Bamya fiyatları altınla yarışıyor

Bamya fiyatları altınla yarışıyor

Üreticinin ve toptancıların elinde az sayıda kalan Konya mutfağının vazgeçilmezlerinden olan kuru bamya fiyatları altınla yarışıyor. Esnaf bamyanın karaborsadan satıldığını söylüyor

Konya mutfağının vazgeçilmezlerinden olan bamyanın son dönemdeki fiyatları dudak uçuklatıyor. Kolesterol, cilt, diyabet, soğuk algınlığı, katarakt, öksürük gibi birçok rahatsızlığa iyi geldiği ifade edilen ve özellikle kış aylarında tüketilmesi için de kurutulan bamya, kilogram fiyatı ile altınla yarışıyor. Düğün ve davetlerde sıkça yer alan bamyanın üreticin elinde kalmamasında dolayı piyasada tutulmak için fiyatının arttığı belirtiliyor. Bamya fiyatlarının yükselmesi düğün hazırlığı yapan Konyalı aileleri kara kara düşündürüyor. Bamya fiyatlarının yükselmesi lokantacı esnafını da zorluyor. Özellikle sadece çorba servisi yapan lokantalar fiyatlardaki yükselişten dolayı endişeli.

KİLOSU 150 TL'YE KADAR ÇIKTI

Fiyatı 150 TL ye kadar çıkan bamyayı kilo ile almanın mümkün olmadığını söyleyen Boğacizi Gıda sahibi Ahmet Saygı, "Yetiştiricilerin ve toptancıların elinde bamya kalmadı, onlarda piyasayı düzenlemek için fiyatı artırdı. Bamya çoğu yerde karaborsadan satılıyor. Bamya Konya'ya Amasya'dan geliyor, elimizdeki malların 7. aya kadar idare etmesi gerekiyordu fakart talep bu sene arttı ve bamya üretimi verimli geçmedi" dedi.

5 KİLO YAŞ BAMYADAN 1 KİLO KURU BAMYA

Bamyanın zahmetli bir kurutma süreci yolculuğundan geçtiği için fiyatının yüksek olduğunu ifade eden Saygı, şunları söyledi: "Örneğin yaklaşık 5 kilo yaş bamyadan 1 kilo kuru bamya çıkıyor. Dizilmesinden, kurutulmasına kadar her işlemi zahmetli olduğu için fiyatı da haliyle pahalı. Ancak bamya çok faydalı bir ürün. Birçok hastalığa iyi geliyor. Konya'da vatandaştan çok ilgi görüyor. Fiyatı bu kadar artmasın arağmen talep hala fazla."

ALİ İBİLEME merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum