Bankalar bıktırdı

Bankalar bıktırdı

Bankaların haksız ve hukuksuz uygulamalarına her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Bankalar kredi aidatı, hesap işletim bedeli, dosya masrafı gibi uygulamalarla tüketicileri mağdur etmeye devam ediyor

Bankaların tüketiciyi mağdur eden uygulamaları vatandaşı çileden çıkardı.  Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'a aykırı haraket eden yasal işlemler başlatıldı. 2016 yılı içerisinde aidatsız kredi kartı çıkarmayan bankalara 6 milyon TL para cezası verildi. Kart çıkaran bankalar yıllık üyelik aidatı ve benzeri isim altında ücret tahsil etmeyen kredi kartı vermek zorunda. Bu yükümlülükleri yerine Tügetirmeyen bankalara para cezası kesiliyor.

KART ÜCRETİ YASAL HALE GETİRİLDİ

Tüketiciler Birliği Başkan Yardımcısı ve Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, kredi kart kullanıcılarından alınan aidat ücretinin yasal hale geldiğini söyledi.  Tüketicilerin geçtiğimiz yıla kadar kredi kartlar kullanıcılarının faturalarına yansıyan aidat ücretlerine itiraz etmeleri durumunda aidatın iade edildiğini fakat yeni çıkan yasa sonucu bu aidatın yasat hale geldiğini ifade eden Dinç, “Yapılan itirazlar sonucu banka yöneticileriyle hükümet arasında uzlaşma görüşmeleri yapıldı. Bu görüşmelerde bu ücretin kaldırılması yerine taksit ve internet alışveriş hizmeti sunmayan aidat ücretsiz kart çıkarılması kararı alındı. Bankalara mevcut kredi kartlarından farklı olarak özelliği bulunmayan aidat ücretsiz kredi kartı çıkarma zorunluluğu getirildi ve isteyen ondan alsın denildi. Kullanışsız bu kartlarda taksit gibi özellikler bulunmadığı için tüketici kullanmıyor. Bu kanunla aidat ücretli kredi kartları yasal hale geldi” dedi.

AİDAT ÜCRETLERİ SÜREKLİ ARTIYOR

Tüketicinin mevcut kartı kapatıp yeni kart alacak durumunun olmadığını belirten Dinç, kullanılan mevcut kartların dolu olduğunu ve birçok vatandaş için kart borcunu ödeyip yeni kart alma imkanının olmadığını kaydetti. Kredi kartı alınırken sözleşmelerde aidat ücretinin yazılmadığını söyleyen Dinç, “Kart alırken yapılan sözleşmeden böyle bir ücret yok, tamamen sonradan bankaların kendi istekleri üzerine ekledikleri bir ücret. Bu ücretler kartın durumuna göre her sene artıyor. Aidat ücretlerini baştan beri uygulasalar kimse ses çıkarmaz, bilinçli olarak almış olur fakat vatandaşı ve sektörü kredi kartına bağımlı hale getirip sonradan bunun gibi ücretler çıkarmaları tüketiciyi zor durumda bırakıyor” diye konuştu.

CEZALAR YETERSİZ KALIYOR

Tüketiciler Birliği başkan Yardımcısı Mustafa Dinç, hükümet ile yapılan görüşmeler soncunda bankalara aidat ücretsiz kredi kartı çıkarma zorunluluğu getirildiğini fakat buna rağmen birçok banka hala çıkarmadığını söyledi. Dinç, sözlerine şöyle devam etti: “Hükümet ile yapılan görüşmelerde aidat ücretsiz kredi kartı çıkarmayı kabul edip hala bu kartı çıkarmayan bankalar var. Hükümet yetkilileri geçtiğimiz günlerde bu bankalara 6 milyon TL ceza kesildiğini açıkladı fakat bankaların sadece kredi kartı aidat ücretinden kazandığı para 3 Milyar TL civarında, bankalara kesilen bu 6 Milyon TL’lik miktar çok komik bir miktar.”

İLK DAVA KONYA’DA AÇILDI

Bu konuda ilk davanın Konya’da açıldığını ve kazanıldığını belirten Dinç, o tarihten itibaren hakem heyetine gidip itiraz eden bütün vatandaşların paralarının büyük çoğunlukta geri verildiğini fakat geçtiğimiz yıl alınan karar ereği bu ücretin yasal hale geldiğini kaydetti. Bu görüşmelerin aslında tüketicileri korumak için yapıldığını söyleyen Dinç, “Yetkililer bankalara aidat ücretsiz kart çıkaracaksın dedi ve mevcut kredi kartlarından bu ücret alınmaya devam ediliyor. Bu karala tüm kartlardan bu ücretler yasal olarak alınacak, almak istemeyen vatandaşlar özelliksiz kredi kartını bankalardan alabilecek. Sonuç olarak bu görüşmeler tüketiciden çok bankaların yararına oldu” diye konuştu.

ALİ İBİLEME/

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.