Sadık Küçükhemek

Sadık Küçükhemek

Balkan gezisi hakkındaki notlarım

Balkan gezisi hakkındaki notlarım

Milli Eğitim Bakanlığı’nın talimatı neticesi her okul, çeşitli konularda proje çalışması yapmaktadır. Okulumuz Karatay- Konya Anadolu İmam Hatip Lisesi de her branştan proje tespit etti ve arkadaşlarımız bu proje üzerinde çalışmaktadır. Eserlerini önümüzdeki hafta çeşitli etkinlik adı altında sergileyecekler. Kendilerine başarılar diler, devamını bekleriz.

Bu proje kapsamında okulumuz, 08.04.2018 tarihinde beş gün süren Balkan ülkelerine Kadim Şehirler, Mukaddes Mekânlar, Evlad-ı Fatihan Projesi adında bir gezi tertip etmiştir.

Bu geziye biz de katıldık. Öğrenci, öğretmen toplam kırk iki kişiydik. Bu geziyi tertip eden okulumuz müdürü Süleyman Eşit Bey’e ve emeği geçen arkadaşlarıma teşekkür ederim.

 Bu yazıyı, geziden döner dönmez kaleme almayı düşünmüştüm fakat güncel konular ağır bastığından dolayı bu hafta yazmak nasip oldu. Bu sebeple okuyucularımızın anlayışla karşılayacağını ümit ederim.

Güncel konular birbirini o kadar hızlı bir şekilde takip ediyor ki, bir konuyu bir hafta geciktirdiğimiz takdirde güncelliğini yitirmektedir. Ne ise hayırlısı olsun dönelim sadedimize.

08.04.2018 pazar günü saat 13.00’de okulumuzdan hareket ettik.  Ertesi gün sabah namazını Edirne Selimiye Camii’nde cemaatle kıldık ve oradan Bulgaristan’a hareket ettik.  

Sofia’nın tarihi mekânlarını gezdik.  Kadim şehir, evlad-ı fatihan”ın halen izlerini taşımaktadır. Sofia’da bulunan Ulu Camii halen arkeoloji müzesi olarak kullanılmaktadır. Bu ecdat yadigârı cami bize şöyle dedi: Beni ne zaman hürriyetime kavuşturacaksınız? Hürriyet aşkı ve sevdası ile yanıp tutuşuyorum, siz bu duygumu hissetmiyor musunuz? Biz de şu cevabı verdik: Biz de senin gibi aynı duygu içerisindeyiz. Senin aşkın ve sevdanla yatıp kalkıyoruz. Fatih Sultan Mehmed’in yadigârı Ayasofya camimizi hürriyetine kavuşturduğumuz günün ertesi günü seni hürriyetine kavuşturacağız.

Sayın okuyucu, biz böyle der demez, yüzü güldü, kırmızı gül gibi açıldı ve hepimizi kucakladı ve bağrına bastı, sık sık gelin, bizi ziyaret edin dedi. Biz d e inşallah dedik.

Sofia’nın kiliseleri bakımlı, kültürel yapıları canlı, Bolşevik Rusya’nın izleri yer yer görülmektedir, o dönmede yapılan evler sırıtmaktadır, bazı fabrikalar atıl hale gelmiştir. Halkı soğuk ve fakir, pek dinle bir alakası yoktur…

 Bulgaristan’dan Makedonya (Makedonija)’ya geçtik. Üsküp’ün sırtını dayadığı dağa “Milenyum Haçı” dikilmiş; inşallah bir gün bu dağa içinde camisi olan bir külliye yapılır; halkı buna yatkındır, dua edelim. Şehir merkezi heykellerle dolu, kadim bir medeniyete sahip olduklarını ortaya koymak için bir proje dâhilinde böyle bir girişimde bulunmuşlar. Halk fakir olduğu için bu projeye karşı çıkmış. II. Filip’in heykeli var. Karşısında ise oğlu Büyük İskender’in heykeli var. II. Filip’in ailesinin ve çocuklarının heykeli var. Osmanlıya karşı asilik yapan kişilerin heykelleri var.

Vardar Nehri ve Ovası muhteşem, Vardar Nehri’nin üzerinde Fatih Sultan Mehmed’in yaptırdığı kıble var. Kıbleyi görünce duygulanmaktan kendimizi alamadık. Vardar Nehri üzerinde gezinirken rehberimiz Vardar Ovası türküsünü söyledi. Bu türkünün dört mısrası şu şekildedir.  

Vardar ovası, vardar ovası

Kazanamadım sıla parası

Maya dağın yıldızıyım

Ben annemin bir kızıyım

Üsküp’ten Kalkandelen şehrine geçtik. Alaca Camii’nde iki rekât “Tahıyyetül- Mescid” namazı kıldık. Makedonya’da tekke ve zaviyeler ve medreseler açıktır. Medreselerde okuyan gençler birkaç dil öğrenmektedirler. Tekke ve zaviyelerde sabah namazından sonra zikir yapılmaktadır, kahvaltı yapıldıktan, çay ve kahve içildikten sonra cemaat dağılıyor. Bir müddet sonra öğrenciler geliyor, onlara   Kur’an-ı Kerim ve hadis gibi İslamî ilimler okutulmaktadır. 

Makedonya’dan Yunanistan (Elláda)’a geçtik. Kavala ve Selanik’i gezdik. Bu şehirlerde hiçbir cami açık değil.  Türk konsolosluğu görevlileri Cuma namazını kılmak için Makedonya’ya gidiyorlarmış. İnşallah Türkiye bu meseleyi en kısa zamanda çözer. Bir arsa alır, üzerine cami yaptırır.

Selanik sahil kenarında öğle namazı kıldık ve Kur’an-ı Kerim okuduk. Halk fakir, halen eski antenleri kullanmaktadır. Yunanistan,  AB üyesi olduğu için yollarını AB yaptırmıştır. Hoşça kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sadık Küçükhemek Arşivi
SON YAZILAR