Balıkçılık usulüne uygun yapılmalı

Balıkçılık usulüne uygun yapılmalı

Balıkçılık ve Su Ürünleri Müdürü Dr. İbrahim Halil Sözmen, "Avcılarımızın belirlenen bu kuralları daha iyi anlayabilmesi ve bilinçlenmesini istiyoruz. Yasak av malzemeleri kesinlikle kullanılmasın” dedi

Konya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü amatör balık avcılarını bilgilendirme semineri Orman ve Su İşleri Bakanlığı 8. Bölge Müdürlüğü toplantı salonunda yapıldı. Seminere İl ve İlçe Müdürlüğü yetkilileri, İl Jandarma Çevre Koruma Timi komutanları, Avrasya Federasyon Başkanı İlhan Bal ve amatör balıkçılar katıldı. Seminer İstiklal Marşının okunmasıyla başladı.  Seminerin açılış konuşmasını yapan Balıkçılık ve Su Ürünleri Müdürü Dr. İbrahim Halil Sözmen, amatör balıkçıların düzenlemiş oldukları eğitim seminerine katılmalarının önemli olduğunu belirtti. Seminerde Gıda tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün balıkçılar için yayımlamış olduğu tebliğ hakkında bilgi verileceğini söyleyen Sözmen, “Seminerin amatör balıkçılığın belirli kurallar çerçevesinde yapılmasını sağlamak için, ticari amaç dışı ve ya spor maksadıyla yasak olmayan bölgelerde ufak vasıtalarla su ürünleri istihsal edeceklerin avlanma usul ve esaslarını belirlemektir. Avcılarımızın belirlenen bu kuralları daha iyi anlayabilmesi ve bilinçlenmesini istiyoruz” diye konuştu.

YASAK AV MALZEMESİ KESİNLİKLE KULLANILMAMALI

11-2dr.ibrahim-halil-sozmen.jpg

 Dr. İbrahim Halil Sözmen, “Gerek amatör olarak bu işi yapan gerekse sportif faaliyet olarak balıkçılık yapan arkadaşlarımıza bu işi yaparken son derece yardımcı olacağımızı düşünüyorum. Ancak özellikle bakanlığımızın belirlediği hususlarda gerek cezai hükümler gerekse diğer konularda avcılarımızın son derece hassas olması gerekiyor. Bizim Konya’da Beyşehir Gölü ve çevre göllerde belirlediğimiz belirli avlak sahaları var. Belirlediğimiz bu alanları biz bakanlığa ve derneklere bildiriyoruz, avcılarımızın da bu avlak sahalarında belirlenen kurallar çerçevesinde miktar ve avlağa uygun olarak uygun av malzemeliyle avlanmasını istiyoruz” diye konuştu.

BİRLİKTE HAREKET ETMELİYİZ

Yetkililerin ve balıkçıların karşılıklı iyi niyetli davranarak balık avcılığı usullerine göre yapılmasının hem çevreye hem de balıkçılığın geleceğine katkı sağlayacağını belirten Sözmen, sözlerine şöyle devam etti: ”Yapılan bu bilgilendirme seminerinin avcılarımız için çok faydalı olacağına inanıyorum. Yayınlanan tebliğde anlaşılmayan hususlar bu toplantıda katılımcılara daha anlaşılır şekilde anlatılacak. Amatör balıkçılıkla uğraşıp bu seminere katılamayan balıkçı arkadaşlarımızın da her türlü avcılık ile alakalı soru ve şikayetlerini bize ulaşıp birlikte ve bilinçli avcılık yapmalarını istiyoruz.”

AMATÖR BALIKÇILIK SPOR OLARAK YAPILMALI

11-3ilhan-bal.jpg

Amatör balıkçılık ile ilgili katılımcılara bilgi veren Avrasya Amatör  ve Sportif Olta Balıkçılığı Federasyonu Başkanı İlhan Bal, amatör balıkçılığın bir spor olduğunu ve avlanırken balıkların et olarak değil avcılığın spor olarak görülmesi gerektiğini söyledi. İlhan Bal, Konya ve çevresinde birçok avlak mevcut, bu avlaklarda balık avlanırken kimisi gidiyor 8-10 kilo balık avlıyor. Bizim istediğimiz bunlardan birazının alınarak büyük kısmının suya geri bırakılmasıdır. Sonuçta bu bir spor, ticari bir amaç için yapılan avcılık bizim yaptığımızdan farklı avcılarımızın balık sayısının azalmaması adına bu hususa dikkat etmeleri gerekiyor” diye konuştu.

BEYŞEHİR GÖLÜ’NDE AVLAK SAYISI 4 KAT ARTTI

Konya’da 200 civarında avlak olduğunu belirten İlhan Bal, sözlerine şöyle devam etti:  “Konya’da avlak alanlar amatör balıkçılar için oldukça fazla, avcılarımızın 6 ticari avlak haricinde tebliğde belirtilen kurallar çerçevesinde avlanmalarını istiyoruz. Çoğunluk Beyşehir Gölünü tercih ediyor, geçtiğimiz yıllarda Beyşehir Gölünde amatör balıkçılık sahası ikiydi bu sene dokuza çıkartıldı. Federasyon olarak biz  balıkçı arkadaşlarımız için elimizden geleni yapıyoruz, avlak sayılarını arttırıp bu alanların düzenlemesini yapıyoruz. Avcılardan tek isteğimiz kurallara uygun bilinçli avcılık yapmalarıdır. Bu tür toplantılarla balıkçılarımızın arzu ve isteklerini yerinde dinliyoruz, onlara beraber çözüm üretmeye çalışıyoruz.”

KURALLARIN HATIRLATILMASI GEREKİYOR

11-4orhan-tat.jpg

Konya’da tarımsal ve hayvansal üretimde olduğu gibi su ürünleri noktasında da ciddi anlamda kaynak ve potansiyelin olduğunu belirten İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Orhan Tat, “Bu kaynakların değerlendirmek ve birlikte paylaşmak üzere her türlü konuda olduğu gibi su ürünleri konusunda da yıl boyunca tür toplantılarla avcılarımızı bilinçlendirip onlarla birlikte hareket etmek istiyoruz. Herkesin bildiği fakat her zaman uygulanmayan kuralları hatırlamak gerekiyor ” şeklinde konuştu. Seminerin amacının av mevsimi başlamadan uyulacak kurallar hakkında özellikle amatör avcıların bilinçlenmesi olduğunu dile getiren Tat, “Amatör balıkçılık bir hobidir bir spordur, bu sporu yapan kişilerin kesinlikle maddi çıkar gözetmeden yapması gerekiyor. Amatör balıkçılığın ticari bir amacının olması mümkün değildir. Amatör balıkçı ekolojik sistemi koruyan çevreyi düşünen ve sürdürülebilirliğine katkı sağlayan insan demektir. Amatör balıkçı bütün konulan kurallara uyan ve uygulamayı buna göre yapan kişidir” ifadelerini kullandı. Seminerde balıkçılıkla uygulanacak yasak ve esaslar, avlanacak balıkların boyu, cinsi, hangi avlakta ve ne zaman avlanacağı katılımcılara detaylı olarak anlatıldı. Amatör balıkçıların yer er söz alıp soru sorduğu seminer çay ve pasta ikramının ardından sona erdi.

ALİ İBİLEME merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.