Balkanların küçük  cenneti: Slovenya

Balkanların küçük cenneti: Slovenya

Güçlü ekonomisi ve sanayisiyle Balkanların en gelişmiş ülkesi olan Slovenya, tarihi ve doğal güzellikleriyle de büyük ilgi çekiyor. Ülkede ormanlar, göller ve nehirler iç içe geçmiş durumda. Ülkenin her yerinde mavi ve yeşili bir arada görmek mümkün

27 YILDIR FESTİVAL YAPIYORLAR
Yugoslavya'dan ayrılan ve Avrupa  Birliği'ne ilk üye olan Slovenya, ekonomisi, sanayisi, tarihi ve doğal güzellikleriyle Balkanların en gelişmiş ülkesi durumunda. Avrupa'da stratejik bir konuma sahip olan Slovenya, bu yıl Avrupa Basketbol Şampiyonası'na da ev sahipliği yaptı. Balkanların en çalışkan ve dürüst halkı olan Slovenler, kendi gelenek ve göreneklerini de yaşatmaya çalışıyor. Hırvatistan sınırına 30 kilometre uzaklıkta bulunan Novo Mesto şehrine bağlı köyler her yıl bir araya gelerek, kendi köylerinin adetlerini, geleneklerini tanıtıyor.  15'e yakın köy 27 yıldır Straza isimli kasabada bir araya geliyor. Festival her geleneksel Sloven kıyafetleri giyen çocuklar ve yaşlıların yürüyüşü ile başlıyor. Daha sonra atlılar geçit yapıyor. Festival alanına traktör ve süslenmiş römorklarıyla gelen Sloven köylüler, bazı geleneklerini ve göreneklerini tanıtıyor. Yaklaşık 4 saat boyunca süren etkinlikte Sloven kadınlar, evlerinde yaptıkları pasta ve kekleri ikram ediyor. Geleneksel hale gelen festival bölgede 27 yıldır devam ediyor.
ORMANLAR, NEHİRLER İÇ İÇE GİRMİŞ
Yüzde 75'i ormanlarla kaplı olan Slovenya, Sava, Sochi, Krka gibi nehirlerinin yanı sıra Bled, Bohinj gölleriyle adeta cennetten bir parça. Ülkede ormanlar, dağlar, göller iç içe geçmiş durumda. Most Na Sochi nehri de bunlardan bir tanesi. Bu güzel nehir ormanlarla, dağlarla müthiş bir ahenk oluşturmuş. Nehrin durgunluğu ve güzelliği insana müthiş bir huzur veriyor. Nehrin üzerinde tarihi bir taş köprü bulunuyor. Bu köprüde her yıl yarışma düzenleniyor. Şehirde düzenlenen yarışmalarda katılımcılar, taş köprüden kendilerini nehrin serin sularına bırakıyor. Nehirde küçük botlarla turlar düzenleniyor. Özellikle İtalya'dan çok sayıda ziyaretçi bu küçük şehre geliyor. Şehirdeki pastanecilik işlerini ise Slovenya'nın diğer şehirlerinde olduğu gibi bu şehirde de Arnavutlar yapıyor. Şehirde herkes evlerinin penceresini rengarenk çiçeklerle süslemiş. Pencereler adeta çiçek açmış.
TÜRK FİRMALARI SLOVENYA'YI FETHETTİ
Bu yıl Slovenya, Avrupa Basketbol Şampiyonası'na ev sahipliği yaptı. Organizasyon gayet başarılı geçti. Türkiye, bu şampiyonada kötü sonuçla erken eve dönerken, ev sahibi Slovenya ise turnuvayı 5. sırada tamamladı. Türkiye, turnuvaya sponsor firmalarıyla damgasını vurdu. Beko ve Türk Hava Yolları Avrupa Futbol Şampinoyası'na damga vuran iki büyük Türk firması oldu. Başkent Ljublijana ve diğer şehirlerde düzenlenen maçlarda Beko ve Türk Hava Yolları'nı her yerde görmek mümkündü. Basketboldaki başarısızlığımızı firmalarımızın başarısı telafi etti.
LJUBLJANA'DA SOSYAL HAYAT ÇOK CANLI
Başkent Ljubljana'da ise sosyal hayat çok canlı. Şehrin ana meydanında sürekli yerel sanatçılar ve yabancı sanatçılar mini konserler veriyor. Şehrin tam ortasından nehir geçiyor.  Bu nehirde kayıkla gezmek bir gelenek haline gelmiş. Bu güzel nehir şehre canlılık veriyor. Cafeleri, mimari güzelliği, düzeni ve merkezinin çok büyük olmaması daha bir sevimli yapıyor bu şehri.
Şehirde pazar günler, antika pazarı kuruluyor. Pazarda eski antika eşyalar, Yugoslavya zamanından kalma paralar, madalyalar, geleneksel Sloven ev eşyaları satılıyor. Antika meraklıları buraya her pazar gelerek, çeşitli eşyalar alıyor. Balkanların bu küçük başşehri temizliği, insanlarının yardımseverliği, cana yakınlığıyla meşhur. Başkent Ljubljana'da bulunan tarihi kalede mutlaka görülmesi gereken yerlerden bir tanesi. Bled Gölü, Bohinj Gölü de bunlardan bir tanesi. Meşhur Postojna Mağarası da görülmeye değer bir mağara. Slovenya'nın doğal güzellikleri yazmakla bitmiyor.  Türkiye, bugünlerde en Slovenya'da en popüler ülkelerden bir tanesi. Slovenler, Türk dizilerine büyük ilgi gösteriyor. Slovenya'ya her gün uçuşlar var. Türk takımları da Slovenya'yı keşfetmiş. Bu yıl Konyaspor ve Galatasaray yaz kampını Slovenya'nın Bled şehrinde yaptı. Türk Hava Yolları ve Adria Hava Yolları her gün Slovenya'ya uçuşlar yapıyor. Slovenya'nın tarihi ve doğal güzellikleri görülmeye değer.
İBRAHİM BÜYÜKEKEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.