİZE DÜNYA GERÇEĞİ DEMEK YANLIŞ

Faizin İslam dinince haram kılındığını, dolayısıyla faize dünya gerçeği deyip bulaşmanın çok yanlış olduğunu kaydeden Koç, "Dinimizce kesin cümlelerle haram kılınan faize, dünya gerçeği deyip geçmek yanlıştır. Müslüman bunu yaparak sadece kendini kandırır. Madalyonun bir de öbür yüzü var. Müslüman kimsenin yılbaşında öyle kredi çekecek kadar bir harcama yapması beklenemez. Fakat bankalar, bu dinen haram kılınmıştır, biz kredi vermeyelim demez. Vatandaşları ağına düşürmek için elinden geleni yapar. Çevremizden görüyoruz. 'sıfır faiz' bile deseler, ilk 3 aydan sonra 'biz ilk üç ay için faiz yok demiştik' deyip, sonraki aylarda faizi uyguluyorlar" ifadelerini kullandı.

FAİZİ CAİZ YAPTILAR

Bankaların kredi teşviki konusunda vatandaşları uyaran Koç, şöyle konuştu: "Ben Müslüman'ım diyenlerin faizden sakınması gerekiyor. Ülkemizdeki borçlu sayısı gittikçe artıyor. Faizin büyüğü küçüğü olmaz. Dinimizde faizin yasak olduğu konusunda kesin hükümler bulunmakta. O yüzden ne faizli kredi almak, ne de yılbaşı kutlamak bizim dinimizde yok." Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç ise, kredi borcu olan vatandaş sayısının hızla arttığını ifade etti. Dinç, vatandaşların bankaların kampanya tuzaklarına düşmemeleri gerektiğini belirterek, "Her ay açıklanan kredi borcu olan vatandaş sayısında olan artış çok vahim durumlara gelmiştir. Bankalar, çeşitli teşviklerle ağına düşürdüğü vatandaşa acımıyor. Ondan alabildiği kadar almaya uğraşıyor. O yüzden vatandaşlarımızın hiçbir şekilde krediye bulaşmamalarını tavsiye ediyoruz" sözlerini kulladı. Bankaların, kredi ve finansal konularda halkın bilinçsiz kalmasından faydalandığını kaydeden Dinç, "Kredi konusunda bir bilgi yetersizliği bulunmakta. Vatandaş, 2 bin liraya ihtiyacı varsa bankalar diyor ki, 'Sen 5 bin lira çekersen, taksit konusunda iyileştirme yaparız.' Vatandaş da hemen kanıyor ve ihtiyacından daha fazlasını çekiyor. Bunun dışında kredi kartları bilinçsizce kullanılıyor. Bir memurda bile 3-4 tane kredi kartı olduğunu gördük. Normalde bir ürünü beğendiniz, ama paranız yoksa almazsınız. Fakat kredi kartı devreye girince, ürünü normalden daha büyük bir fiyata satın alabiliyorsunuz. Sıkıntının kaynağına baktığımız zaman, büyük bir bilinçsizlik olduğunu görüyoruz" şeklinde konuştu.

BORÇ, BORÇLA KAPATILMAZ

Vatandaşların ekonomik sorunlarını hızlı yoldan çözmek için kredi kartı kullandığını söyleyen Dinç, sözlerini şöyle sürdürdü, "Bilgisi yetersizliğinin yanı sıra, ekonomik sorunları en hızlı ve kolay yoldan gidermek için kredi kartları kullanılıyor. Kredi kartıyla borçlanma yöntemini artık terk etmesi gerek. Borç, borçla kapanmaz. Bazı vatandaşlar, bir bankaya veya başka bir yere olan borcunu kapatmak için, başka bir bankadan kredi çekiyor. Yükü 2-3 kat daha artıyor. O yüzden en doğru olan krediye hiç bulaşmamaktır."

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.