Balya yapımı arttı

Balya yapımı arttı

Konya Ovası'nda hasat mevsiminin başladığı günden bu yana balya yapımı da hızlandı. Geçtiğimiz yıllarda saman yapan üretici artık balya yapımınını tercih ediyor. Ova'nın dört bir yanında üretici makinalarla balya yapıyor

Konya Ovası'nda hasat mevsiminin son günlerine yaklaşıldıkça balya yapımı da arttı. Konya Ovası'nın dört bir yanında çiftçiler, balya makinalarıyla çalışıyor. Geçmişte hasat zamanı saman yapan çiftçiler artık balya üretimi yapıyor. Balya üretimin fazla zahmetli olmaması ve besicilerin balyaları tercih etmeleri çiftçilerin de tercihini değiştirdi. Çiftçiler artık harman zamanı saman değil daha çok balya yapıyor. Ova'da balya makinalarının sayısı da her geçen yıl artıyor. Yapılan balyalar, besi çiftliklerine satılıyor. Besiciler de artık saman yerine balya alıyor. Samanın kilosu bu yıl 10 kuruşa kadar düştü. Üretici samanın para etmemesi yüzünden balya yapımını tercih ediyor. Besiciler ise büyükbaş hayvanları için balyaları tercih ediyor. Küçükbaş hayvan sahipleri ise samanı tercih ediyor. Konya Ovası'nda bu yıl saman üretimi azalırken, balya üretiminde ciddi bir artış yaşanıyor.

ÜRETİCİ BALYAYI TERCİH EDİYOR

Çumra, Karapınar, Ereğli, Altınekin gibi ilçelere bağlı köylerde harman sezonu sona erdi.  Harman sezonun ardından balya ve saman alımı için köylere gelen üretici ve tüccarlar arasında sıkı bir pazarlık yaşanıyor. Üretimin fazla olmasından dolayı saman ve balya fiyatları oldukça düşük. Konya Ovası'nda saman balyasının tonu 200 TL'den satılıyor. Samanın kilosu ise 10 kuruşa kadar düştü. Fiyatlarının bu kadar düşük olmasına rağmen bu yıl satışlar çok düşük. Besicilerin elinde hala geçen yıldan kalma saman ve balyalar var. Fiyatların aşırı derecede düşmesinden dolayı üreticiler de bu yıl çok fazla saman yapmadı. 3 yıl önce yurtdışından saman edilmesinin ardından önlemini alan besiciler, son iki yıldır samanı oldukça hesaplı satın alıyor.

KERİM ATICI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.