Balkanlar’da 15  bin eserimiz var

Balkanlar’da 15 bin eserimiz var

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi ve Selçuklu Belediyesi tarafından her hafta düzenlenen olağan etkinlik takvimi kapsamında 7.si gerçekleştirildi

TYB Konya Şubesi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Çaycı’nın organizasyonunu yaptığı Balkanlarda Osmanlı İzleri konulu bir konferans veren Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Özer; “Balkan, sık ağaçlıklı dağlık bölge anlamına gelir. Osmanlı Balkan yerine genellikle Rumeli tabirini kullanmıştır. Osmanlının Rumeli’ye ayak basması Orhan Gazinin oğlu Süleyman Gazi tarafından gerçekleştirilmiştir. İlk ayak basılan veya feth edilen yer Çimpe Kalesidir. Osmanlı daha önce Anadolu’da olduğu gibi yine dervişler öncülüğünde bu bölgeye yerleşmeye başlamıştır. Bu yerleşim sırasında Anadolu’dan Türk unsurlar yeni feth edilen yerlere göç ettirilerek bu bölgenin Türkleştirilmesi için ciddi faaliyetler yapıldı.Yerleşime açılan bu yerler Türk- İslam mimari özelliği çerçevesinde oluşturulmuştur. Bölgeye önce bir mescit yapılmış ardından yerleşim yerinin büyüklüğüne göre tekke veya külliyeler kurulmuştur. Halk da bu eserlerin çevresine inşa edilen evlere yerleşmiştir. Yani yeni kurulan her yerleşim yerinin ortasında- merkezinde bir mescit, onun yanında pazarı ve tekkesi ile bir külliye ve çevresinde ahalinin bulunduğu bir Türk-İslam şehri.Rumeli’ye ilk ayak bastığımız 1354 yılından çekildiğimiz 1914 yılına kadar geçen sürede Balkan Ülkeleri tabir ettiğimiz 11 ülkede yaklaşık 15 bin 737 adet eser bırakmışız” dedi.

BALKANLAR’DA BIRAKILAN ESERLER

Özer, sözlerine şöyle devam etti: “Bu eserlerin bazılarını ülkelerin alfabetik sıralama ile verecek olursak şöyle bir listeleme yapabiliriz. Arnavutluk; Bu ülkede 1015 yapı var. Bunların büyük çoğunluğu dini ve sosyal nitelikli eserler. Tiran’da Etem Bey Cami, Süleyman Paşa Türbesi, İmrahor İlyas Bey Cami. Elbasan’da Nazire Cami, Berat ve İşkodra’da Kurşunlu Cami…Bosna Hersek; Sokollu Mehmet Paşa Köprüsü, Foça Alaca Cami, Trovnik’te Elçi İbrahim Paşa Medresesi, Travnik Saat Kulesi, Bektaşi Tekkesi, Mostar Köprüsü, Gazi Hüsrev Bey Türbesi ve Medresesi, Nasuh Paşa Cami…Bulgaristan; Hüdavendigar Cami, Bayraklı Cami, Delorman’da Demir Baba Tekkesi, Hasköy Osman Baba Türbesi, Şehabettin Paşa Türbesi, Şerif Halil Paşa (Tombul) Cami…Hırvatistan; Livno Cami, Bihaç Kule ve Türbesi, Saat Kulesi, Nizam Cami…Kosova; Fatih Sultan Mehmet Namazgâhı, Beylerbeyi Sinan Paşa Cami, Sultan 1. Murat Türbesi, Saat Kulesi, Gazi Mehmet Bey Hamamı…Macaristan; Kasım Paşa Cami, Cakaralı Hasan Paşa Cami, Malkoç Bey Cami, Zigetvar Kanuni Sultan Süleyman Cami ve Türbesi…Makedonya; Üsküp’te Saat Kulesi, Sultan Murat Cami, Üsküp İsa Bey Cami, Mustafa Paşa Cami ve Türbesi, Paşa Bey Türbesi, Üsküp Kalesi, Kapan Han İsa Bey Cami, Çifte Hamam, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Burmalı Cami, Tetova Cami, Tetova Çifte Hamam…Yunanistan; Selanik’te Bedesten, Rodos’ta Kanuni Sultan Süleyman Cami,  Yenice Vardar Gazi Evrenos Bey Türbesi, Atina Fethiye Cami…Programın sonunda Konuşmacı Prof. Dr. Mustafa Özer’e günün anısına emekli Sanat Tarihi Hocası Prof. Dr. Haşim Karpuz bir plâket takdim ederken BüyükŞehir Belediyesi Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Köseoğlu ve TYB Konya Şubesi Başkanı Prof. Dr. Hayri Erten tarafından Meram Belediyesi tarafından yayınlanan 3 Ciltlik “Yeşilin ve Medeniyetin Köprüsü Meram” kitabı takdim edildi.TYB Konya Şube Binası önünde toplu resim çektirilerek program sona erdi.

HABER MERKEZİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.